Με περισσότερη Ευρώπη η λύση στην κρίση, τονίζουν από τη ΔΕΘ οι Οικολόγοι-Πράσινοι

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου


Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου   Φωτογραφία:  ΑΠΕ ingr



Αθήνα
«Η λύση στην κρίση απαιτεί περισσότερη Ευρώπη. Όση Ευρώπη όμως και να έχουμε πρέπει πρώτα απ' όλα να βοηθήσουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας», επεσήμανε εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του κόμματος, στη ΔΕΘ.

«Όσο η πορεία της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης και της τρόικας γίνεται μέρος της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης των άλλων χωρών, τόσο έρχεται πιο κοντά ο κίνδυνος απρόβλεπτης θεσμικής εμπλοκής, με ανυπολόγιστες συνέπειες», υπογράμμισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και πρόσθεσε:

«Απευθύνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση να πάψει να παίζει με τη αξιοπιστία της χώρας. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη αλλά δεν έχει σχέση με την επικίνδυνη εναλλαγή λεονταρισμών και μέτρων πανικού κάθε φορά που πρόκειται να εκταμιευτεί νέα δόση.»

Ο κ. Τρεμόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί το τμήμα εκείνο της κοινωνίας, που ζητά «να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που απολαμβάνουν ακόμη ασυλία, να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και να φορολογηθούν αναδρομικά, όλες οι περιουσίες που αποκτήθηκαν παράνομα» στο πλαίσιο ενός «ρεαλιστικού σχεδίου μείωσης του πρωτογενούς ελλείμματος» λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές ανοχές, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα.

«Δημοσιονομική εξυγίανση δε σημαίνει διάλυση του κοινωνικού κράτους», αλλά «διαφάνεια και εξορθολογισμό» σημείωσε ο κ. Τρεμόπουλος.

Αναφέρθηκε στις προτάσεις των Οικολόγων Πρασίνων, για ένα «σύμφωνο βιώσιμης ευημερίας» με προτεραιότητες όπως, φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, εναλλακτική πράσινη οικονομία, κατάργηση φορολογικών παραδείσων, ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεικτών, αύξηση εσόδων με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, βιώσιμη αναδιαπραγμάτευση του χρέους, όπου μπορεί να γίνει, αλλά και βιώσιμη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα για να γίνει υπηρέτης της πραγματικής οικονομίας.

«Από το αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, ο κ. Παπανδρέου ρισκάρει να βουλιάξει τη χώρα για να σώσει τα βαρίδια του πολιτικού συστήματος. Εμείς διαλέγουμε να αλλάξουμε. Το πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε, δε δεχόμαστε να χρεοκοπήσει μαζί του και η Ελλάδα» τόνισε αναλύοντας το εναλλακτικό δημοσιονομικό σχέδιο του κόμματος ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Τσιρώνης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τάχθηκαν υπέρ της «Ευρώπης της αλληλεγγύης» τονίζοντας ότι στη σημερινή «νεοφιλελεύθερη» Ευρώπη, όλα γίνονται «πολύ αργά, πολύ λίγο και συχνά σε λάθος κατεύθυνση» και πρόσθεσαν ότι «ή θα εξελιχθεί σε ομοσπονδία, σε πολιτική οικονομική ένωση, ή κινδυνεύει να πεθάνει».

Τόνισαν ότι απαιτείται μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση στηριγμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, της βιωσιμότητας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπενθύμισαν ότι πρώτοι είχαν θέσει στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα του ευρωομολόγου «ως εναλλακτική λύση στο μνημόνιο και χωρίς απαίτηση για πρόσθετες θυσίες», ενώ σήμερα κάποιοι το συζητούν «ως συμπλήρωμα των σκληρών μέτρων του μνημονίου και του μεσοπροθέσμου».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Τρεμόπουλος απάντησε:

«Εάν κάποια στιγμή, η κυβέρνηση μέσα από κάποια κρίση περάσει στις εκλογές αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Εάν σημαίνει το πέρασμα στη δραχμή, αυτό το αρνούμαστε».

Για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας απάντησε ότι πρόκειται για «εφεύρεση δραστικής και άμεσης περικοπής των δαπανών και στην ουσία ένας προθάλαμος για την ανεργία», ένα «ξωπέταγμα στην ανεργία», παρά για κίνηση «εξορθολογισμού στη λειτουργία του κράτους».

Τους τέσσερεις άξονες της πολιτικής πρότασης του κόμματος παρουσίασε η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάνα Ιωαννίδου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Ιωαννίδου, σημείωσε αρνητικά ότι η κυβέρνηση δεν ενέταξε το ποδήλατο από το νομοσχέδιο για τα ταξί και τα μοτοταξί και παρέλειψε στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά ρύθμιση για την κλωστική κάνναβη, που «επιδοτείται από την ΕΕ, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και δεν έχει σχέση με την ινδική κάνναβη».

Newsroom INGR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ