ΔΤ : Η λειτουργία των Νοσοκομείων και το μαστίγιο της Τρόικα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

11/06/2013

Η λειτουργία των Νοσοκομείων και το μαστίγιο της Τρόικα


Μέσα σε καθεστώς ύφεσης του 5,6%, με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση μισθών, την κατάργηση επιδομάτων, τις προωθούμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις Μονάδων Υγείας, Τμημάτων και Διευθύνσεων του ΕΣΥ, την αφαίμαξη και υποβάθμιση μικρών νοσοκομείων προς όφελος των νοσοκομείων κορμού, την έλλειψη υλοποίησης των δεσμεύσεων σε ό,τι αφορά στις νησιωτικές περιοχές, τις νέες μειώσεις κλινών και την εφαρμογή νέων οργανογραμμάτων, τα μέτρα του 3ου Μνημονίου επιφέρουν επιπλέον αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στους χρήστες των υπηρεσιών. 
Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς όλων των μονάδων έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή δυσλειτουργία τα νοσοκομεία, αφού ούτε καν υλικά για διεξαγωγή απλών εργαστηριακών εξετάσεων διαθέτουν. Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ καρκινοβατεί αφού τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένα, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να καλύψει υποχρεώσεις από την οικονομική κατάρρευση όλου του ασφαλιστικού συστήματος. Η αξιοπρεπής κάλυψη των υγειονομικών  αναγκών των πολιτών κινείται στον αντίποδα από τη στόχευση της τρόικα που με τις πρακτικές της επιδιώκει τα έσοδα των νοσοκομείων να προέρχονται σχεδόν μονομερώς από τις τσέπες των ασθενών.  
Αν το ΕΣΥ στέκεται ακόμη σήμερα όρθιο, οφείλεται στην υπερπροσπάθεια και αυταπάρνηση των εργαζομένων, που αμείβονται πενιχρά χωρίς να τους καταβάλλονται υπερωρίες ή εφημερίες. Η επαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομειακών Μονάδων, η υποστήριξη της ΠΦΥ και η αναγνώριση  των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού  υγείας, σύμφωνα με όσα ορίζει η κοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, αλλά παραβιάζεται συστηματικά, είναι πλέον επιτακτική, αν θέλουμε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.
Όλα αυτά αποτέλεσαν την κύρια ατζέντα στην Εναλλακτική Σύνοδο Ευρωπαϊκών Κινημάτων «Alter Summit», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας με τη συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων. Ειδικότερα για την κατάσταση της δημόσιας υγείας, επισημάνθηκε ότι η τελευταία είναι καθολικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό (σύμφωνα με το άρθρου 76 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) που πρέπει να αποσυνδεθεί από την ασφάλιση, τη στιγμή μάλιστα που οι ανασφάλιστοι στην χώρα μας προσεγγίζουν πλέον το 1,5 εκ. ανθρώπους και οι οποίοι χρεώνονται πλέον προκειμένου να νοσηλευτούν.
Η προσφορά πολλών επαγγελματιών της υγείας (διακινδυνεύοντας συχνά τη θέση τους),  αλλά και των κοινωνικών ιατρείων στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, είναι μια έμπρακτη αντίσταση στην πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας και αυτή η αντίσταση δεν μπορεί πλέον παρά να είναι πανευρωπαϊκή.

Η Θεματική Ομάδα Υγείας

Περισσότερες πληροφορίες: Μαρία Σούμπαση 6972886404
                                         Σαραντάκης Νίκος, τηλ. 6932-730.741       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ