Μαθήματα επιβίωσης στην κρίση !
Την ώρα που οι επιχειρηματικοί παράγοντες καθημερινά στα τηλεοπτικά πλάνα προσφέρουν σε πολυτελή γκαλά το «χριστιανικό» τους οβολό διατηρώντας παράλληλα αμείωτες τις τιμές του πετρελαίου και των φαρμάκων, για παράδειγμα, κάποιοι άλλοι επιμένουν στην κοινωνική δράση.
Ετσι κάπως ξεκίνησε τη δράση του το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι στην Κέρκυρα. Μια ομάδα φοιτητών και καθηγητών «άρχισαν να φλερτάρουν με το ανέφικτο. Πίστεψαν πως η ζωή μπορεί να είναι πολύχρωμη και πολυφωνική, αρκεί με κάποιον τρόπο οι φυλές, οι ιδέες, οι θεοί και οι γλώσσες να πάψουν να αποτελούν τις διαχωριστικές γραμμές της κοινωνίας. Αρκεί, με άλλα λόγια, να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα και να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη. Κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν έρχεται δεύτερος. Οσα είναι τα δαχτυλικά αποτυπώματα των ανθρώπων, τόσες είναι και οι διαφορετικές θεωρητικές ή πρακτικές προσεγγίσεις της ζωής».
Δημιουργώντας μια μη κερδοσκοπική ένωση φυσικών προσώπων η ομάδα αυτή ίδρυσε το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι στην πόλη της Κέρκυρας. Στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του 1ου - 5ου Γυμνασίου Κέρκυρας, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, τριάντα δύο καθηγητές των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, διδάσκουν εθελοντικά σε Ελληνες και ξένους, μικρούς και μεγάλους. Ανοιξαν πέντε τμήματα εισαγωγικών εξετάσεων για μαθητές Λυκείου. Δίνουν τη δυνατότητα δωρεάν εκμάθησης έξι γλωσσών, χορού, μουσικής, ζωγραφικής, σκακιού και πληροφορικής.
Πάνω από πενήντα παιδιά διδάσκονται ήδη τη νοηματική γλώσσα και ανοίγει τμήμα διδασκαλίας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία. Η συμμετοχή στα μαθήματα κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και δηλώνει την ανάγκη όλων μας να επικοινωνήσουμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις ανησυχίες μας. Εχουν ήδη προγραμματιστεί οι επισκέψεις τριών μεταναστευτικών ομάδων και μιας ομάδας Ρομά, ενώ τα πρώτα τους βήματα έχουν κάνει θεατρικές και μουσικές ομάδες. Οι μαθητές ξεπερνούν σήμερα τους 400 και 48 είναι οι καθηγητές.
*Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι θα διεκδικήσει οι εργασίες του να γίνονται μία φορά το μήνα σε υπαίθριο χώρο στο κέντρο της πόλης. Αυτό το «διαρκές φεστιβάλ» θα μεταφερθεί και στην περιφέρεια. «Οι μελλοντικές μας προσδοκίες φτάνουν μέχρι και στη δημιουργία ενός δικτύου αντίστοιχων Εργαστηρίων σε όλη την Κέρκυρα. Ο δρόμος ήδη άνοιξε και οι πρώτες διεργασίες γίνονται με τις κωμοπόλεις της Λευκίμμης και της Αχαράβης».
*Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι δεν έχει στόχο να λύσει τα προβλήματα της ζωής. Παρακάμπτοντας όμως το χρήμα και την κερδοσκοπία, καλλιεργώντας μια διαφορετική κουλτούρα συνύπαρξης και συνεργασίας, δείχνει έναν πιθανό δρόμο αντίστασης στο σημερινό ισοπεδωτισμό. Τουλάχιστον κάνει μια αρχή, ελπίζοντας πως οι κοινωνικές ομάδες θα λάβουν επιτέλους το λόγο.
*Σε αυτή τη βάση κινείται και η σημαντικότερη δράση του Εργαστηρίου, που είναι η ίδρυση ενός Δικτύου Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων (ΔΑΕΠ) και η δημιουργία ενός Μεικτού Συνεταιρισμού.
Μιλήσαμε με ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Εργαστηρίου της Κέρκυρας, τον καθηγητή Λάμπρο Ντούσικο, που δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα πόσα έμαθαν οι ίδιοι οι καθηγητές και μέλη του Εργαστηρίου από τα νέα παιδιά που κινητοποιήθηκαν εκεί: «Η δράση των νέων είναι πρωτεύουσα και ειδικά ο συνεταιρισμός θα γίνει δική τους υπόθεση. Αποδείχτηκαν τα παιδιά πολύ πιο ψύχραιμα και εποικοδομητικά από εμάς που επεξεργαστήκαμε το εγχείρημα. Αυτοί έκαναν την έκπληξη με την ωριμότητά τους και την ιδιότυπη πολιτικοποίησή τους».
Τελικά φαίνεται πως οι συλλογικές πρωτοβουλίες με στόχο δράσεις αλληλεγγύης με έμπνευση και τόλμη είναι το επόμενο αισιόδοξο βήμα στο τέλμα των κομματικών αλλά και συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών.
Σχόλια