Γενικό «χηµείο» του κράτους

 Του Κωστή Παπα- ϊωάννου , www.antiphono. wordpress.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

«Εξετάζουµε τηνκατάργηση της ρίψης δακρυγόνων καιχηµικών. Είναι µια υπόθεση η οποία πρέπει να τελειώνει, η οποία βλάπτει τη δηµόσιαυγεία, καταστρέφει το περιβάλλον τωνπόλεων (...) Θα καταργήσουµε λοιπόν τα δακρυγόνα» (Μ. Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, 9/12/2009). Εύκολα αντιλαµβάνεταικανείς ότι, σε περίοδο απόλυτης ανακολουθίας, η ανάδειξη της απόστασης µεταξύ περυσινών εξαγγελιών και σηµερινής κυβερνητικής πράξης καλό είναι να αποφεύγεται ως κλοπή παγκαριού αφύλακτης εκκλησίας. Η ωµή πραγµατικότητα δεν επιτρέπει όµως τέτοια µεγαλόψυχη κατανόηση των κυβερνητικών παλινωδιών.

Ο όρος «δακρυγόνα» χρησιµοποιείται από κεκτηµένη ταχύτητακαι κατ’ ευφηµισµόν για χηµικέςουσίες εξαιρετικά επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισµό, σύµφωνα µε ειδικούς επιστήµονες και ερευνητικά ινστιτούτα. Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες θα αρκούσεαυτή η τεκµηριωµένη επικινδυνότητα για να πάψει η χρήση τους. Υπό τις σηµερινές συνθήκεςακόµα περισσότερο, καθώς η κοινωνικήδυσαρέσκεια και η ένταση των κινητοποιήσεων διευρύνουν σηµαντικά όσους ψεκάζονται. Η εντύπωση πως στοχεύουν µόνον τους «ταραξίες» απέχει έτη φωτός από την αλήθεια. Τα χηµικά δεν αποτελούν πλέον κυρίως µέσο διάλυσης µιας οµάδας που εκτρέπεται σε πράξεις βίας.Στην πράξη αποδέκτης τους είναι ο γενικός πληθυσµός, οι ειρηνικοί διαδηλωτές και όποιος άλλος βρεθεί στην ακτίνα δράσης των χηµικών κατά τη διάρκεια µιας διαδήλωσης αλλά και ώρες ή µέρες µετά τη λήξη της.

Αυτή η ολοσχερής αλλαγή στον τρόπο χρήσης των χηµικών οδηγεί σε φαλκίδευση του δικαιώµατος στο συνέρχεσθαι, υπό το πρόσχηµα της ασαφώς οριζόµενης πρόληψης και αποτροπής επεισοδίων. Και αυτό διότι αποτελεί πια διαδεδοµένη πρακτική η άµετρη χρήση χηµικών, συχνά χωρίς ουσιαστική πρόκληση, χωρίς τήρηση καµιάς αναλογικότητας µέσων και σκοπών, χωρίςστάθµιση προσδοκώµενου οφέλους και κόστους, χωρίς µέριµνα για τις συνέπειες σε πολίτες αµέτοχους σεπιθανά επεισόδια ή και ξένους προς την ίδιατη συγκέντρωση. Η πρώτη πέτρα ή βόµβα µολότοφ αποτελεί το σύνθηµα για γενικευµένη χηµική επίθεση εναντίον του ίδιουτου σώµατος κάθε πορείας.

Ενίοτε δενχρειάζεται καν η πέτρα ως πρόσχηµα. Αν αυτό συνδυαστεί µε τις προληπτικές προσαγωγές, τον αδικαιολόγητο αποκλεισµό του κέντρουτης πόλης (επί24 ώρες για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου!) και την αυξανόµενη ώσµωση κράτους και παρακράτους στην γκρίζα ζώνη γύρω από τις συγκεντρώσεις, τότεδικαιούµαστε ναµιλήσουµε για δραστικό αναπροσανατολισµό του ρόλου της ΕΛ.ΑΣ. Αφού η Αστυνοµία εγκατέλειψε τη συνταγµατική επιταγή περί διασφάλισης της ακώλυτης άσκησης του δικαιώµατοςστο συνέρχεσθαι, τώρα µετατρέπεταιαπό µηχανισµός αστυνόµευσης διαδηλώσεων σε βραχίονα αποτροπής τους. Αυτό συνιστά µείζονα εκτροπή.

Τα χηµικά δεν βλάπτουν µόνον τη δηµόσια υγεία. Οταν πνίγουν ένα κοινωνικό σώµα φοβισµένο από την κρίση, τραυµατισµένο από τα οικονοµικά µέτρα και υπόλογο απέναντι στους τηλεοπτικούς εισαγγελείς για κάθε βίαιη ενέργεια ή καταχρηστική άσκηση του δικαιώµατοςστο συνέρχεσθαι, τα χηµικά προκαλούνασφυξία στην ίδια τη δηµοκρατική νοµιµότητα.

ΥΓ: Στην πορεία της περασµένης Τετάρτης ήταν πολυπληθής η παρουσία αστυνοµικών µεπολιτικά. Υποθέτουµε ότι έτσι υλοποιείται η άλλη υπουργική δέσµευση, ότι δηλαδή από 2/1/2010 όλοι οι αστυνοµικοί φέρουν στη στολή τα πλήρη διακριτικά τους.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπήςγια τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ