Έληξε σήμερα τα ξημερώματα το θρίλερ με τους μετανάστες που κινούνταν το προηγούμενο τουλάχιστον 18ωρο στο Ιόνιο και η πορεία των οποίων παρακολουθούνταν από το Λιμενικό Σώμα σύμφωνα με πληροφορίες από τις 01.00 το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας.
 
Με την αποβίβασή τους σήμερα τα ξημερώματα -γύρω στις 3.10 το πρωί- στο λιμάνι της Βασιλικής Λευκάδας και την μεταφορά τους ακόλουθα με λεωφορεία στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Λευκάδας, όπου και βρίσκονται ακόμη οι περισσότεροι μέχρι αυτή την ώρα.

Αρκετός κόσμος ήταν συγκεντρωμένος εκεί, όταν φτάσαμε γύρω στις 10.30 το πρωί, όπου και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μεταξύ άλλων με τον Αντιδήμαρχο κ. Στυλιανό Ρόκκο, που συντόνιζε, απ’ ό,τι καταλάβαμε εκ μέρους του Δήμου Λευκάδας την όλη προσπάθεια μεταφοράς των μεταναστών και την Αντιδήμαρχο κ. Ζωή Σκιαδά.

Όπως μας ανέφεραν οι μετανάστες αποβιβάστηκαν γύρω στις 3.10 στο λιμάνι Βασιλικής, στις 4.00 περίπου επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που διατέθηκαν δωρεάν από το ΚΤΕΛ Λευκάδας και γύρω στις 5.00 το πρωί συγκεντρώθηκαν στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου στα Βαρδάνια. Στο σημείο κατέφθασαν άμεσα γιατροί που άρχισαν με τις ιατρικές εξετάσεις και την παραπομπή όσων είχαν ανάγκη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας. Αρχικά 6-7 άτομα μεταξύ αυτών και μιας εγκύου γυναίκας με τα ανήλικα παιδιά της. Αργότερα μεταφέρθηκαν προληπτικά και άλλοι.

Οι περισσότεροι μετανάστες -κάποιοι απ’ αυτούς μιλούν Ελληνικά-, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 103 με κάμποσα παιδιά ανάμεσά τους, γύρω στα δέκα, προέρχονται μάλλον από το Αφγανιστάν, αλλά και από άλλες χώρες όπως ακούστηκε – Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Υεμένη κ.λπ.

Η πιθανότερη εκδοχή είναι οι μετανάστες να ήρθαν από την Αθήνα στην Πάτρα και από εκεί να επιβιβάστηκαν στο σαπιοκάραβο με κατεύθυνση την Ιταλία. Μεταξύ των διακινητών βρίσκονται τρία άτομα ουκρανικής υπηκοότητας που κρατούντα. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τους μετανάστες θα είναι μάλλον η συνήθης, να τους δοθούν δηλαδή χαρτιά παραμονής για 30 ημέρες και μετά θα ακολουθήσει η απέλασή τους.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στο σαπιοκάραβο επέβαιναν και άλλοι μετανάστες που ενδεχόμενα έχουν χάσει τη ζωή τους ή απλά διέφυγαν. Από ό,τι όμως ειπώθηκε αναμένεται να βρεθούν και άλλοι στη διάρκεια της ημέρας.

Μετά την καταγραφή τους και την παροχή των πρώτων βοηθειών οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της πόλης για να διανυκτερεύσουν. Κέντρο υποδοχής δεν λειτουργεί ως γνωστόν στη Λευκάδα.

Να σημειώσουμε ότι από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των μεταναστών βρέθηκε, όπως μας είπε ο κ. Ρόκκος, ο φιλανθρωπικός σύλλογος Λευκάδας «Φάρος». Προσωπικά είδαμε να καταφθάνουν μεμονωμένα στο χώρο όπου προσωρινά φυλάσσονται και διάφοροι πολίτες της Λευκάδας κρατώντας σακούλες με διάφορα χρειαζούμενα.

Αντιπροσωπείες κομμάτων, μεταξύ αυτών και της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, δημοτικών παρατάξεων, φορέων και του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας με επικεφαλής τον Τάκη Κτενά, μέλος της Διοίκησής του, και την Ευτυχία Καραβασίλη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, βρέθηκε κοντά στους μετανάστες. Σε δηλώσεις του ο Τάκης Κτενάς μας είπε μεταξύ άλλων:

«Η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν αντιμετωπίζεται ούτε με δρακόντεια μέτρα φύλαξης των λιμανιών εξόδου προς την ΕΕ, όπως γίνεται στην Πάτρα και Ηγουμενίτσα, ούτε εφαρμόζοντας την Σένγκεν και τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» της ΕΕ. Η μόνη λύση για τους συγκεκριμένους μετανάστες αλλά και στο πρόβλημα της συγκέντρωσης του μεγάλου αριθμού μεταναστών είναι να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν και να δοθεί πολιτικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν. Οι οικονομικοί μετανάστες βρέθηκαν στην Ελλάδα γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την παρτίδα τους λόγω των πολέμων που κάνουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για την εκμετάλλευση των πετρελαίων και των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών που έχουν οι χώρες αυτές. Πολέμους που στηρίζει και η Ελλάδα με την συμμετοχή στρατιωτικών αποστολών στις χώρες αυτές.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ