ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

23/10/2013           


                  Ενημερωτική Επιστολή προς :

                  Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος
                  Ομοσπονδία Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλληλων Δημοσίου,
                  Ομοσοπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ
                  Συνταξιούχων ΟΤΕ,
                  ΕΛΤΑ 
Ο

                   ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ  ΤΩΝ   ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

                                     Ενημερωτική Επιστολή προς :

Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος
Ομοσπονδία Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλληλων Δημοσίου,
Ομοσοπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ
Συνταξιούχων ΟΤΕ,
ΕΛΤΑ 
Ο

 ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ  ΤΩΝ   ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

                 Η τελευταία απόφαση του υπουργείου Υγείας για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα πρωτότυπα φάρμακα φέρνει στην επιφάνεια την απαράδεκτη και προκλητική υπερκοστολόγηση των φαρμάκων στην λιανική πώληση.Τα φάρμακα για την χοληστερίνη τα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία 8 φορές ακριβότερα απ’  ότι στην Σουηδία.
Στην Ελλάδα η υπερκοστολόγηση των φαρμάκων γίνεται με υποχρεωτικό τρόπο με τον  αντισυνταγματικό νόμο που ψήφιστηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του κου Λοβέρδου και την διατηρεί σε ισχύ ο σημερινός υπουργός. Η τιμή των πρωτοτύπων φαρμάκων διατηρείται με αυτό το νόμο σε πολύ υψηλά επίπεδα.Επίσης επιβάλλει και στα γενόσημα φάρμακα να έχουν τιμή οπωσδήποτε στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων, απαγορεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό ,σε αντίθεση με ότι ισχύει  σε όλα τα προηγμένα κράτη.Γι’ αυτό τα φάρμακα της χοληστερίνης και η κλοπιδογρέλη στην Σουηδία , Αγγλία και άλλες χώρες πωλούνται 5-10 φορές φθηνότερα από ότι στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα υπάρχει παρατηρητήριο τιμών για την τιμή που έχουν τα πρωτότυπα στην ΕΕ και η τιμή τους καθορίζεται με βάση τις χώρες με την φτηνότερη τιμή. Τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή που είναι το 80% της τιμής του πρωτοτύπου και η τιμή αυτή είναι η ίδια για όλα τα σκευάσματα.
Οι τιμές πώλησης (χωρίς υγειονομική ασφάλεια) των γενοσήμων είναι πιο χαμηλές από ότι στην Ελλάδα. Έχοντας πρόσβαση στη σελίδα του Σουηδικού Οργανισμού Φαρμάκων όπου φαίνονται οι τιμές πώλησης των φαρμάκων στη Σουηδία και έχοντας μια παρουσίαση από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση όπου φαίνονται ποια 10 φάρμακα συνταγογραφούνται περισσότερο μπορεί κανείς να κάνει μια σύγκριση στις τιμές των γενοσήμων σε Ελλάδα και Σουηδία.
Τα αποτελέσματα θα είναι  εντυπωσιακά:
Τα γενόσημα στην Ελλάδα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έχουν την τριπλή τιμή από ότι στη Σουηδία. Και αυτό συμβαίνει σε συσκευασίες που εισάγονται στη Σουηδία, υπάρχουν και στην Ελλάδα και αφορούν θεραπεία μηνός. Στη Σουηδία, σε χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές υπάρχουν συσκευασίες με τριμηνιαία θεραπεία και εκεί η Ελλάδα έχει ως και πενταπλές τιμές σε σχέση με τη Σουηδία. Αντίθετα με τα γενόσημα, τα πρωτότυπα φάρμακα στη Σουηδία είναι 10-20% ακριβότερα σε σχέση με την Ελλάδα. Οι διαφορές αυτές είναι αναμενόμενες: Το κόστος παραγωγής ενός γενόσημου είναι συνήθως 20-30% της τιμής που έχει πάρει το πρωτότυπο και στην Ελλάδα το γενόσημο πωλείται στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου. Μια αιτία για αυτό είναι ότι δεν υπάρχει παρατηρητήριο τιμών στην ΕΕ για τα γενόσημα φάρμακα. Τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ πληρώνουν ένα τεράστιο ποσό χρημάτων που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν. Σκεφτείτε μόνο ότι 200 εκατομμύρια ευρώ είναι η μηνιαία εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και επίσημα έχουν ανακοινώσει ότι το 40% της δαπάνης αφορά γενόσημα, δηλαδή περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Αν τα αγοράζαμε σε τιμές Σουηδίας θα είχαμε εξοικονόμηση 50 εκατομμύρια ευρώ το μήνα ή 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η μείωση των ειδικών μισθολογίων στόχο έχει να εξοικονομηθούν 500εκ ευρώ σε βάθος διετίας
Ο υπουργός προτιμά να διατηρήσει τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών εις βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων..
Η κατάργηση του αντισυνταγματικού νόμου του κου Λοβέρδου είναι προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
      Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι το μοναδικό Ελληνικό κόμμα που έχει καταγγείλει με δυο επερωτήσεις στο Ευρωκοινοβουλίο το παράνομο καρτέλ που με ευθύνη του κράτους υπερκοστολογεί τα φάρμακα στην Ελλάδα.

Παρακαλούμε προωθήστε προς ενημέρωση άλλων Συλλόγων Συνταξιούχων

Πληροφορίες :

Εκπρόσωποι Θεματικής  Ομάδας Υγείας Οικολόγων Πράσινων

Μιχάλης Μπονατάκης 6977515306           Μαρία Σούμπαση        6972886404





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ