ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

-          Το εργοστάσιο χωροθετήθηκε παράνομα το 1986 καθώς η γη είχε ήδη χαρακτηρισθεί ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας κάτι το οποίο μεθοδεύτηκε με ένα διπλωματικό και αξιοσημείωτο έγγραφο του υπουργείου που καταστρατηγούσε την ουσία του χαρακτηρισμού αυτού, καθώς σε τέτοιες περιοχές επιτρέπετε μόνο η καλλιέργεια.

-          H λειτουργία του επιβλήθηκε με βίαιη καταστολή (ΜΑΤ ), ξυλοδαρμούς, συλλήψεις, αυτόφορο σε 13 κατοίκους.

-          Η λειτουργία του ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτη. Από την ίδια την νομαρχία Λευκάδος βεβαιώνεται ότι στο παρελθόν είχε δημιουργήσει εκτεταμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούσαν κυρίως:

·         ΤΗΝ ΕΚΠΕΜΠΟΜΕΝΗ ΑΙΘΑΛΗ

·         ΤΗΝ ΡΟΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΘΜΕΝΟΥ ΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟΥ

·         ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΣΜΗ ΑΥΤΩΝ.

·         ΛΟΓΩ, ΔΕ,  ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ.

 ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ουσιαστικά η διαχείριση από πλευράς ΤΑΟΛ υπήρξε καταστροφική για το περιβάλλον αλλά και την τοπική οικονομία.

Υποτίθεται ότι η λειτουργία αυτή θα έφερνε ανάπτυξη στο τόπο, προσφέροντας θέσεις εργασίας, αλλά και κέρδη, μέσα από την απορρόφηση σε καλές τιμές των πρώτων υλών αλλά και από την μεταπώληση των βιομηχανοποιημένων πλέον προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του οικοσυστήματος της περιοχής, ευτυχώς για ένα μικρό διάστημα, αλλά και η κατασπατάληση των όποιων οικονομικών του συνεταιρισμού.

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΧΕ ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 5,2 ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΩΝ (15 ΕΚΑΤ. €), ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ ΠΟΤΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Tο 1994-95 νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων λόγω εκτεταμένης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και οικονομικής κατάρρευσης το εργοστάσιο σταματά την λειτουργία του.

Το 2007  το εργοστάσιο πωλήθηκε από την ΑΤΕ BANK που το είχε δεσμέυσει στην εταιρεία GRECOLIO ΕΠΕ (ΝΑΣΤΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ). Η τοπική κοινωνία ενημερώθηκε εκ των υστέρων για την πώληση.

ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΩΛΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 1,3 ΕΚΑΤ €. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΦΟΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΑ Η ΙΔΙΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΧΕ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΣΤΟ ΤΑΟΛ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΤΑΟΛ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΘ’ ΟΣΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ).




Το Εργοστάσιο ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΗΚΕ 13/12/2010  παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των κατοίκων και τα μισόλογα των αρμοδίων, από τον απερχόμενο Νομάρχη (νυν Δήμαρχο), ελάχιστες ημέρες πριν την αποχώρηση του από την υποκατάργηση θεσμό της Νομαρχίας.

Τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2011 ξεκίνησε η επαναλειτουργία του εργοστασίου επιβαρύνοντας με δυσοσμία και καπνούς τους κατοίκους της περιοχής που παρουσίασαν δύσπνοιες και δυσφορία.

Στις 12/2/2011 πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στο Δημαρχείο με την παρουσία του Προέδρου του ΠΑΚΟΕ κου Χριστοδουλάκη όπου παρευρίσκονται ο κος Δήμαρχος ( τέως Νομάρχης) και ο κος Αντιπεριφερειάρχης.
Μετά την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε (γνωστοποιήθηκε και το ενδιαφέρον του κου Παύλου Βαρδινογιάννη  για το εργοστάσιο, οποίος ασχολείται με ραφινάρισμα καμένων λαδιών) και την απαίτηση των κατοίκων για άμεσο έλεγχο εφαρμογής ή όχι των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας από την Περιφέρεια, πραγματοποιήθηκε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το εργοστάσιο. Τις επόμενες ημέρες πλήθος κατοίκων προέβησαν σε καταγγελίες στο Αστυνομικό Τμήμα σε βάρος του ιδιοκτήτη –υπεύθυνου λειτουργίας του εργοστασίου- για την ανυπόφορη δυσοσμία και την αιθαλομίχλη που προκάλεσαν : δυσφορία, δύσπνοια, αηδία, αλλεργικές αντιδράσεις και φόβο για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Σε καταγγελίες επίσης προέβησαν και η Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας για καθαρό Περιβάλλον, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Νοτίου Λευκάδας και ο Πρόεδρος του τοπικού Διαμερίσματος Βασιλικής.

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 16/2/2011 Παρουσία των διαμαρτυρόμενων πολιτών ,του Προέδρου του ΠΑΚΟΕ κ. Π. Χριστοδουλάκη, εκπροσώπων του τμήματος Προβάλλοντος Περιφέρειας, οι άνθρωποι του εργοστασίου αρνήθηκαν τον έλεγχο, επιτρέποντας μόνο στους δύο υπαλλήλους της Περιφέρειας να εισέλθουν, οι οποίοι όμως δήλωσαν αναρμόδιοι και χωρίς εμπειρία.

1/3/2011 διαπιστώθηκε διαρροή σε σούδες στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, αφρίζοντος άσπρου-κίτρινου-μπλε υγρού, γεγονός που κινητοποίησε πάλι τους κατοίκους, οι οποίοι φοβήθηκαν υψηλό τοξικό φορτίο ραφιναρίας. Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρχές και προσήλθαν, η Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, η Δ/νση Υγιεινής , το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και έγιναν δειγματοληψίες.

Οι χημικές αναλύσεις των δειγμάτων επιβεβαίωσαν περιβαλλοντική επιβάρυνση. Οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων των PM 10, των PM 2,5 είναι άκρως  καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες  και τοξικές. Τα αποτελέσματα σε επικίνδυνες  παραμέτρους στα υδάτινα δείγματα από τις σούδες -όπου τα απόβλητα του εργοστασίου πέφτουν ανενόχλητα- βρέθηκαν και κατά πολύ υψηλότερα των επιτρεπόμενων ορίων.

 Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι οι οποίοι από 1/3/2011 βρίσκονται σε συνεχείς εναλλασσόμενες βάρδιες έξω από την πύλη του εργοστασίου, με ανακοίνωσή τους   δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες δικαστικές και άλλες ενέργειες (μηνύσεις , αγωγές , καταγγελίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις) για να προστατέψουν τα βασικά δικαιώματά τους και των παιδιών τους στη ζωή . Ζητούν την άμεση παρέμβαση του Βουλευτή, Περιφερειάρχη , Δημάρχου και της ειδικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ Κ. Καραβασίλη


H Bασιλική πριν
  Η Βασιλική μετά
                                                           


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_131508563589392&view=doc&id=131510030255912#!/home.php?sk=group_131508563589392&id=131513956922186&notif_t=like
ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ!!!!!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ