Τι είναι -και τι δεν είναι- το Green New Deal



Τι είναι -και τι δεν είναι- το Green New Deal

του Τάσου Κρομμύδα

Όλα ξεκίνησαν το 2008 με τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης του the Green New Deal Group με τη στήριξη του New Economics Foundation. Στην έκθεση αυτή εμφανίστηκε για πρώτη φορά η έννοια του GND ως πρότασης για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης και της ανόδου των ενεργειακών τιμών.

Από τους Πράσινους ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην εναρκτήρια ομιλία του Philippe Lamberts στο Συμβούλιο του ΕΠΚ στο Παρίσι στις 10 Οκτ 08.

Οι ΟΠ αναφερθήκαμε πρώτη φορά στο GND στην αναλυτική μας τοποθέτηση για την χρηματιστηριακή κρίση στις 20 Οκτ. 08.
Στην πολιτική απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου για την κρίση στις 7 Μαρ 09 επιλέξαμε να χρησιμοποιούμε στα ελληνικά τον όρο Πράσινη στροφή στην οικονομία.

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές αποφασίστηκε ο τίτλος του μανιφέστου της κοινής καμπάνιας του ΕΠΚ να είναι "Ένα Πράσινο New Deal για την Ευρώπη".

Τα επόμενα χρόνια οι Ευρωπαίοι Πράσινοι άρχισαν μια διαδικασία εξειδίκευσης και εμβάθυνσης της ιδιαίτερής τους πρότασης για ένα Green New Deal, στο φόντο πλέον της δημοσιονομικής κρίσης και πέρα από τη διαδεδομένη αντίληψη πως πρόκειται απλά για μια αντικυκλική-αντιυφεσιακή πολιτική επενδύσεων σε πράσινους τομείς.
Μπορείτε να δείτε στις παρακάτω παραπομπές όλα τα σχετικά κείμενα:
Εκτός Ευρώπης, το Green New Deal ήταν το κεντρικό σύνθημα των Πράσινων των ΗΠΑ στις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές. Η υποψήφιά τους Jill Stein περιέγραψε αναλυτικά την πρότασή τους για το Green New Deal σε ομιλία της τον Ιανουάριο του 2012.

Μια περιγραφή του τι εννοούν οι Πράσινοι μιλώντας για το Green New Deal βρίσκεται στην εισαγωγή του σχετικού φυλλαδίου της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο:

Το Green New Deal είναι μια ολοκληρωμένη απάντηση στην τρέχουσα οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.  Ενσωματώνει μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις με μια ατζέντα κοινωνικής συνοχής και μια πράσινη πολιτική για την παραγωγή, από το τοπικό έως το διεθνές επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει το δρόμο μετασχηματισμού του αναπτυξιακού μας μοντέλου με τελικό στόχο την εξασφάλιση ευημερίας και ποιότητας ζωής για όλους, τόσο στον πλανήτη όσο και μεταξύ γενεών, μειώνοντας τις ανισότητες στο εσωτερικό κοινωνιών και ανάμεσά τους, και συμφιλιώνοντας τον τρόπο ζωής μας -τον τρόπο που ζούμε, παράγουμε και καταναλώνουμε- με τα φυσικά όρια του πλανήτη μας.
Το Green New Deal είναι κάτι παραπάνω από μια "πολιτική φιλική στο περιβάλλον" - είναι ένα σχέδιο για την επανεξέταση των προτεραιοτήτων μας για το πώς ζούμε και δουλεύουμε. Επομένως το Green New Deal προτείνει έναν ολοκληρωμένο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό, από τις υποδομές και τις βιώσιμες παραγωγικές πολιτικές έως την επένδυση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και την αναδιανομή του πλούτου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ