Προτεραιότητά μας οι λύσεις στους πολίτες που υποφέρουν, λέει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ.Διάκος


in.gr
Ο Κώστας Διάκος
Ο Κώστας Διάκος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
  • 0
Πώς σκοπεύετε να κάνετε τον «Καλλικράτη» να «δουλέψει»; Ονομάστε τους τρεις πρώτους στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε.
Η προτεραιότητα δεν είναι η διοικητική επιτυχία του Καλλικράτη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, που εκκρεμούν. Δική μας προτεραιότητα είναι να δώσουμε λύσεις στους πολίτες που υποφέρουν. Η δικτύωση, για παράδειγμα, αγροτικών παραγωγών με πολίτες, που θα προαγοράζουν τα προϊόντα τους, δεν απαιτεί ούτε κόστη, ούτε διοικητικές αποφάσεις. Επίσης μπορούν άμεσα να πιστοποιηθούν άνεργες ή ανύπαντρες μητέρες, με ολιγόωρα σεμινάρια υγιεινής και πρώτων βοηθειών, για να κρατάνε σπίτι τους 2-4 νήπια μαζί με τα δικά τους παιδιά.

Υπάρχουν δεκάδες λύσεις, που ήδη εφαρμόζουν οι Πράσινοι σε πόλεις της Ευρώπης, που δεν απαιτούν κανένα διοικητικό μέτρο, αλλά βελτιώνουν σημαντικά την ζωή των κατοίκων. Ωστόσο εάν έπρεπε να απαριθμήσουμε τρεις κομβικές προτεραιότητες θα λέγαμε:

1. Απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Η κοινότητα του Gussing στην Αυστρία επένδυσε στην ηλιακή ενέργεια και σήμερα καλύπτει το 100% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενώ ήταν μία από τις φτωχότερες περιοχές της ΕΕ, σήμερα είναι από τις πλουσιότερες. Το μοντέλο αυτό ήδη εφαρμόζεται βαθμιαία σε ολόκληρες περιφέρειες. Για κάποιες σύντομες πληροφορίες αναζητείστε eurosolar.de/en.

Η ανακατασκευή κτιρίων για εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρει άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η επένδυση έχει εγγυημένη απόσβεση από την ενεργειακή οικονομία.

2. Ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου. Είναι δυστυχώς μονότονο να επιμένουμε ότι οι μεταφορές μέσα στην πόλη, αλλά και μεταξύ των πόλεων, είναι ταχύτερες και οικονομικότερες με μέσα σταθερής τροχιάς. Η επένδυση σε σταθερή τροχιά έχει εγγυημένη απόδοση και εξασφαλίζει άμεσα θέσεις εργασίας.

3. Αναβίωση της αγροτικής παραγωγής στην Αττική, αλλά και μέσα στην πόλη. Τα αστικά περιβόλια, που μπορούν να γίνουν ακόμα και σε ταράτσες, ήδη υλοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σε δεκάδες πόλεις, βελτιώνουν το μικροκλίμα και προσφέρουν οικονομική ανακούφιση στους πολίτες.

Οι λύσεις που προτείνουν οι Πράσινοι επαναφέρουν τον παράγοντα «άνθρωπο» στο προσκήνιο. Αξιοποιούν και ενδυναμώνουν τις κοινωνικές σχέσεις.

Τι γνώμη έχετε για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα;
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε για το αυτονόητο. Η εικόνα χιλιάδων μουσουλμάνων, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά πριν λίγες μέρες, για να προσευχηθούν, δεν τιμά την πόλη μας. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν λύνει προβλήματα και αντίθετα τα οξύνει και κάνει τις μελλοντικές λύσεις δυσκολότερες. «Oι αυριανές κρίσεις είναι τα προβλήματα που αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα» όπως λένε και κάποιο θεωρητικοί των «κρίσεων».

Εικόνα υποβάθμισης παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας και αρκετές γύρω περιοχές, καθώς εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλοί οικονομικά εξαθλιωμένοι μετανάστες, όπως και το παράνομο εμπόριο. Πώς προτείνετε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Το μεταναστευτικό ρεύμα στο άμεσο μέλλον θα διογκωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και των προβλημάτων στην περιοχή μας. Είτε λοιπόν να ακολουθήσουμε πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα, η ένταξη αυτών των ανθρώπων μπορεί να βοηθήσει την αναβίωση της υπαίθρου, διαφορετικά θα τους εξωθούμε στην παρανομία, οπότε θα συγκεντρώνονται ανεξέλεγκτα στο κέντρο της πόλης, έρμαια της μαφίας και των τοπικών συμμοριών.

Υπάρχουν σήμερα συνοικίες, όπως το Παλιό Φάληρο, με μεγάλο ποσοστό μεταναστών, που εργάζονται και δεν παρατηρούνται τα φαινόμενα εξαθλίωσης. Δεν είναι εύκολο πρόβλημα, ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές. Ωστόσο, υπάρχει η εμπειρία χωρών, όπως η Ολλανδία ή η Σουηδία, που υποδέχτηκαν πολύ περισσότερους μετανάστες.

Δεν ισχυρίζεται κανείς, ότι εκεί δεν υπήρξαν προβλήματα. Απλά ήταν πολύ μειωμένα. Το ιδανικό θα ήταν οι ανεπτυγμένες χώρες να πάψουμε να καταληστεύουμε τους πόρους αυτών των χωρών, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο. Μέχρι τότε όμως, η ρατσιστική βία και η αυταπάτη, ότι μπορούμε να κλειδώσουμε τα σύνορα και να εμποδίσουμε την μετανάστευση, απλά ρίχνουν λάδι στην φωτιά, και δυσκολεύουν την διαχείριση του προβλήματος.

Για την εκλογή σας καλούνται στις κάλπες σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι της χώρας. Πώς νιώθετε με τον χαρακτηρισμό «μικρός πρωθυπουργός» που αποδίδεται στον Περιφερειάρχη Αττικής; Πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη δυναμική αυτή στη συνεργασία σας με την κεντρική εξουσία;
Νομίζουμε ότι ήδη έχουμε απαντήσει με τις προτάσεις μας. Το πράσινο μοντέλο ανάπτυξης στηρίζεται στον κοινοτισμό και την περιφερειακότητα, δηλαδή στην ενεργοποίηση συλλογικών τοπικών πρωτοβουλιών. Ωστόσο, αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο δεν πρέπει να δημιουργούν τοπικά φέουδα, αλλά να επικοινωνούν και να δικτυώνονται σε επίπεδο χώρας, αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν θα γίνουμε πελάτες και ζητιάνοι της κεντρικής διοίκησης και των κοινοτικών επιδοτήσεων. Θα αναπτύξουμε τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα και θα πατήσουμε στα πόδια μας. Η Αττική είναι ευλογημένος τόπος. Είναι ένας γίγαντας, που ασφυκτιά θαμμένος κάτω από ένα πελατοκεντρικό κράτος, που έτυχε να θρονιαστεί στην Αττική.

Η γραφειοκρατία και η κακοδιοίκηση οδηγούν στην απώλεια πόρων για την αυτοδιοίκηση. Πώς σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό, δεδομένων και των ελλείψεων σε υποδομές που υπάρχουν σε περιοχές της Αττικής; 
Ίσως είναι το πιο δύσκολο στοίχημα. Ήδη αυτή την στιγμή κινδυνεύουν να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Αλλά και τα προηγούμενα πακέτα ουσιαστικά χάθηκαν, αφού είτε μοιράστηκαν με πελατειακούς όρους, είτε σπαταλήθηκαν χωρίς στρατηγική με επιλογές της τελευταίας στιγμής για να μην χαθούν.

Το στοίχημα της Αττικής Οικολογικής Απάντησης και των Οικολόγων Πράσινων σε όλη την Ελλάδα είναι να ξεκινήσουμε δράσεις, που να στηριχθούν σε συλλογικές πρωτοβουλίες και να μην απαιτούν αρχικά διοικητική στήριξη, από την κεντρική διοίκηση, που εάν αναλάβει κάποια δράση πιθανότατα να την θάψει, λόγω της γραφειοκρατίας.

Στα μέτρα που προτείνουμε υπάρχει πάντα η εναλλακτική να εφαρμοστούν από την κοινωνία των πολιτών, ώστε η διοίκηση να αναγκαστεί να ακολουθήσει. Η ανακύκλωση ξεκίνησε ως πρωτοβουλία πολιτών. Πολύ αργότερα κάποιοι δήμοι άρχισαν να την υλοποιούν. Η δυναμική μας λοιπόν είναι η βιώσιμη αξιοποίηση των δικών μας ανθρώπων και των τοπικών φυσικών πόρων. Η κεντρική εξουσία δεν θα έχει άλλη επιλογή, από το να ακολουθήσει. Αλλιώς θα χρεοκοπήσει. Είναι οι εξουσίες που χρεοκοπούν. Η ζωή δεν χρεοκοπεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ