Η ώρα της ευθύνης για την Πολιτική Οικολογία - Αιτήματα δεκαετιών να γίνουν πράξη μέσω κυβερνητικών πολιτικών

Τρίτη, 27 Ιαν. 2015, 16:40 | Ειδήσεις - Δελτία Τύπου 


Δυο μέρες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν τον πρώτο Οικολόγο Πράσινο βουλευτή, τον Γιώργο Δημαρά στη Β' Αθήνας, η σημερινή μέρα φέρνει τον χώρο της Πολιτικής Οικολογίας μπροστά στην ύψιστη ευθύνη της ανάληψης της θέσης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τον Συντονιστή μας Γιάννη Τσιρώνη. 

Η συλλογική επιλογή μας στις εκλογές που πέρασαν ήταν να είμαστε παρόντες στη διαδικασία ριζικής ανατροπής στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι μεγάλη τιμή για μας που καλούμαστε τώρα να υπηρετήσουμε την επιλογή μας στην πράξη. Άξονας μας τα 22 σημεία αιχμής που συμφωνήθηκαν προγραμματικά με το ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό. 

Δεσμευόμαστε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα, ριζοσπαστικά, συλλογικά και αποτελεσματικά. Στην Κυβέρνηση, στη Βουλή αλλά και σταθερά και πάντα στην κοινωνία, με τη συμβολή των φορέων του περιβάλλοντος και της κοινωνίας των πολιτών. Για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το περιβάλλον της χώρας μας, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής. Για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση και ένα καινούργιο ελπιδοφόρο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη όπου το περιβάλλον δεν αντιμετωπίζεται σαν εχθρός ή τομέας εκμετάλλευσης αλλά σαν το σπίτι μας,  

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ 

Ο Γιάννης Τσιρώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Χημικός και διδάσκει Οργανική Χημεία και Βιοχημεία σε φοιτητές. Είναι παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα στον «Ρήγα Φεραίο» και την Β' Πανελλαδική και ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Χημείου το 1979, όταν για μοναδική φορά από την μεταπολίτευση το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να καταργήσει τον ψηφισμένο από την Νέα Δημοκρατία νόμο 815. Από το 1983 κατανοεί ότι στα αδιέξοδα της Αριστεράς μοναδική ριζοσπαστική διέξοδος είναι η πολιτική οικολογία και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Ε.Κ.Ο. (Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων). Από τότε συμμετέχει αδιάλειπτα στο Οικολογικό Κίνημα κυρίως στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης. Διατέλεσε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το 1999 μέχρι το 2006. Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Πανελλαδικού τους συμβουλίου και συντάκτης της εφημερίδας «Πράσινη Πολιτική». Η στράτευση στην Οικολογία δεν γίνεται κατά την γνώμη του, για χάρη μιας ιδεολογίας, ούτε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα κάποιας τάξης, ούτε για λόγους ...ηθικής, αλλά για να προστατεύσουμε την ίδια μας την ζωή. Θεωρεί ότι, όπως λέει ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος, η Οικολογία είναι η μοναδική κοσμοθεωρία, που δίνει προοπτική στον άνθρωπο.  

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι . Είναι Πολ. Μηχανικός και έχει παρακολουθήσει οικονομικές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Στη δικτατορία συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου συνελήφθη και βασανίστηκε. Μεταδικτατορικά ενεργοποιήθηκε μέσα από την αριστερά και την οικολογία και αγωνίστηκε για ζητήματα δημοκρατίας, παιδείας, ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας περιβάλλοντος. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ, μέλος ΔΣ συλλόγων μηχανικών, μέλος της επιτροπής σύνταξης του ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ επί Αντ. Τρίτση, μέλος επιτροπής Υπουργείου Παιδείας για θέματα τεχνικής εκπαίδευσης, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Δήμου Αγ. Παρασκευής, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα για τη προστασία του Υμηττού, μέλος ΠΣ και συντονιστής του Πανελλαδικού Συμβουλίου του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΝΗΣΕΩΝ για την προστασία του περιβάλλοντος, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου της Πράσινης Πολιτικής και συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής για τη δημιουργία του πολιτικού φορέα της οικολογίας «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ». Στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ έχει διατελέσει μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας, εισηγήθηκε τις οργανωτικές αρχές και ήταν μέλος της επιτροπής του εκλογικού προγράμματος (2007). Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ και εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος Εκλέχτηκε στη Β' Αθηνών στην ένατη θέση λαμβάνοντας περίπου 30.000 ψήφους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ