Η Ολική Απελευθέρωση του Στήβεν Μπεστ

  ΟΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ      oikologos.gr
stevenbest 
O διεθνώς βραβευμένος και αναγνωρισμένος φιλόσοφος, συγγραφέας, ομιλητής, και βετεράνος ακτιβιστής, Δρ. Στήβεν Μπεστ, έρχεται στη χώρα μας. Θα συμμετάσχει ως ένας από τους βασικούς ομιλητές στην 2η Διεθνή Ημερίδα Περιβαλλονικής Ηθικής, η οποία θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου 2010 Σάββατο, στο Αμφιθέατρο «Ι.Δρακόπουλος», κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, στην Αθήνα, με τη συνδιοργάνωση και χορηγία του Τμήματος ΦΠΨ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής, και των Μ.Κ.Ο. ΣΟΛΩΝ για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό και Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟΦΥΖΩ).
Η ομιλία του με τίτλο «Ολική Απελευθέρωση: Επανάσταση για τον 21ο Αιώνα» εστιάζει στην άρρηκτη σύνδεση των απελευθερωτικών κινημάτων των ανθρώπων, των ζώων και της γης, τονίζοντας ότι κανένα από αυτά δεν μπορεί να απελευθερωθεί ουσιαστικά και δια παντός, εάν δεν απελευθερωθούν ταυτόχρονα και τα τρία αυτά μαζί.
Δεδομένης, άλλωστε, της συμβιωτικής, ολιστικής, και αλληλεπιδραστικής σχέσης των τριών προαναφερθέντων κινημάτων, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι αυτά δεν αποτελούν ξεχωριστούς και ανεξάρτητους σκοπούς, αλλά έναν ενιαίο και συλλογικό αγώνα ενάντια στον ειδολογικό σωβινισμό (speciesism), τη δουλεία, την πατριαρχία και τον καπιταλισμό.
Πράγματι, η κυριαρχία πάνω στον άνθρωπο, τα ζώα και τη γη προέρχονται από την ίδια νοοτροπία και τις θεσμικές μορφές που προωθούν την ιεραρχία, την εχθρότητα προς την ετερότητα, και τη θέληση για δύναμη, εξουσία και πλούτο.
Τη λύση θα μας τη δώσει τελικά μια πολιτική συμμαχία, ευρύτερη και βαθύτερη από όλες τις προηγούμενες, που θα αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, τα ζώα και τη γη, ενάντια στα συμφέροντα της ολιγαρχίας και του μεγάλου κεφαλαίου. Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για ένα πραγματικά επαναστατικό κίνημα, ικανό να απελευθερώσει κάθε ζωντανό οργανισμό που έρχεται σ’αυτόν τον κόσμο για να ζήσει και να αναπτυχθεί σύμφωνα με τη δική του μοναδική εξελικτική πορεία, χωρίς να εμποδίζεται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα που θα θέλει να τον χρησιμοποιήσει ως μέσο για τους δικούς του σκοπούς. Όπως, άλλωστε, χαρακτηριστικά έχει δηλώσει και ο Δρ. Μπεστ: «Ας μιλήσουμε για ολική απελευθέρωση, διαφορετικά ας μη μιλήσουμε καθόλου».
Ο Δρ. Στήβεν Μπεστ επικεντρώνεται και αναλύει καυτά θέματα της εποχής μας, όπως είναι τα δικαιώματα των ζώων, η οικολογική κρίση, η βιοτεχνολογία, η  απελευθέρωση, η τρομοκρατία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η παγκοσμιοποίηση, και η καπιταλιστική κυριαρχία.
Έχει δημοσιεύσει 10 βιβλία, και πάνω από 150 άρθρα και δοκίμια, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες και συζητιούνται σε περισσότερες από δώδεκα χώρες. Επίσης, έχει δώσει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, έχει εμφανιστεί σε πολλά ντοκιμαντέρ, και έχει ψηφιστεί από το βραβευμένο περιοδικό VegNews ως ένας «από τους 25 πιο συναρπαστικούς χορτοφάγους».
Ο Δρ. Μπεστ έχει υποστεί καυστική κριτική για την αδιάλλακτη στάση του όσον αφορά το ζήτημα της «ολικής απελευθέρωσης» (ανθρώπων, ζώων και φύσης), ενώ του έχει απαγορευτεί η είσοδος στη Βρετανία λόγω αυτής ακριβώς της επαναστικής του ιδεολογίας. Ταξιδεύοντας ακούραστα ανά την υφήλιο, αγωνίζεται να μας μεταδώσει το νόημα της φιλοσοφίας μέσα σε έναν κόσμο που μαστίζεται από κρίση.
Το διάστημα διαμονής του στη χώρα μας θα δώσει μια σειρά διαλέξεων, ομιλιών και συνεντεύξεων, και θα συμμετέχει σε ακτιβιστικές διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των ζώων.
Ο Δρ. Στήβεν Μπεστ είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιου Ελ Πάσο της πολιτείας Τέξας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ