Επισημάνσεις ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΚ ΛΕΥΚΑΔΑΣ που συμμετέχουν στο ψηφοδέτιο «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Φίλοι συναγωνιστές του δημοτικού ψηφοδελτίου
Γνωρίζουμε ότι έχετε εργαστεί αρκετά και διαθέτετε εμπειρία την οποία θέλουμε να μοιραστούμε, καταθέτοντας προτάσεις και δίνοντας έμφαση σε ιδιαίτερες πτυχές του προεκλογικού μας λόγου που θα κάνουν ευδιάκριτα την διαφορετικότητα και το αναντικατάστατο των προτάσεων του συνδυασμού μας. Κάποια μπορεί να φαίνονται υπερβολικά ή παραπανήσια αλλά ερμηνεύουν και ξεκαθαρίζουν το πνεύμα και το πάθος της δουλειάς μας μαζί σας.
Δυστυχώς παραδοσιακά η κεντρική πολιτική – πολύ περισσότερο αυτή την στιγμή της κρίσης που επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος της Τ.Α – ρίχνει την σκιά της στις τοπικές εκλογές. Η μάχη για να βρεθούν στο επίκεντρο τα τοπικά ζητήματα που διαμορφώνουν την ποιότητα της ζωής ως δικαίωμα όλων ήταν πάντα επίπονη και όχι πάντα κερδισμένη. Χωρίς να αγνοήσουμε την συγκυρία είναι λάθος να μειώσουμε και να σκεπάσουμε με γενικόλογες πολιτικές διακηρύξεις τις τοπικές ανάγκες, τα τοπικά προβλήματα που όχι μόνον έχουν ζωτική σημασία αλλά μας ενώνουν ουσιαστικά με τους κουρασμένους, αδικημένους , στερημένους συμπολίτες μας. Οι τοπικές απαντήσεις στην κρίση έχουν ζωτική σημασία στην επιτυχία μας και την επίτευξη των σκοπών μας. ΄Εχει σημασία να δώσουμε έμφαση στις πρακτικές απαντήσεις αντιμετώπισης των οξυμένων τοπικών ζητημάτων φωτίζοντας παράλληλα και τις άμεσες επιπτώσεις που έχει η γενικευμένη κρίση και οι κυβερνητικές επιλογές στην αποτελεσματική λειτουργία της ΤΑ και την επιτυχία του έργου που πρέπει να αναπτύξουμε.
Πιστεύουμε ότι οι δηλώσεις οι δεσμεύσεις τα προεκλογικά κείμενα δεν πρέπει να είναι ένας καταιγισμός αναφοράς προβλημάτων και λύσεων αλλά μια δέσμευση ότι το καινούργιο που επιδιώκουμε δεν είναι μόνο νέες οδικές αρτηρίες, νέα υποθαλάσσια σύνδεση, νέο νοσοκομείο, νέο σκουπιδότοπο, νέα ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, αλλά είναι μια νέα αντίληψη και λειτουργία στο δήμο, την πόλη, το χωριό, την αγορά, την ύπαιθρο. Είναι μια νέα αντίληψη για τον πολιτισμό, την κοινωνία, την κοινωνία των υπεύθυνων πολιτών, την πρόοδο, την ίδια την ζωή.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
Το έλλειμμα της δημοκρατίας του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» μπορεί να αμβλυνθεί μόνο από μια δημοτική αρχή που αναζητά τρόπους αποκεντρωμένης λειτουργίας και συμμετοχής των πολιτών, δεν μπορεί ο δήμος να είναι ένα απρόσιτο κέντρο απογοήτευσης και απώθησης των πολιτών αλλά πόλος έλξης , πηγή ανάδειξης και ενεργοποίησης όλων.
Α) Να πάψει ο δήμος και οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σώμα « κωφών» όπου στα σημαντικότερα, στα πιο ουσιαστικά ζητήματα και αποφάσεις δεν ακούει, δεν αναζητά, δεν εκτιμά, την φωνή, τις προτάσεις των άλλων. Κανείς δεν αλλάζει άποψη, ποτέ δεν αναδιαμορφώνονται με τον διάλογο οι αποφάσεις παρά επιβάλλονται με την δύναμη της πλειοψηφούσας παράταξης.
Β) Θα πρέπει επιτέλους ο Δήμος να γίνει ένα εργαστήριο εξάσκησης στην δημιουργική χωρίς μικροκομματική σκοπιμότητα συμμετοχή ενεργών πολιτών για το κοινό όφελος, ένα εργαστήριο ανάπτυξης και ανάδειξης του εθελοντισμού, του πολιτισμού, του ωραίου, του καλού, της ανθρωπιάς, ένας πόλος έλξης και ενεργοποίησης όλων.
Γ) Γίνεται συνείδηση όλων ότι η καθαριότητα, η διασφάλιση της υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος, η οδική ασφάλεια, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ανακύκλωσης, η ποιότητα της ζωής, οι ελεύθεροι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι ( πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, πάρκα, πλατείες ) , η προστασία των αδύναμων συμπολιτών είναι δικαίωμα και υποχρέωση του καθενός προς όλους τους άλλους .
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : Η μεγέθυνση δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε περισσότερες θέσεις εργασίας ούτε σε καλύτερη ποιότητα ζωής, ίσως και να τα διακυβεύει. Είναι ευθύνη μας να υπερασπίσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα και να προστατεύσουμε τα συλλογικά αγαθά . Οι «πράσινες» πολιτικές στην οικονομία , η οικολογική μεταρρύθμιση της δεν είναι μια πρόσθεση μερικών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στο σημερινό οικοδόμημα. Η «πράσινη» ανάπτυξη δεν μετριέται μόνο με οικονομικά χαρακτηριστικά π.χ ΑΕΠ αγνοώντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, Είναι η ανάπτυξη που δεν δημιουργεί ανεργία και χαμηλόμισθους, κοινωνική αδικία, κατασπατάληση πόρων, ενεργειακό αδιέξοδο, οικολογική καταστροφή περιοχών. Είναι η ανάπτυξη που παίρνει υπ’ όψιν τις αντοχές, τα όρια τις ικανότητες μιας περιοχής, ενός τόπου, μιας χώρας, του πλανήτη ολόκληρου και στοχεύει στην ευημερία του ανθρώπου και στην αρμονική του συνύπαρξη με την φύση.
Αποσκοπεί στην ριζική αλλαγή του συστήματος αρχίζοντας από σημαντικές τομές στον τρόπο που μετράμε την ανάπτυξη και το ΑΕΠ. Πρέπει να απομακρυνθούμε από τους παραδοσιακούς οικονομετρικούς δείκτες που αποδίδουν ψευδή εικόνα και να κοιτάξουμε το οικολογικό αποτύπωμα, την κοινωνική υγεία, την μόρφωση, την ισότητα, την ποιότητα ζωής. Βάση αυτών πρέπει να καθορίζονται οι στόχοι οι ρυθμίσεις και οι διορθώσεις των οικονομικών κύκλων. Για τον σκοπό αυτό είναι αναγκαίο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με διαφορετικές σχέσεις τόσο των ανθρώπων μεταξύ τους όσο και με την φύση. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης είναι παρελθόν. Ένα αδιέξοδο βήμα μπροστά αλλά προς τον γκρεμνό. Πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας.
Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και η αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020 είναι και δική μας ευθύνη και υποχρέωση.
Ο Δήμος θα κάνει κάθε τι δυνατό στην πληροφόρηση- ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών σε ολοκληρωμένα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα κτήρια ευθύνης του, τα σχολεία του νομού μας και τα λοιπά δημόσια κτήρια. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την εξασφαλισμένης απόδοσης οικονομικών και περιβαλλοντικών ωφελημάτων με την ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων στις σκεπές στηρίζοντας και μια κερδοφόρα μεικτή επένδυση ( Δήμος και πολίτες) μονάδας φωτοβολταϊκών. Η Ελλάδα πλεονεκτεί σε σχέση με τους γείτονες της σε τρείς τομείς. Τον ήλιο, τον άνεμο και την γεωθερμία που έχουμε συνηθίσει να αγνοούμε.
Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να σταματήσει την επιβάρυνση του διαύλου από τα στραγγίσματα του ενδοθαλάσσιου ( παγκόσμια πατέντα) σκουπιδότοπου που με ελαφριά συνείδηση διαμόρφωσαν οι προγενέστερες δημοτικές αρχές.
Τα μεγέθη της θαλάσσιας ρύπανσης στον δίαυλο από τον σκουπιδότοπο τα λύματα του βιολογικού, τις ανεξέλεγκτες αυθαιρεσίες ή δράσεις σε αγροχημικά, σκουπίδια λύματα, βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο την ποιότητα και το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης στο νησί μας, συμπαρασύροντας τα τεράστια μεγέθη σε κόπο χρήμα και ελπίδες που όλοι επενδύσαμε. Όμως περισσότερο απ΄ όλα διακυβεύεται η ίδια η ποιότητα της ζωής μας και βέβαια το μέλλον των παιδιών μας. Δεν υπάρχει μέλλον αν δεν εργαστούμε ανυποχώρητα για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με την ανακύκλωση την κομποστοποίηση την μείωση των συσκευασιών την κατάργηση και αποκατάσταση κάθε αυθαίρετης χωματερής και την λειτουργία σύγχρονου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Το μόνο που δεν ανακυκλώνετε είναι ο χρόνος που χάσαμε.
Έχουμε ευθύνη να αναπτύξουμε τους τομείς: κοινωνικής πρόνοιας (παιδικοί σταθμοί, άτομα με ειδικές δεξιότητες και ανάγκες, ηλικιωμένοι κλπ) προστασίας και ανάδειξης περιοχών φυσικού κάλλους , αρχαιολογικών χώρων πολιτιστικών μνημείων, αξιοποιώντας το μεράκι, την εθελοντική προσφορά συμπολιτών κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης και ανταποδοτικών οφελών, στηρίζοντας την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα με συλλογικές δράσεις συμπολιτών μας.
• ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Η Λευκάδα μπορεί να ξεπεράσει τα αδιέξοδά της, σίγουρα ο δρόμος δεν είναι εύκολος αν αναλογιστούμε τις αιτίες της κατάρρευσης όμως βασικός πυλώνας μιας «πράσινης» οικονομίας είναι η αγροτική παραγωγή.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μεγάλη εξαγωγική δύναμη στον αγροτικό τομέα αν εκμεταλλευτεί την ποιότητα αντί να είναι ουραγός στην ποσότητα. Ένα απλό παράδειγμα είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά, το κρασί μας. Προϋπόθεση για να μπορεί ο παραγωγός να πουλά σε καλές τιμές είναι να υπάρχουν υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις με δίκτυα συνεργασίας παραγωγών καταναλωτών. Είναι ένα κίνημα που ανθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπου κάτοικοι μιας γειτονιάς ή χωριού συνεταιρίζονται και προαγοράζουν την παραγωγή κάποιων παραγωγών χωρίς μεσάζοντες. Σήμερα πολλά προϊόντα φτάνουν στο ράφι σε δεκαπλάσια τιμή από την τιμή παραγωγού η κατάργηση των μεσαζόντων σημαίνει μεγάλη μείωση στα έξοδα του νοικοκυριού και μεγάλη αύξηση στα έσοδα του παραγωγού.

Ακρογωνιαίος λίθος της «πράσινης» οικονομίας είναι η δυνατότητα των πολιτών να ανταλλάσουν προϊόντα και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας τον κοινωνικό ιστό και όχι το χρήμα.

Η Ελλάδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μπαίνει σε μια δύνη φτώχειας.
Οι περισσότεροι νιώθουμε προδομένοι, δεν κλέψαμε δεν λαδώσαμε δεν λαδωθήκαμε, δεν πλουτίσαμε σε βάρος των άλλων. Οι περισσότεροι (άνδρες και γυναίκες) δουλεύουμε δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα. Είμαστε όμως υπεύθυνοι γιατί τους ανεχτήκαμε , γιατί περιμέναμε να βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα, γιατί περιμέναμε να αλλάξει πρώτα το σύστημα και μετά εμείς. Θα είμαστε εξίσου υπεύθυνοι αν έχουμε την αυταπάτη ότι οι ίδιοι πολιτικοί με τις αποδεδειγμένα αδιέξοδες πολιτικές τους θα λύσουν το πρόβλημα. Δεν διεκδικούμε το copywright για όλες τις λύσεις.

Ωστόσο οι «πράσινες» λύσεις έχουν όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό.
Χρειάζονται όλους εμάς και την συμμετοχή μας στο στήσιμο μιας παράλληλης αλληλέγγυας και βιώσιμης οικονομίας.Τελικά η λύση είμαστε εμείς οι ίδιοι. Θα κάνουμε το καθήκον μας.

Για την Π. Κ Οικολόγων Πράσινων Λευκάδας

Μιχάλης Μαραγκάκης – Μαρία Σούμπαση – Κυριάκος Σπανίδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ