ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Συμμετέχουμε την Κυριακή 8 ΜΑΗ στην Αντιπολεμική, Φιλειρηνική Δράση που οργανώνουν γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις.
Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο ύψος του Ηρώδειου, 12 - 2 το μεσημέρι.

 ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

31/03/2022 in Δελτία Τύπου Δράσεις - Εκδηλώσεις
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 άρχισε ένας φρικτός πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, με θύματα τον Ουκρανικό λαό και τους χιλιάδες Ουκρανούς και Ρώσους στρατιώτες, που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους. Τόσο η εισβολή σε μια ξένη χώρα, η οποία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όσο και η ανεξέλεγκτη λογική επέκτασης του ΝΑΤΟ σε Ουκρανία και Γεωργία με τρόπο μη εναρμονισμένο προς την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και διασφάλισης ασφάλειας στην Ευρώπη, αποτελούν για εμάς επικίνδυνες ενέργειες.
Εμείς οι Γυναίκες, ως ενεργοί πολίτες και σύμφωνα με το διάταγμα 1325/2000 του ΟΗΕ αναφορικά με το ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί παρατηρητές στη θέα πολλαπλών καθημερινών εγκλημάτων που διαπράττονται αφήνοντας πίσω κατεστραμμένες πόλεις, διαλυμένα ανθρώπινα κορμιά, τρομοκρατημένα παιδιά και ανήμπορους ανθρώπους που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες για μέρες κάτω από τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης.
Η απόφαση για στρατιωτικό υπερεξοπλισμό που εκδηλώνεται σε χώρες εντός της Ε.Ε, μας γυρνάει δεκαετίες πίσω στην ψυχροπολεμική περίοδο και απαιτεί την χρήση σπάνιων γαιών και εξορύξεων ορυκτών, που θα προκαλέσουν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και οι υψηλές τιμές ενέργειας, δυσκολεύουν την προώθηση πολιτικών χρήσης καθαρής ενέργειας και την αντιμετώπιση (το μετριασμό) της κλιματικής αλλαγής, ενώ ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια.
Οραματιζόμαστε το μέλλον, και αφήνουμε τις αντιλήψεις του παρελθόντος, τις πρακτικές μιας εποχής που προκάλεσαν υπερβολικά έντονο ψυχικό και σωματικό πόνο, και οδεύουμε σε νέους δρόμους, αυτούς της ειρήνης και της δημοκρατίας.
Ο σεβασμός του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ύπαρξης, βασικές αρχές της πράσινης πολιτικής και της οικολογίας, είναι ο δρόμος του μέλλοντος και της επιβίωσης του πλανήτη. Από τον πόλεμο καμία χώρα δεν είναι κερδισμένη και κανένας πολίτης δεν ωφελείται. Το μόνο που απομένει είναι χώρες και πολίτες χαμένοι από τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, οδηγώντας σε οικονομική δυσπραγία και αβεβαιότητα.
Κερδισμένοι είναι μόνο οι βιομηχανίες όπλων και οι μέτοχοι πολυεθνικών εταιρειών στον τομέα της ενέργειας, που πλουτίζουν καθημερινά εν μέσω μιας βαθιά ανθρώπινης τραγωδίας.
Δεν μας επιτρέπεται να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενεές έναν κόσμο εδραιωμένο στον τρόμο των πυρηνικών και στη διαφθορά των ισχυρών. Οραματιζόμαστε τη δημιουργία και όχι την καταστροφή.
Καλούμε όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες, ειδικότερα τη νέα γενιά, καθώς και τις ειρηνιστικές / ανθρωπιστικές οργανώσεις σε μία κοινή δήλωση και κοινές δράσεις για:
την ειρηνική επίλυση των διαφορών και τερματισμό του πολέμου, που θα θέτει σε προτεραιότητα την ανθρωπιστική διάσταση των επιπτώσεων του πολέμου και θα ενώνει ανθρώπους από οποιαδήποτε πλευρά και αν βρίσκονται, που θα αναζητήσει λύσεις εκεί όπου ο παραλογισμός της ακρότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή του πλανήτη
τη δημιουργία μιας παγκόσμιας φωνής που θα έχει τη δύναμη να επηρεάσει και ίσως να επιβάλλει τη λογική της ανθρωπιάς και της ανθρώπινης αξίας στη θέση της παράνοιας, της επιθετικότητας και της βίας που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία
την ανάπτυξη μηχανισμών συντονισμού και παρακολούθησης, εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών, για την υποστήριξη των προσφύγων και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης κυρίως γυναικών, παιδιών και ευάλωτων ανθρώπων.
τη συμβολή της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
την αντιμετώπιση της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης.
ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ