Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.Ενεργειακή Στροφή: Χρειαζόμαστε πολύ Περισσότερα


 
i
 
Rate This
Quantcast

  • Κύριο θέμα ο ενεργειακός σχεδιασμός.
  • Συμφωνήθηκε χωριστή συνάντηση για τα απορρίμματα
Συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε σήμερα αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Ελεάννα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ο Γιάννης Τσιρώνης, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας, και ο Τάσος Κρομμύδας, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας και υπεύθυνος του ΠΣ για θέματα ενέργειας. Συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Κατώπης, συντονιστής της Θεματικής Ομάδας ενέργειας, και ο Νίκος Μάντζαρης εκ μέρους της Θεματικής Ομάδας περιβάλλοντος.  Εκ μέρους του Υπουργείου συμμετείχαν, εκτός από την υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο ειδικός γραμματέας υδάτων, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ο σύμβουλος σε θέματα Α.Π.Ε., κ. Δημήτρης Χαβιαρόπουλος, και ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα απορριμμάτων κ. Βαγγέλης Τερζής.
Στη συνάντηση, που είχε ζητηθεί από τους Οικολόγους Πράσινους, συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής πολιτικής, με επίκεντρο το αίτημα για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, καθώς και πολιτικής για τους υδάτινους πόρους. Χωριστή συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει στο άμεσο μέλλον για το ζήτημα των σκουπιδιών.
Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων υπογράμμισαν πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές που θα ληφθούν σήμερα θα καθορίσουν το ενεργειακό μας σύστημα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα χρειάζεται ένα έγκαιρα μελετημένο και συμφωνημένο Πρόγραμμα μετάβασης στη μετα-λιγνιτική εποχή με δεσμεύσεις και των φορέων της περιοχής στους στόχους και το χρονοδιάγραμμα.
Σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου τόνισε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, με αποτελεσματικά κίνητρα εξοικονόμησης και αποφασιστική στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια, αποτελεί ένα από τα κλειδιά για διέξοδο από την κρίση. Η υπερκατανάλωση ενέργειας είναι σήμερα βαρίδι τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Τώρα που η ενέργεια γίνεται ακριβότερη, η λύση είναι πολιτικές για να χρειαζόμαστε όλοι λιγότερη ενέργεια, κάτι που θα αντισταθμίσει και ένα μέρος από τη μείωση των εισοδημάτων μας. Σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειαζόμαστε πολύ πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την ενεργειακή στροφή, και πολύ πιο σαφή σχεδιασμό για να τους φθάσουμε. Η στροφή όμως προς την ανανεώσιμη ενέργεια, δεν πρέπει να είναι προσχηματική. Δε δεχόμαστε να βαφτίζεται ανανεώσιμη ενέργεια η επικίνδυνη και πανάκριβη καύση των σκουπιδιών ούτε ή η αναχρονιστική εκτροπή του Αχελώου.»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:
Στην αρχή της συνάντησης οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων τόνισαν πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές που θα ληφθούν σήμερα θα καθορίσουν το ενεργειακό μας σύστημα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα χρειάζεται ένα έγκαιρα μελετημένο και συμφωνημένο Πρόγραμμα μετάβασης στη μετα-λιγνιτική εποχή με δεσμεύσεις και των φορέων της περιοχής στους στόχους και το χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα με το πρόγραμμα αποξήλωσης λιγνιτικών σταθμών που έχει δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΚΑ, ζητήθηκε δέσμευση να μην κατασκευαστεί νέος λιγνιτικός σταθμός μετά το 2023, κάτι που όμως δεν απέκλεισε η υπουργός, αν και δήλωσε θετικά διακείμενη σ αυτόν τον στόχο. Αναφορικά με το φωτοβολταϊκό πάρκο Κοζάνης εκφράστηκαν  οι προβληματισμοί των Πράσινων για το μέγεθός του, τον τρόπο χρηματοδότησής του και το κατά πόσο θα επηρεάσει το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες, που αποτελεί για αυτούς βασική προτεραιότητα, ενώ ζητήθηκαν επιπλέον μέτρα ενθάρρυνσης κατασκευής εγχώριων βιομηχανιών ΑΠΕ. Η υπουργός δεσμεύθηκε πως τα οικιακά φωτοβολταϊκά θα απορροφηθούν χωρίς καμία εξαίρεση από το δίκτυο και πως αποτελούν ισχύ επιπρόσθετη στον ανακοινωμένο στόχο διείσδυσης φωτοβολταϊκών.
Αναφορικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, η υπουργός δήλωσε πως το ζήτημα της μη απορρόφησής τους από το δίκτυο της ΔΕΗ θα αντιμετωπιστεί με ad hoc λύσεις που μελετά ειδική επιτροπή του υπουργείου και πως το θέμα είναι εντοπισμένο σε συγκεκριμένες γραμμές μέσης τάσης. Δεν δεσμεύθηκε σε χρονοδιάγραμμα λύσης του προβλήματος, αναγνωρίζοντας πως πολλοί αγρότες που επένδυσαν σε μελέτες δεν θα λάβουν θετική απάντηση στις αιτήσεις τους.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την καθυστέρηση στον εμπλουτισμό του Μητρώου Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών για την κάλυψη των αναγκών όλης της χώρας. Επιμείναμε να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο και οι ΟΤΑ σε πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων τους και να χαραχθεί εθνική ενεργειακή στρατηγική, στοχεύοντας άμεσα στη μείωση της υπερκατανάλωσης. Ζήτησαν να ανοίξει εκ νέου η διαδικασία καταθέσεων αιτήσεων για την ενίσχυση της λίστας και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των μόνιμων επιθεωρητών για την ορθή εφαρμογή του έργου τους. Η υπουργός συμφώνησε πως υπάρχει καθυστέρηση στην πιστοποίηση των ενεργειακών επιθεωρητών και δεσμεύθηκε να επανεξετάσει τα απαιτούμενα προσόντα των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αποτελεσματικού ενεργειακού ελέγχου των κτιρίων.
Δεν υπήρξε χρόνος να συζητηθεί το θέμα της  παραγωγής ενέργειας από την καύση απορριμμάτων, και η Υπουργός πρότεινε νέα συνάντηση με τους Οικολόγους Πράσινους με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση της αντιπροσωπείας των Πράσινων με τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων κ. Ανδρεαδάκη, με αντικείμενο τη συμμετοχή των μικρών και μεγάλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών στην εκπλήρωση του ιδίου στόχου, με έμφαση στα ζητήματα που συνδέονται με τα Υ/Η του ποταμού Αχελώου που φαίνεται ότι συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος ως προς το ενδιαφέρον τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών επενδυτών. Επίσης συζητήθηκε η μεθοδολογία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων που αφορούν τα τρία υδατικά διαμερίσματα που διασχίζει ο Αχελώος, δεδομένης της σημασίας τους στη λήψη καίριων αποφάσεων τόσο για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας,  όσο και την ικανοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας ως προς την εφαρμογή της οδηγίας 2000/60, αλλά και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.  Στο θέμα του Αχελώου ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων επιβεβαίωσε την δέσμευση για συμμετοχή των ενδιαφερομένων φορέων στην κατάρτιση των διαχειριστικών σεναρίων ως το Σεπτέμβριο, όπου και θα κατατεθεί προς διαβούλευση το προσχέδιο των διαχειριστικών σχεδίων, δηλώνοντας πως όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.
Επίσης ο Ειδικός Γραμματέας παρουσίασε το βασικό συμπέρασμα του Συνεδρίου που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ σχετικά με το εξασθενές χρώμιο στις 15/1 και αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος για τη δημόσια υγεία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επεσήμαναν ότι τα επιστημονικά δεδομένα και ως προς τις επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία είναι πλέον ώριμα για την άμεση θέσπιση ξεχωριστού πανελλαδικού ορίου για το πόσιμο νερό στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ