ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ

               
  Tο πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε. Δε δεχόμαστε να χρεοκοπήσει μαζί του και η Ελλάδα
   Πράσινες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης
    Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση με αλληλεγγύη.
    Να πάψει η κυβέρνηση να παίζει με την αξιοπιστία της χώρας

Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησαν σήμερα το απόγευμα (17.00-18.00) οι Οικολόγοι Πράσινοι στα πλαίσια της 76ης ΔΕΘ. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μιχάλης Τρεμόπουλος και οι εκπρόσωποι τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Τσιρώνης παρουσίασαν την οπτική των Οικολόγων Πράσινων για τα οικονομικά προβλήματα και τις πράσινες λύσεις που προτείνουν για την κρίση, ενώ, αναφερόμενοι στην ΕΕ και την ευρωζώνη, υποστήριξαν την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, αλλά με αλληλεγγύη, βιωσιμότητα και δημοκρατία.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι Ευρωπαίοι χωρίς υποσημειώσεις, πολίτες της Ευρώπης και όχι υποστηρικτές της. Όμως, το διακυβερνητικό μοντέλο δε δίνει πια λύσεις. Η Ευρώπη ή θα εξελιχθεί σε ομοσπονδία ή κινδυνεύει να πεθάνει. Απαιτείται, λοιπόν, μια Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση στηριγμένη στις αξίες της αλληλεγγύης, της βιωσιμότητας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η λύση στην κρίση απαιτεί περισσότερη Ευρώπη. Όση Ευρώπη όμως και να έχουμε, πρέπει πρώτα απ' όλα να βοηθήσουμε και οι ίδιοι τους εαυτούς μας. Ο ευρωβουλευτής των ΟΠ τόνισε, επίσης, ότι «όσο η πορεία της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας,  γίνεται μέρος της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης των άλλων χωρών  τόσο έρχεται πιο κοντά ο κίνδυνος απρόβλεπτης θεσμικής εμπλοκής με ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να πάψει να παίζει με την αξιοπιστία της χώρας: Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη, αλλά δεν έχει σχέση με την επικίνδυνη εναλλαγή λεονταρισμών και  μέτρων πανικού κάθε φορά που πρόκειται να εκταμιευτεί νέα δόση».

Ο Γιάννης Τσιρώνης,  αναπτύσσοντας την εναλλακτική πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για τα δημοσιονομικά προβλήματα, τόνισε ότι το έλλειμμα της χώρας δεν οφείλεται σε μεγάλα έξοδα, αφού είναι ήδη χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντίθετα δραματική υστέρηση παρουσιάζουν τα έσοδα, αφού η κυβέρνηση καλύπτει, συχνά με σκανδαλώδεις τρόπους, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Η δημόσια διοίκηση υστερεί σε αποτελεσματικότητα, με αποτέλεσμα να μην βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Το μνημόνιο συρρικνώνει ακόμα περισσότερο το αναποτελεσματικό κράτος οδηγώντας την χώρα στην χρεοκοπία. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου των ΟΠ «από το αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, ο κύριος Παπανδρέου ρισκάρει να βουλιάξει τη χώρα για να σώσει τα βαρίδια του πολιτικού συστήματος. Εμείς διαλέγουμε να αλλάξουμε. Το πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε, δε δεχόμαστε να χρεοκοπήσει μαζί του και η Ελλάδα»

Η Ελεάννα Ιωαννίδου, αναλύοντας τις πράσινες λύσεις για την κρίση, πρότεινε τον επανασχεδιασμό της πραγματικής οικονομίας με βιώσιμη προοπτική και αναφέρθηκε στους τέσσερις τομείς αιχμής στους οποίους πρέπει η χώρα να αναζητήσει την διέξοδο από το σημερινό τέλμα: βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, στροφή σε νέες βιώσιμες μορφές τουρισμού, απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, με την παράλληλη ενίσχυση των συλλογικών αγαθών. Η εκπρόσωπος τύπου των ΟΠ σημείωσε ότι «πρέπει να επενδύσουμε στην ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, κάνοντάς την υπόθεση της κοινωνίας, όχι μόνο της κυβέρνησης και της τρόικας και σίγουρα όχι των αγορών. Οφείλουμε, επίσης, να αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον ως θεμέλιο ευημερίας και όχι ως αντικείμενο λεηλασίας, όπως προτείνουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις»

To Γραφείο Τύπου 3306301-303

ΣΗΜ: Η συνέντευξη τύπου είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση http://www.ecogreens-gr.org/webtv/. Το σύνολο της θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση από την ΕΤ1 αύριο  (Παρασκευή 16/9) στις 13.00-14.00.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

"Η κυβέρνηση υπονομεύει την πολιτική για τα ναρκωτικά"

Τοποθέτηση του Πράσινου ευρωβουλευτή Sven Giegold για τις απιτήσεις της Τρόικα