Να πρασινίσουν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών

 Γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου

Βρυξέλλες, 12.07.2012
Ευρωκοινοβούλιο: Να πρασινίσουν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών
Να μην αγνοούνται νησιά κι αραιοκατοιημένες περιοχές
Ο Νίκος Χρυσόγελος εισηγητής των Πράσινων στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για τις μεταφορές

Δείτε το βίντεο με την παρέμβαση του Ν. Χρυσόγελου: http://youtu.be/p1LYCbSb41E

«Να πρασινίσουν οι μεταφορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναπτυχθούν οικολογικά και οικονομικά βιώσιμα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και να συνδεθούν οι πολιτικές για τις μεταφορές με τις άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές (προστασίας του κλίματος, απασχόλησης, αναζωογόνησης της οικονομίας, περιφερειακής ανάπτυξης),  αλλά και να μην μένουν εκτός των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών τα νησιά και οι αραιοκατοικημένες περιοχές» ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κανονισμό σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Σε μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης, οι διάφορες πολιτικές δεν πρέπει να είναι ασύνδετες μεταξύ τους. Ο Κανονισμός για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών μπορεί να είναι ένα εργαλείο για να καλύπτονται με αποτελεσματικό και οικολογικά αποδεκτό τρόπο οι ανάγκες των πολιτών. Ενώ θα μειώνονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι περιορισμένοι, έτσι κι αλλιώς, οικονομικοί πόροι σε μια εποχή κρίσης, να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και η απασχόληση αλλά και να προωθηθεί η βιώσιμη ευημερία των τοπικών κοινωνιών και η πράσινη οικονομία.

Η συγχρηματοδότηση για αυτοκινητοδρόμους στο σύνολο της ΕΕ δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30%. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση των μεταφορικών υποδομών για πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, όπως το τραίνο, οι υδάτινοι δρόμοι, οι συνδυασμένες μεταφορές συμπεριλαμβανομένων και των ποδηλάτων. Το 70% των χρηματοδοτήσεων πρέπει να στηρίξει αυτές τις μορφές”.

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι οι Πράσινοι είναι υπέρ της συμμετοχής των Περιφερειών και της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών για τις μεταφορές για λόγους διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων, ολοκληρωμένης προσέγγισης σε θέματα μεταφορών και βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης.

Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου – εισηγητή για τους Πράσινους στο συνημμένο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ