ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟΥ Lebaycid



Απαγορευμένο στην υπόλοιπη Ευρώπη, «νόμιμο» στη χώρα μας
Συμπληρωματικές διευκρινήσεις ζητά ο Μ. Τρεμόπουλος
Αναπάντητη παραμένει η επιστολή των ΟΠ προς την κ. Μπατζελή
Με επιπλέον στοιχεία που δείχνουν ότι η κατ’ εξαίρεση έγκριση του φυτοφαρμάκου Lebaycid ήταν παράνομη, καθώς υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις  όπως βιολογικά σκευάσματα αλλά και πυρεθρίνες, επανέρχεται με νέα ερώτησή του ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος.
Ζητά να πληροφορηθεί τι ποσότητες του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου εξακολουθούν να παραμένουν αποθηκευμένες σε εγκαταστάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ποια θα είναι η τύχη τους για περαιτέρω χρήση ή καταστροφή τους και ποια εταιρία προβλέπεται να το αναλάβει.  
Υπενθυμίζεται ότι το Lebaycid περιέχει τη δραστική ουσία fenthion, η οποία ανακλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την απόφαση 2004/140/ΕΚ και απαγορεύτηκε η διάθεσή της, καθώς δε θεωρείται ασφαλής για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον.
Παρόλα αυτά, το επικίνδυνο φυτοφάρμακο συνεχίζει να κυκλοφορεί στη χώρα μας για μια τουλάχιστο μια πενταετία, καθώς το ελληνικό Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης εκμεταλλεύτηκε πρόβλεψη παράτασης χρήσης «μόνον για εφαρμογή δολώματος σε ελιές» έως το 2007 ενώ  χορήγησε και κατ’ εξαίρεση έγκριση διάθεσης 120 ημερών του φυτοφαρμάκου Lebaycid για το 2008 και 2009, με επίκληση του άρθρου 8, παρ. 4 της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ συνδυασμένου με τον ισχυρισμό ότι ο κίνδυνος για τις ελιές «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλα μέσα». Σχετική επιστολή των Οικολόγων Πράσινων πριν ένα μήνα, που ζητούσε από την κ. Μπατζελή περισσότερα στοιχεία, παραμένει αναπάντητη.
Η αποκάλυψη ότι υπήρχαν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, τεκμηριώνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσαν ψεύτικα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των διακινητών ενός επικίνδυνου φυτοφαρμάκου.
Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για πραγματικό έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Η προηγούμενη κυβέρνηση είπε ψέματα στην Ε.Ε., προκειμένου να επιβάλει στους αγρότες και τους καταναλωτές ένα απαγορευμένο, εξαιρετικά επικίνδυνο φυτοφάρμακο. Εντυπωσιακό είναι ότι ούτε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται διατεθειμένη να παράσχει διευκρινήσεις, παρά το γεγονός ότι ακόμη και βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μέχρι πέρυσι εκδήλωναν την έντονη ανησυχία τους. Θέτουμε το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο και περιμένουμε εξηγήσεις από την Ε.Ε. Χρειάζονται όμως έρευνες σε βάθος και στην Ελλάδα, ώστε να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια και να καταλογιστούν ευθύνες για το σκάνδαλο».  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ