ΕΣΥ... για το ΕΣΥ | Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν πολίτες και ΕΣΥ



  ΔΕΛΤΙΤρίτη, 19 Μάρ. 2013, 16:03  | 

Η δραματική περικοπή του προϋπολογισμού στο πλαίσιο της εφαρμογής των πολιτικών του Μνημονίου, οδηγούν σε απόγνωση τα νοσοκομεία και επιτείνουν τα προβλήματα στη λειτουργία τους. Μετά τον ΕΟΠΥΥ, τώρα και τα νοσοκομεία, δε μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των ασθενών ενώ η ζήτηση των υπηρεσιών έχει αυξηθεί κατά 30%. Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας παλεύουν να κρατηθούν σε λειτουργία η Τρόικα επιμένει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο περικοπών στην Υγεία. Οι επιπτώσεις από την επιθετική αυτή πολιτική προς το ΕΣΥ σε συνδυασμό με την άκαμπτη δημοσιονομική πολιτική που επιβάλλεται, φαίνονται ήδη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τους αγώνες υπέρ του ΕΣΥ που υφίσταται τις συνέπειες των νέων μέτρων για τα έτη  2013-2015, τα οποία στοχεύουν δημοσιονομικά σε συνολική εξοικονόμηση 589 εκ ευρώ.
Σύμφωνα μ' αυτά προβλέπεται επιπλέον μείωση 26% της δαπάνης ανά ασθενή πέραν της  μείωσης του 24% που επεβλήθη την τριετία 2010-12, αλλά και κατάργηση τουλάχιστον 3000 κλινών (κατ' αναλογία κλείσιμο τριών νοσοκομείων επιπέδου Ευαγγελισμού ή δέκα νοσοκομείων περιφερειακού επιπέδου ή είκοσι μικρών νοσοκομείων). Το «ψαλίδι» πέραν των παροχών υγείας συνοδεύεται από την εκ νέου συρρίκνωση θέσεων υγειονομικών υπαλλήλων.
Οι πολίτες αγωνίζονται για να σταματήσει η υποβάθμιση του ΕΣΥ ενώ  ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν σκληρή επίθεση στα εισοδήματά τους  και συνολικά στην αξιοπρέπειά τους.
·         Στον  Ευαγγελισμό έκλεισαν 4 κλίνες της εντατικής και καθημερινά βρίσκονται σε λίστες αναμονής 20 με 30 άτομα.
·         Το Περιφερειακό Νοσοκομείο Ζακύνθου καταρρέει και βρίσκεται χωρίς αποθέματα σε υλικά, φάρμακα, θέρμανση, την ώρα που η πληρότητα του νοσοκομείου αγγίζει το 99%.
·         Στο Αττικόν η νεογνολογική κλινική υπολειτουργεί ενώ γίνονται 1500 γεννήσεις ετησίως στην περιοχή κάλυψής του  κι ενώ είναι η μοναδική Μονάδα σε όλη την περιοχή. Από τις 22 κλίνες λειτουργούν μόνο οι 6 και τα σύγχρονα μηχανήματα σκουριάζουν σε θαλάμους ή δανείζονται σε άλλα γειτονικά νοσοκομεία.
·         Κλειστό το Ειδικό Κέντρο αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών λόγω της υπόθεσης των παιδοκαρδιοχειρουγών και της καθυστέρησης της ΕΔΕ. Οι υποσχέσεις ότι το κέντρο  θα επαναλειτουργήσει αναβαθμισμένο, έπεσαν στο κενό.
·         Μονές οι βάρδιες στο ΕΚΑΒ Νάξου αντίθετα από το βασικό πλαίσιο λειτουργίας των ασθενοφόρων. Η τοπική κοινωνία των Κυκλάδων αλλά και ο Δήμος αγωνίζονται για την αυτονομία και στελέχωση -εξοπλισμό του Νοσοκομείου Νάξου και την απάλειψη των σκληρών μέτρων που υποβαθμίζουν την υγεία στην περιοχή.  Στην Μύκονο και Πάρο, επίσης για τη γενικότερη λειτουργία του ΚΥ Υγείας.
·         Δύο Διοικητές Νοσοκομείων στη Σύρο και Ζάκυνθο παραιτούνται μπροστά στις ευθύνες που επιφέρει η εφαρμογή σκληρών και βίαιων πολιτικών.
·         Στην Πρέβεζα οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και στο Λασίθι για την αυτοτέλειά του.
·         Στη Μυτιλήνη τις ευθύνες άλλων  πληρώνουν οι κάτοικοι, για το σκάνδαλο του οξυγόνου που φόρτωσε το Νοσοκομείο με  1,2 εκ ευρώ  βεβαιωμένους φόρους προς την ΔΟΥ,
·         Στη Βόρεια Ελλάδα οι αναζήτηση των κλινών ΜΕΘ αποτελεί πλέον το κυνήγι του θησαυρού για όσους έχουν ανάγκη καθώς 1 στους 2 χωρίς ΜΕΘ πεθαίνει.  Στο «Παπαγεωργίου» έκλεισαν 6 από τις 16 κλίνες λόγω υποστελέχωσης προσωπικού. Η ΜΕΘ Παίδων λειτουργεί με 8 κρεβάτια κι ενώ είναι η μοναδική στην περιοχή.
·         Το Νοσοκομείο Πατησίων, έχει τεθεί εκτός Γενικής Εφημερίας λόγω έλλειψης γιατρών κι ενώ βγήκαν εκτός λειτουργίας 100 κλίνες του ΙΚΑ της περιοχής. Η εικόνα αποτυπώνεται με ράντζα στον Ευαγγελισμό και άδεια κρεβάτια στο «Πατησίων» .

Η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ