Μαθήματα επιβίωσης στην κρίση !

Τον καιρό της κρίσης όλο και πληθαίνουν εκείνες οι πρωτοβουλίες που έρχονται να αντικαταστήσουν την ανυπαρξία των κρατικών κοινωνικών δράσεων αλλά και την έλλειψη συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Μάλιστα, αυτό το δεύτερο, τώρα που οι περισσότεροι κομματικοί σχηματισμοί παραμένουν σαν εικονική μόνο πραγματικότητα έρχεται και γεμίζει πολλαπλά αυτό το κενό. Στα πάρκα, στις πλατείες, στα αυτόνομα στέκια, στα δίκτυα μεταναστών και φυλακισμένων, στα εθελοντικά σχολεία και ιατρεία κ.λπ. υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές δραστηριότητες που κινητοποιούν, εκπαιδεύουν και ενώνουν ανθρώπους που δραστηριοποιούνται προσφέροντας το χρόνο και τις ικανότητές τους σε συλλογικές δράσεις.
Την ώρα που οι επιχειρηματικοί παράγοντες καθημερινά στα τηλεοπτικά πλάνα προσφέρουν σε πολυτελή γκαλά το «χριστιανικό» τους οβολό διατηρώντας παράλληλα αμείωτες τις τιμές του πετρελαίου και των φαρμάκων, για παράδειγμα, κάποιοι άλλοι επιμένουν στην κοινωνική δράση.
Ετσι κάπως ξεκίνησε τη δράση του το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι στην Κέρκυρα. Μια ομάδα φοιτητών και καθηγητών «άρχισαν να φλερτάρουν με το ανέφικτο. Πίστεψαν πως η ζωή μπορεί να είναι πολύχρωμη και πολυφωνική, αρκεί με κάποιον τρόπο οι φυλές, οι ιδέες, οι θεοί και οι γλώσσες να πάψουν να αποτελούν τις διαχωριστικές γραμμές της κοινωνίας. Αρκεί, με άλλα λόγια, να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα και να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη. Κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν έρχεται δεύτερος. Οσα είναι τα δαχτυλικά αποτυπώματα των ανθρώπων, τόσες είναι και οι διαφορετικές θεωρητικές ή πρακτικές προσεγγίσεις της ζωής».
Δημιουργώντας μια μη κερδοσκοπική ένωση φυσικών προσώπων η ομάδα αυτή ίδρυσε το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι στην πόλη της Κέρκυρας. Στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του 1ου - 5ου Γυμνασίου Κέρκυρας, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, τριάντα δύο καθηγητές των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, διδάσκουν εθελοντικά σε Ελληνες και ξένους, μικρούς και μεγάλους. Ανοιξαν πέντε τμήματα εισαγωγικών εξετάσεων για μαθητές Λυκείου. Δίνουν τη δυνατότητα δωρεάν εκμάθησης έξι γλωσσών, χορού, μουσικής, ζωγραφικής, σκακιού και πληροφορικής.
Πάνω από πενήντα παιδιά διδάσκονται ήδη τη νοηματική γλώσσα και ανοίγει τμήμα διδασκαλίας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία. Η συμμετοχή στα μαθήματα κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και δηλώνει την ανάγκη όλων μας να επικοινωνήσουμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις ανησυχίες μας. Εχουν ήδη προγραμματιστεί οι επισκέψεις τριών μεταναστευτικών ομάδων και μιας ομάδας Ρομά, ενώ τα πρώτα τους βήματα έχουν κάνει θεατρικές και μουσικές ομάδες. Οι μαθητές ξεπερνούν σήμερα τους 400 και 48 είναι οι καθηγητές.
*Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι θα διεκδικήσει οι εργασίες του να γίνονται μία φορά το μήνα σε υπαίθριο χώρο στο κέντρο της πόλης. Αυτό το «διαρκές φεστιβάλ» θα μεταφερθεί και στην περιφέρεια. «Οι μελλοντικές μας προσδοκίες φτάνουν μέχρι και στη δημιουργία ενός δικτύου αντίστοιχων Εργαστηρίων σε όλη την Κέρκυρα. Ο δρόμος ήδη άνοιξε και οι πρώτες διεργασίες γίνονται με τις κωμοπόλεις της Λευκίμμης και της Αχαράβης».
*Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι δεν έχει στόχο να λύσει τα προβλήματα της ζωής. Παρακάμπτοντας όμως το χρήμα και την κερδοσκοπία, καλλιεργώντας μια διαφορετική κουλτούρα συνύπαρξης και συνεργασίας, δείχνει έναν πιθανό δρόμο αντίστασης στο σημερινό ισοπεδωτισμό. Τουλάχιστον κάνει μια αρχή, ελπίζοντας πως οι κοινωνικές ομάδες θα λάβουν επιτέλους το λόγο.
*Σε αυτή τη βάση κινείται και η σημαντικότερη δράση του Εργαστηρίου, που είναι η ίδρυση ενός Δικτύου Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων (ΔΑΕΠ) και η δημιουργία ενός Μεικτού Συνεταιρισμού.
Μιλήσαμε με ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Εργαστηρίου της Κέρκυρας, τον καθηγητή Λάμπρο Ντούσικο, που δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα πόσα έμαθαν οι ίδιοι οι καθηγητές και μέλη του Εργαστηρίου από τα νέα παιδιά που κινητοποιήθηκαν εκεί: «Η δράση των νέων είναι πρωτεύουσα και ειδικά ο συνεταιρισμός θα γίνει δική τους υπόθεση. Αποδείχτηκαν τα παιδιά πολύ πιο ψύχραιμα και εποικοδομητικά από εμάς που επεξεργαστήκαμε το εγχείρημα. Αυτοί έκαναν την έκπληξη με την ωριμότητά τους και την ιδιότυπη πολιτικοποίησή τους».
Τελικά φαίνεται πως οι συλλογικές πρωτοβουλίες με στόχο δράσεις αλληλεγγύης με έμπνευση και τόλμη είναι το επόμενο αισιόδοξο βήμα στο τέλμα των κομματικών αλλά και συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών.

Ανταλλαγή προϊόντων και εργασίας με ελάχιστο κέρδος

Στην ιστοσελίδα enalaktikoergastiri.word press.com περιγράφεται η δομή του συνεταιρισμού, οι δραστηριότητες και οι στόχοι του.
Στο συνεταιρισμό θα εισρέουν προϊόντα από την υπάρχουσα τοπική παραγωγή και την παραγωγή του ίδιου του συνεταιρισμού. Θα εκρέουν τόσο στην τοπική αγορά όσο και στο ΔΑΕΠ.
Οπως ορίζει το καταστατικό, η εισροή του κεφαλαίου θα εκρέει με την ελάχιστη αναγκαία επιπρόσθετη αξία, πάντα με όρους μη κερδοσκοπικούς. Το πώς θα διατίθεται το προϊόν αλλά και τα έσοδα του συνεταιρισμού αναλύονται στο καταστατικό. Εδώ παραθέτουμε τις αρχές της συγκρότησης του συνεταιρισμού αλλά και τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα όπως τα περιγράφουν τα ίδια τα μέλη:
*Ισα δικαιώματα στη διοίκηση και χρήση του συνεταιρισμού.
*Ο βαθμός συμμετοχής καθενός στο συνεταιρικό κεφάλαιο δεν επηρεάζει την ισότητα των δικαιωμάτων των μελών του συνεταιρισμού.
*Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ολομέλεια. (Στην περίπτωση του ΜΣΚ, δεν θεωρείται αναγκαία η συνέλευση των αντιπροσώπων.)
*Οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη δημοκρατική αρχή της συναίνεσης και μόνο όπου χρειαστεί (έπειτα από διπλή αποτυχία στην ολομέλεια), με την αρχή της πλειοψηφίας των 3/4.
*Στη δεύτερη περίπτωση, κάθε συνέταιρος έχει και μία ψήφο.
*Η συνέλευση της ολομέλειας ορίζει με μυστική ψηφοφορία τα 9 μέλη του δ.σ.
*Τα μέλη του δ.σ. είναι ανακλητά και με ορισμένη θητεία, όπως προβλέπει το καταστατικό.
*Το δ.σ. διεξάγει και διευθύνει τις υποθέσεις του συνεταιρισμού. Εχει μόνο οργανωτικές -εκτελεστικές- ελεγκτικές αρμοδιότητες.
*Θα υπάρχει συλλογική κοινωνική και οικονομική οργάνωση, στη βάση της ισότητας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, για την επίτευξη κάποιων οικονομικών και κοινωνικών στόχων, όπως αυτοί ορίζονται από το καταστατικό.
*Συλλογική μη κερδοσκοπική επιχείρηση, που βασίζεται στους ελάχιστους δυνατόν αναγκαίους νόμους του σημερινού κεφαλαιοκρατικού συστήματος και τους ελάχιστους δυνατόν αναγκαίους νόμους της συνεταιριστικής κρατικής νομοθεσίας.
*Εθελοντική και δημοκρατική οργάνωση.
*Μαζική ένωση εργαζομένων και ανέργων, για την υπεράσπιση των οικονομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.
*Βασικό μέσο είναι η αμοιβαία βοήθεια και η αλληλεγγύη των μελών.
*Μέσο αντίστασης και διεκδίκησης.
*Μέσο ευρύτερης πολιτιστικής καλλιέργειας και δράσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ