Η ΕΕ για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Add comments Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2010
Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS 2010 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά καλύτερη πρόληψη και περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ η ίδια διαθέτει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση του AIDS σε όλο τον κόσμο
Για να τιμήσει την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS ο κ. John Dalli, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα υγείας, θα απευθύνει κεντρική ομιλία σε σεμινάριο για τις εξετάσεις διάγνωσης του ιού HIV που θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έγκαιρη ανίχνευση έχει ζωτική σημασία για την έγκαιρη θεραπευτική αγωγή και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV στην Ευρώπη έχουν άγνοια της κατάστασής τους. Για τους σκοπούς της καταπολέμησης του AIDS σε παγκόσμια κλίμακα ο κ. Andris Piebalgs, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανάπτυξης, ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση κατά 10% της χρηματοδοτικής συνεισφοράς στο Διεθνές Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας (GFATM), του οποίου ο μεγαλύτερος δωρητής είναι ήδη η ΕΕ που χορηγεί το 52% των πόρων του. Με την αύξηση αυτή, η συμβολή της Επιτροπής θα μπορέσει να φτάσει περίπου στο 1,3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2002-2013.
Την παραμονή της φετινής παγκόσμιας ημέρας κατά του Aids ο κ. John Dalli, Επίτροπος για θέματα υγείας και καταναλωτών, δήλωσε τα εξής: «Ο ιός HIV και το AIDS προκαλούν μεγάλα δεινά σε ανθρώπους και κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα. Η διαγνωστική εξέταση αποτελεί το σημαντικό πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του ιού. Σήμερα είναι καιρός να δώσουμε νέα ώθηση και να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για την καταπολέμηση αυτής της τρομερής ασθένειας.»
Ο κ. Andris Piebalgs, Επίτροπος για θέματα ανάπτυξης, πρόσθεσε με τη σειρά του τα εξής: «Χωρίς υγιή πληθυσμό είναι αδύνατη η δημιουργία βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας. Το AIDS παραμένει μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτού του ιού.»
Παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να αυξάνεται. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV παγκοσμίως έχει φτάσει τώρα στα 33,4 εκατομμύρια. Η υποσαχάρια Αφρική παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη και αριθμεί το 71% όλων των νέων μολύνσεων από HIV το 2008.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ο μεγαλύτερος δωρητής αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως, παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για καταπολέμηση του AIDS σε συνεργασία με τις χώρες που είναι εταίροι της σε όλο τον κόσμο.


Ιστορικό της συμβολής της ΕΕ στην καταπολέμηση του AIDS
Τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν χορηγήσει πάνω από 10 δισ. δολάρια την περίοδο 2002–2010 στο GFATM, ποσό που ισούται με το 52% των συνολικών πόρων του GFATM. Φέτος τον Ιούνιο το GFATM ανακοίνωσε ότι 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι με HIV έχουν λάβει σωτήρια για τη ζωή τους αντιρετροϊική (ARV) αγωγή χάρη στις δράσεις του. Επιπλέον, μέσα από τη συνεισφορά της η Επιτροπή προσέφερε σε 7,7 εκατομμύρια ανθρώπους πρόσβαση σε εμποτισμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες και παρείχε αντιρετροϊική πολυδύναμη αγωγή σε 750.000 ανθρώπους με προχωρημένη μόλυνση από τον ιό HIV.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ταμείου και του παρέχει σοβαρή πολιτική και χρηματοδοτική υποστήριξη από το 2002. Η πρόταση για αύξηση 10% πρέπει να λάβει την έγκριση της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής τόσο της ΕΕ όσο και της ομάδας των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ).
Η ΕΕ παρέχει επίσης στις χώρες εταίρους της σε ολόκληρο τον κόσμο υποστήριξη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δικών τους εθνικών πολιτικών υγείας. Χάρη σε αυτό το εργαλείο, η ΕΕ μπορεί και βοηθά στην παροχή πιο μακροπρόθεσμης και πιο σταθερής χρηματοδότησης για την καταπολέμηση αυτής της τρομερής ασθένειας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ