ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ


16/6/2010


Ολόκληρη η απόφαση για την αυτοδιοίκηση
που υιοθετήθηκε στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων
Έμφαση στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την Πράσινη Στροφή στην οικονομία.


Χώρο βιώσιμης διαχείρισης των τοπικών ζητημάτων και όχι μηχανισμό κομματικής καταγραφής ή εκπροσώπησης τοπικών μικροσυμφερόντων απέναντι στο κράτος θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τους δήμους και τις περιφέρειες. Στην απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου τους για την αυτοδιοικητικές εκλογές, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, τονίζουν:


«Στις ερχόμενες αυτoδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν προτάσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης και νέα βιώσιμα μοντέλα οικονομίας και διαχείρισης. Τα μαξιμαλιστικά σχέδια της άγριας ανάπτυξης, που ωφελεί τους λίγους και μετατρέπει τους πολίτες σε πρόσφυγες στον τόπο τους, πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην ορθολογική και αειφορική διαχείριση οικονομικών και φυσικών πόρων. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των πόρων, την εφαρμογή τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενθάρρυνση της παραγωγής και της κατανάλωσης στην πηγή, την επιδίωξη της κοινωνικής συνοχής, την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την έμφαση στην ποιότητα ζωής, την προστασία της υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Για τους Οικολόγους Πράσινους η αυτοδιοίκηση αποτελεί χώρο για τη βιώσιμη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων και όχι απλό μηχανισμό κομματικής καταγραφής ή εκπροσώπησης τοπικών μικροσυμφερόντων απέναντι στο κράτος…. Επιβάλλεται η ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής, πολιτισμού, παιδείας, εργασίας, γυναικείας χειραφέτησης, δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, η συνάντηση πάνω στο ζωντανό έδαφος των αυτόνομων πρωτοβουλιών, των δημοτικών και νομαρχιακών κινήσεων με ευρύτατη κοινωνική αναφορά.

Σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να αναδειχθεί στο πολιτικό προσκήνιο η κοινωνία των πολιτών επιδιώκουμε κατά κύριο λόγο συνεργασίες - με όρους προγραμματικής σύγκλισης – με κινήματα, πρωτοβουλίες και ομάδες της πόλης και της υπαίθρου. Οι προγραμματικές προτάσεις μας επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν την άμεση και συμμετοχική δημοκρατία και το δημόσιο έλεγχο της κοινωνίας στους θεσμούς».


Στους βασικούς στόχους των Οικολόγων Πράσινων για την αυτοδιοίκηση περιλαμβάνονται η διεύρυνση της δημοκρατίας και της άμεσης συμμετοχής των πολιτών, καθώς και η πράσινη στροφή στην οικονομία, τοπικά και περιφερειακά, «μέσα από την ανάπτυξη μιας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που θα δίνει έμφαση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των δημόσιων αγαθών ως αντιστάθμισμα στην ατομική οικονομική υποβάθμιση αλλά και ως άσκηση κοινωνικής πολιτικής ιδιαίτερα για τις ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού που πλήττονται ολοένα και περισσότερο από την κρίση.»


Ολόκληρη η απόφαση των Οικολόγων Πράσινων για την αυτοδιοίκηση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα τους, στο:
http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1152:2010-06-16-12-26-30&catid=95:7-t

Στην ίδια ιστοσελίδα δίνεται και η πλήρης σύνθεση του νέου Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, που εκλέχθηκε από το συνέδριο και τις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις:

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=34Στη νέα σύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας, συντονιστής είναι ο Γιάννης Τσιρώνης και εκπρόσωποι τύπου η Ελεάννα Ιωαννίδου και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ