Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Γιώργου Κανέλλη*, στο συνέδριο των Φο.Δ.Σ.Α. στη Ζάκυνθο για την διαχείριση των απορριμμάτων

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010






Ζάκυνθος 24-6-2010

Χαιρετίζω εκ μέρους του κόμματος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ το συνέδριό σας με την ευχή να συμβάλει στην βαθύτερη κατανόηση του προβλήματος των αστικών απορριμμάτων, η καρδιά του οποίου είναι δύο πράγματα: στρατηγικός σχεδιασμός εκ μέρους των αρχών και καθημερινή ανάληψη ατομικής ευθύνης από τους πολίτες.
To πρόβλημα των αστικών απορριμμάτων είναι, χωρίς αμφιβολία, ο πονοκέφαλος των δημοτικών αρχόντων, συχνά αιτία αδιεξόδων, απαράδεκτων καταστάσεων τύπου χωματερών σε δάση και κοίτες ποταμών στις οποίες «ρίχνουμε ένα τενεκέ πετρέλαιο» κι ένα σπίρτο το καλοκαίρι, συρράξεων ανάμεσα σε περιοχές που δεν θέλουν να υποδεχτούν τόπους διαχείρισής τους.

Ορισμένοι δημοτικοί άρχοντες και εταιρίες παρουσιάζουν ‘’λύσεις’’ που είτε μεταφέρουν αλλού είτε «εξαφανίζουν» το πρόβλημα, όπως τα εργοστάσια καύσης σύμμικτων ή μηχανικής διαλογής και παραγωγής στερεού δευτερογενούς καυσίμου.

Όμως πραγματική υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο προσφέρουν μόνο όσοι στηρίξουν την πολιτική τους στα παρακάτω:

Προτεραιότητα του θέματος έναντι άλλων πιο «ελκυστικών»Αποφυγή του πειρασμού των φτηνών και εύκολων λύσεωνΞεκαθάρισμα στους πολίτες της ανάγκης να αναλάβουν τις καθημερινές τους ευθύνες

Επιτρέψτε μου σε λίγες προτάσεις να παραθέσω τα βασικά χαρακτηριστικά μιας αειφορικής πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων:

Μια τέτοια πολιτική οφείλει να διακρίνεται από φιλικότητα προς το κλίμα (χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου), ελεγχόμενο κόστος, απλότητα, και να στηρίζεται στην συμμετοχή και την καλλιέργεια υπεύθυνης στάσης του κάθε πολίτη.

Οφείλει να διακρίνεται από τολμηρό ρεαλισμό (όχι, δηλαδή, μοιρολατρική αποδοχή υπαρχουσών καταστάσεων και νοοτροπιών) και να αποσκοπεί στην αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων και την κοινωνία «μηδενικών απορριμμάτων». Θεμέλιό της είναι ο ενημερωμένος πολίτης αλλά και ένα σύστημα τακτικού ελέγχου που μέσα από διαδικασίες πρόληψης και μείωσης, διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης (που σημαίνει ΟΛΟΙ οι Δήμοι– ΟΛΑ τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης) και κομποστοποίησης ή αναερόβιας επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος θα οδηγεί σε ελάχιστο τελικό υπόλειμμα προς ταφή σε ΧΥΤΥ κι όχι πλέον ΧΥΤΑ. Σημειώνω εδώ ότι βλέπουμε θετικά την αρχή «πληρώνω όσο παράγω σκουπίδια» που εισήχθη με τον πρόσφατο νόμο για τα απορρίμματα.

Οφείλει συνεπώς, μια αειφορική πολιτική απορριμμάτων, να ιεραρχεί με σαφήνεια τις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων να προωθεί με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα την πρόληψη-διαλογή στην πηγή- συστηματική ανακύκλωση (που σημαίνει ΟΛΟΙ οι Δήμοι– ΟΛΑ τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης) κομποστοποίηση/αναερόβια επεξεργασία και ρητά να αποθαρρύνει τις μεθόδους θερμικής επεξεργασίας ως βαριά επιβαρυντικές για το κλίμα και την δημόσια υγεία, ακριβές, τεχνολογικά εξαρτησιογόνες, συγκεντρωτικές και αρνητικές όσον αφορά την ανάπτυξη ατομικής υπευθυνότητας του πολίτη.

Εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να σας ζητήσω να πιέσετε για την προώθηση του Π.Δ. για τα Α.Ε.Ε.Κ. (απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων) που σέρνεται εδώ και οκτώ χρόνια.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια τέτοια πολιτική, τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί μια μακροχρόνια βιώσιμη διαχείριση.
Εύχομαι το τριήμερο συνέδριό σας να συμβάλει στην κατανόηση και προώθηση των ιδεών της περιβαλλοντικά υπεύθυνης διαχείρισης των απορριμμάτων.


*Ο Γιώργος Κανέλλης είναι μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση
Καλορίζικο το blog!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ