Ελεύθερες παραλίες - Κάστρο - Τουριστικό Περίπτερο



Το κλίμα και το περιβάλλον είναι ο φυσικός πλούτος της Λευκάδας, πηγή απόλαυσης αλλά και οικονομικής επιβίωσης για τους κατοίκους.
Μέσα στο φυσικό περιβάλλον της ιδιαίτερο ρόλο και θέση έχουν οι παραλίες της που θεωρούνται από στις καλύτερες της Ελλάδας και της Μεσογείου.
Από το Πόρτο Κατσίκι ως το Κάστρο πολλά χιλιόμετρα αμμουδιών είναι χώροι ξεκούρασης και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.


Πρωτοβουλία για την διάσωση της περιοχής του κάστρου.














Ο φυσικός αυτός πλούτος κινδυνεύει άμεσα από δύο πλευρές :
Η πρώτη αφορά την διάβρωση των ακτών που ιδιαίτερα στην περιοχή του Άη Γιάννη έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια χωρίς αντιμετώπιση μέχρι σήμερα.
Η δεύτερη με όχημα το κέρδος αφορά την ιδιωτικοποίηση κάθε χρόνο και περισσότερο των παραλιών της από το Πόρτο Κατσίκι, τον Άγιο Νικήτα έως την Γύρα, και την δυσκολία ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων και των επισκεπτών.
¨Όμως οι παραλίες και η πρόσβαση στη θάλασσα αποτελούν κοινωνικά αγαθά, πρέπει να είναι ελεύθερες για όλους και όχι μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν.
Τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκαν αγώνες για το κοινωνικό αυτό αγαθό από τους κατοίκους και επισκέπτες του Άγιου Νικήτα.
Φέτος έφθασε η ώρα των παραλιών στο ΤΑΟΛ ,το Κάστρο, το Τουριστικό περίπτερο που κινδυνεύουν με ιδιωτικοποίηση.
Το Κάστρο και το Τουριστικό περίπτερο παραχωρούνται μαζί με τον περιβάλλοντα χώρου 8,4 στρεμμάτων για το ένα τέταρτο του αιώνα σε ιδιωτική εταιρεία από το Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας.
Με τίμημα ευτελές με ρητή και με μελέτες διακηρυγμένη τη βούληση της εταιρείας για αλλαγή της χρήσης, προσθήκη ξενοδοχειακής μονάδας στη χερσαία ζώνη λιμένα, προσθήκη νέας δόμησης που προκαλούν βίαιη αλλαγή του περιβάλλοντος και της πρόσβασης των κατοίκων και των επισκεπτών.
Αυτό το κομμάτι της θάλασσας και της παραλίας είναι από τις ελάχιστες που απέμειναν σε ολόκληρο το νησί εκτός «αξιοποίησης» και δεν μπορεί να παραχωρηθεί. Μαζί με το φυσικό του κάλλος είναι και ιστορία του τόπου μας με πολλές αναμνήσεις, σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης και του νησιού.
Η περιοχή αυτή εκτός από χερσαία ζώνη λιμένα, αναγνωρίζεται από το 1974 ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (Υ.Α. Α/Φ 31/22887/2034,ΦΕΚ 865/Β’),αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA και κηρυγμένη περιοχή προστασίας του Κάστρου της Λευκάδας.
Με βάση όλα τα προηγούμενα το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Λευκάδας με σημαντικό πρακτικό του που δημοσιεύτηκε στα Μ.Μ.Ε. απέρριψε ομόφωνα όλες τις επιδιώξεις της εταιρείας στη σχετική μελέτη που κατάθεσε προς έγκριση σε αυτό το Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας.
Σε τμήμα αυτού του πρακτικού αναφέρει: « Ως προς τη χρήση και τη λειτουργία του (ο χώρος) είναι συνυφασμένος με την νεώτερη ιστορία της Λευκάδας. Τόσο το καλοκαίρι για μπάνιο, λόγω της αμεσότητας και της άριστης ποιότητας της παραλίας, όσο και τον υπόλοιπο χρόνο ως απόληξη περίπατου ,αξιοποιείται αδιάλειπτα από ντόπιους και επισκέπτες» …και παρακάτω «….οφείλουν να προωθούν τον πρωτεύοντα στόχο, που δεν είναι άλλος από την απόδοση στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς, ενός αναβαθμισμένου και με συγκεκριμένη πολιτιστική ταυτότητα δημόσιου χώρου αναψυχής-κοινωνικής επαφής, όπως αυτός καταγράφεται στη συλλογική μνήμη και τη σύγχρονη καθημερινότητά τους.»
Είναι η ώρα λοιπόν οι πολίτες να κινητοποιηθούν.
Ζητάμε να μην ιδιωτικοποιηθεί η περιοχή του Κάστρου και του Τουριστικού περίπτερου.
Να απομακρυνθεί άμεσα η εταιρεία που στοχεύει, με σχέδια που κατατέθηκαν ήδη και απορρίφθηκαν ,με βίαιη παρέμβαση στο υπάρχον κτίριο και στο περιβάλλον του Τουριστικού περίπτερου να αλλάξει τις χρήσεις, να προσθέσει αυθαίρετα δόμηση, με βλάβη συγχρόνως των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου και ουσιαστικό αποκλεισμό των πολιτών.
Οι πολίτες απαιτούν ελεύθερη διαχρονικά παραλία, από το ΤΑΟΛ ως το Φάρο και την αμμόγλωσσα, χωρίς καμία ενοικίαση σε τρίτους με καθαριότητα, ασφάλεια υγειονομική, εξοπλισμό για θαλάσσια μπάνια και αθλητισμό, από το Δήμο Λευκάδας. Ο χώρος του Τουριστικού περίπτερου να παραμείνει κοινόχρηστος και ελεύθερος σε πρόσβαση σε όλους.
Ο Δήμος Λευκάδας να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και λειτουργίας του Τουριστικού περίπτερου με πλήρη σεβασμό προς το αρχικό κτίσμα και χωρίς καμία αλλαγή χρήσης, εντάσσοντας την ανακαίνιση, την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου στο Πράσινο Ταμείο για να ενταχθεί ως έργο και να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Ζητάμε ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λευκάδας.
Θα κινητοποιηθούμε, θα προσφύγουμε σε κάθε θεσμικό φορέα, θα αγωνιστούμε, ώστε να γίνουν πραγματικότητα τα αιτήματά μας.
Θα συνεργαστούμε με όλους όσους αγωνίζονται σε αυτή την κατεύθυνση, ή θα ενταχθούν στην πορεία, προχωρώντας σε πολύμορφες εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

SOS εκπέμπει το Νοσοκομείο Λευκάδας

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΣΕΙ