Κατασκευή και λειτουργία Σταθμού ΠαραγωγήςΗλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 1.010 MW ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ

ΩΣ έργο-πιλότος  για τον τρόπο υποδοχής των  ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται  από την κυβέρνηση το ενεργειακό project του Κατάρ στον Αστακό, που  σε πρώτη φάση προβλέπει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 1.010 MW με καύση LPG και στην πλήρη ανάπτυξή του περιλαμβάνει υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο σύνδεσης με την Ιταλία, αγωγό μεταφοράς αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και παραγωγή βιοκαυσίμων και πράσινων πιστοποιητικών.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την εβδομάδα που πέρασε, σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός  από τη στιγμή που της υπεβλήθη το αίτημα, εξέδωσε την άδεια παραγωγής  για τον σταθμό, ενώ έως τα μέσα Ιουνίου αναμένεται και η έκδοση της πρώτης Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού για την αδειοδότηση του έργου. Πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του Κατάρ έχει τεθεί ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας της πρώτης φάσης η 31η Δεκεμβρίου 2010, ώστε το πρώτο τρίμηνο του 2011 να αρχίσει η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Κατάρ, σεΐχη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani, στην Αθήνα και στις συναντήσεις που είχε ο ίδιος με τον Eλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και η αντιπροσωπεία από το Κατάρ με τους συναρμόδιους υπουργούς, κατέστη απολύτως σαφές ότι η κοινοπραξία «Astakos Power Plan Concorctium» δεν είναι διατεθειμένη να αναμένει τις ατέρμονες διαδικασίες του Eλληνικού Δημοσίου. Σε περίπτωση που η αδειοδότηση δεν ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο, τότε οι ενδιαφερόμενοι απλώς θα αποχωρήσουν, καθώς όπως έχουν δηλώσει σε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν και άλλα σχέδια σε εξέλιξη ανά τον κόσμο. Aλλωστε οι Aραβες δεν επιδιώκουν την παραμικρή χρηματοδότηση από τον ελληνικό αναπτυξιακό νόμο ή ευρωπαϊκά κονδύλια. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ θα γίνει με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστά 30%-70%, αντίστοιχα. 
Ως εκ ετούτου  η προώθηση του έργου έχει αναδειχθεί σε στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση και το όλο θέμα συντονίζει το γραφείο του πρωθυπουργού, με εντυπωσιακά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Ο σχεδιασμός του  έργου περιλαμβάνει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LPG, που θα λειτουργήσουν το 2015. Το σύνολο του project περιλαμβάνει: 
• Κατασκευή και  λειτουργία Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 1.010 MW με καύση Υγροποιημένου  Πετρελαϊκού Αερίου (LPG), και εκμετάλλευση των λιμενικών εγκαταστάσεων  της NAB.ΠΕ στο Πλατυγιάλι. Για την  τροφοδοσία της μονάδας θα απαιτηθεί  η δημιουργία ειδικών αποθηκευτικών χώρων (σφαιρικές δεξαμενές) του καυσίμου το οποίο διαθέτει σε τεράστιες ποσότητες το Κατάρ.
• Η ηλεκτρική  ενέργεια που θα παράγεται από  τη μονάδα προβλέπεται να εξάγεται σε ποσοστό 70% στην αγορά της Βόρειας  Ιταλίας, μέσω υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέει τον Αστακό με την Ιταλία. Το υπόλοιπο 30% θα διοχετεύεται στο ελληνικό δίκτυο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία με ιταλική ή άλλη εταιρία για την αγορά του ηλεκτρισμού, όπως επίσης δεν έχει συμφωνηθεί με την ιταλική πλευρά το σημείο στο οποίο το υποθαλάσσιο ιδιωτικό καλώδιο θα καταλήγει στη γειτονική χώρα. Κάποια προσπάθεια προσέγγισης της ιταλικής Edison για συνεργασία στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου φαίνεται ότι έχει πέσει στο κενό.
• Κατασκευή  και λειτουργία σταθμού επαναεριοποίησης του LPG δυναμικότητας 7 δισ. κ.μ. τον χρόνο. Κατασκευή και λειτουργία αποθηκευτικών χώρων για την αποθεματοποίηση 2 δισ. κ.μ. Το αέριο αυτό θα μεταφέρεται με αγωγό βόρεια και θα συναντά τον αγωγό Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (TGI) στην περιοχή των Ιωαννίνων. Η σύνδεση αυτή θα επιτρέψει την πώληση φυσικού αερίου προερχομένου από το Κατάρ τη Δυτική Ευρώπη.
• Εγκατάσταση  και λειτουργία Θερμοκηπίου Aλγης για  την απορρόφηση και αξιοποίηση του  εκπεμπόμενου από τον σταθμό παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η άλγη, βρύα που αναπτύσσονται σε στάσιμα νερά, πολλαπλασιάζονται απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ελαίου που είναι η βάση για νέας τεχνολογίας βιοκαύσιμα. Eτσι το θερμοκήπιο θα δώσει τη δυνατότητα απορρόφησης του CO2 και απόκτησης πράσινων πιστοποιητικών για τη μονάδα του ρεύματος.
• Κατασκευή  και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Εμπορευματοκιβωτίων για τη μεταφορά της Aλγης σε χώρες του εξωτερικού όπου θα αξιοποιείται για την παραγωγή βιοκαυσίμων και φαρμακευτικών προϊόντων.
Στην κοινοπραξία  συμμετέχουν:  
Η Qatar Petroleum International, η οποία είναι 100% θυγατρική της  κρατικής Qatar Petroleum, και αποτελεί τον  διεθνή επενδυτικό βραχίονα της.  
Η Qatar Electricity & Water Company που είναι η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού και υδάτων του Κατάρ.  
Η Shabbagh & Khoury SAL, εταιρία με έδρα τη Βηρυτό του Λιβάνου. και  
η γερμανική Rosebud Energie Deutschland GmbH με έδρα τη Φρανκφούρτη  που δραστηριοποιείται στις μελέτες  ενεργειακών έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης εταιρίας στην Ελλάδα κινητοποίησαν τις διαδικασίες για τη σύσταση της κοινοπραξίας του Αστακού.
Πηνελόπη  Μητρούλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ