Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για την ΕΛΛΣΤΑΤ και το Λογιστικό Έλεγχο του Δημόσιου Χρέου


 23.9.2011
 
ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


 
Διερεύνηση των καταγγελιών για την Ελληνική Στατιστική Αρχή και Λογιστικό Έλεγχο για το δημόσιο χρέος από ανεξάρτητη επιτροπή, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο θέτουν υπόψη της Κομισιόν τις καταγγελίες για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης, ρωτώντας αν τα ευρωπαϊκά όργανα είχαν διερευνήσει την ορθότητα των μέχρι τότε τρόπων υπολογισμού και αν είχαν υποβάλει πριν το 2010 συστάσεις για αλλαγή τους.
Θέτουν επίσης υπόψη της Κομισιόν το αίτημα για ανεξάρτητη Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους, ρωτώντας αν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής με πλήρη πρόσβαση στα σχετικά ελληνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία.
«Οι πολίτες, που σήμερα καλούνται να πληρώσουν πολύ πέρα από τις αντοχές τους, έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν τι πραγματικά έχει συμβεί», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.«Τα πράγματα είναι βέβαια ακόμη πιο περίπλοκα. Για παράδειγμα,  μεγαλύτερο μέρος των συσσωρευμένων ελλειμμάτων του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών προερχόταν από αθέτηση θεσμοθετημένων οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους. Στις σημερινές όμως συνθήκες είναι απολύτως ζωτικό για το δημόσιο διάλογο και τη χάραξη πολιτικής διεξόδου να έχουμε πλήρη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΛΣΤΑΤ και στατιστικά στοιχεία πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Εξίσου ζωτικό είναι να έρθουν στο φως και όλα τα στοιχεία για το χρέος και το πώς φθάσαμε στο σημερινό σημείο. Αν κάποιοι κρύβουν σκελετούς στη ντουλάπα τους, δε μπορούμε να πληρώνουμε και γι’ αυτούς».    
 
Για περισσότερες πληροφορίες:    6979 952070

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ