Η Π.Κ Οικολόγων Πράσινων Λευκάδας για το Πολυνομοσχέδιο της Υγείας


 Στη σημερινή συγκυρία της πολύπλευρης «μνημονιακής» κρίσης, δοκιμάζεται βάναυσα ηαντοχή των Ελλήνων πολιτών ν’ ανταπεξέλθουν, κλονίζεται η κοινωνική συνοχή και το οικονομικό κοινωνικό μέλλον της χώρας γίνεται αβέβαιο επειδή η ‘’σοσιαλιστική’’ κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ‘’κόψει’’ από παντού δαπάνες για να κατορθώσει το ακατόρθωτο
Στο πολυνομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε θετικές ρυθμίσεις όπως η  Ενοποίηση οργανισμών, η ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, η υπαγωγή της διαχείρισης φαρμάκων στο Υπ. Υγείας . Υπάρχουν όμως και αρνητικές  ρυθμίσεις που υπερτερούν των θετικών: Η Παράδοση των προμηθειών των νοσηλευτικών μονάδων σε ιδιωτικό φορέα, η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων και η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων. Είναι σαφή τα ερωτήματα που τίθενται ακόμα και στις θετικές ρυθμίσεις, όσον αφορά στο μέλλον των μεικτών συμβάσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, δηλαδή σε ποια χέρια οδηγείται τελικά η Δημόσια Πρόνοια.
Οι απόψεις μας σχετικά με τα υποκείμενα άρθρα του νομοσχεδίου:

Α) ΕΟΠΥ:  Θεωρούμε ότι ο ΕΟΠΥ οδηγείται  σε μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε  αύξηση του κόστους για τους  πολίτες  εφ` όσον  αυξάνονται οι  ασφαλιστικές εισφορές που θα φτάσουν το 4%  μεχρι το 2013,  θα χρηματοδοτείται μόνο με νε 0,7%  επί του προϋπολογισμού και με τα έσοδα να γίνονται πόρος εκμετάλλευσης ιδιωτικών εταιρειών που θα εισχωρήσουν στο σύστημα εξαιτίας του μειονεκτικού πακέτου παροχών  προς τους ασφαλισμένους. Ο ΕΟΠΥ  θα πρέπει να λειτουργήσει με γνώμονα την ισονομία των παροχών προς όλους τους πολίτες και τα διοικητικά και οικονομικά οφέλη μιας ενιαίας δομής, τα οποία θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ΠΡΟΛΗΨΗ και την προαγωγή υγείας προωθώντας τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, που στο εξωτερικό συνδέει με επιτυχία την κοινωνία με το σύστημα υγείας.
Β) ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ : H Πολιτική Κίνηση των ΟΠ είμαστε αντίθετοι στη λογική να δίνεται  δυνατότητα εκχώρησης  σε οικονομικούς φορείς για την αποφυγή αποδυνάμωσης των δημόσιων φορέων. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι  μέσα από μια τέτοια λογική που διαπερνά το προσχέδιο, βαθμιαία όλες οι υπηρεσίες μπορούν να εκχωρηθούν και τίποτε δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνονται ανίερες συμμαχίες ανάμεσα στους οικονομικούς φορείς και τους προμηθευτές υλικών.
 Παρατηρούμε ότι:
  • O ρόλος του Δημόσιου Τομέα αλλάζει και εξειδικεύεται μόνο στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της σω­στής τήρησης των προδιαγραφών και απόδοσης προμηθειών, με κίνδυνο να αυτό να επιφέρει σταδιακή εκχώρηση της δημόσιας ευθύνης.
  • Οι Ιδιωτικοί φορείς θα λαμβάνουν την μίσθωση και το bonus ενώ ήδη το μεγαλύτερο κομμάτι της αλλαγής του τρόπου προμηθειών και υπηρεσιών ΘΑ επιτυγχάνεται από τις  Υγειονομικές  Περιφέρειες και τις  Συντονιστικές Επιτροπές Προμηθειών μέσω της εξειδίκευσης τους στην παρακολούθηση των διαδικασιών, ενώ μόνο ένα μικρό βήμα μένει για την ορθή διαχείριση και την ανάληψη ευθυνών εξ’ ολοκλήρου από τις Περιφέρειες  και από μια Εθνική Αρχή Διαχείρισης και Εκτέλεσης Συμβάσεων.
Με την προσχώρηση των Οικονομικών Φορέων ενώ η αναθέτουσα αρχή θα σηκώνει το βάρος της εξόφλησης των λογαριασμών σε περίπτωση πτώχευσης του οικονομικού φορέα θα δίνεται και η δυνατότητα να υποθηκεύεται και η Δημόσια Περιουσία για την άμεση αποπληρωμή των Προμηθευτών.. Επομένως Τράπεζες και Ιδιώτες Οικονομικοί Διαχειριστές θα έχουν το κέρδος τους ενώ από την άλλη η μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού θα οδηγεί στην δανειοδότηση για την αποπληρωμή των χρεών ενώ ήδη οι Οικονομικοί φορείς θα έχουν προεξοφληθεί

Γ ) ΦΑΡΜΑΚΑ: Συμφωνούμε με τη μεταφορά της αρμοδιότητας τιμολόγησης του φαρμάκου αναρωτιόμαστε ακόμα γιατί το Υπουργείο δεν προχωράει στην υποχρεωτική μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το πρωτότυπα, αντί να κατοχυρώνει νομοθετικά τις εναρμονισμένες πολιτικές τιμολόγησης προς τα πάνω; (Αγορανομική διάταξη 7/2009, Άρθρο 337 που καθορίζει τις τιμές των γενοσήμων στο 80% των πρωτοτύπων και άνω). Ο υποχρεωτικώς καθορισμός της τιμής  των γενοσήμων φαρμάκων σε επίπεδα παραπλήσια των πρωτοτύπων καταργεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό
απαγορεύει στις ελληνικές εταιρείες  να κατεβάσουν τις τιμές και με αυτό τον τρόπο να κατακτήσουν  μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ενώ αν  επιτρέπει η ελεύθερη διακύμανση προς τα κάτω των τιμών των  γενοσήμων φαρμάκων τότε αυτόματα θα έχουμε ραγδαία μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

Τέλος, ως Πολιτική Κίνηση  στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας στο βαθμό που 
στοχεύουν στην προστασία του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας κάτι που  το νομοσχέδιο επιχειρεί να
συρρικνώσει επικίνδυνα ανταποκρινόμενο στις λογιστικές αξιώσεις της «τρόικας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ