Επιστολή-πρόταση προς τους κκ.Τσίπρα και Κουβέλη

 2.2.2011
 
ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΩΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα στην ολομέλεια της Βουλής


 
Πρωτοβουλία για να ξανατεθεί στη Βουλή το θέμα της ρύθμισης που απέσυρε η κυβέρνηση για αύξηση σε 10 στρέμματα του ορίου αρτιότητας για εκτός σχεδίου δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές NATURA2000, ανέλαβαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Η πρωτοβουλία εκφράστηκε με επιστολή προς τους κ. Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και κ. Φώτη Κουβέλη, πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, ως επικεφαλής των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων που είχαν στηρίξει την αρχική ρύθμιση και αντιτάχθηκαν στην ανάκλησή της από την κυβέρνηση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθύνονται προς τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, καλώντας τους να καταθέσουν από κοινού ως τροπολογία την αρχική διατύπωση του άρθρου 9 για αυξημένο όριο αρτιότητας στις περιοχές του δικτύου NATURA2000. Θα μπορέσει έτσι να ανοίξει ξανά το θέμα των επιπτώσεων της διάσπαρτης δόμησης κατά τις επόμενες φάσεις της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα στη Βουλή, και να τεθούν οι πολιτικές διαστάσεις της κυβερνητικής υπαναχώρησης. 
Όπως τονίζεται στην επιστολή προς τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, «με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να πιεστούν κυρίως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ιδιαίτερα όσοι επικαλούνται περιβαλλοντική ευαισθησία, και να κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να δοθεί επίσης το μήνυμα ότι η υποχώρηση της κυβέρνησης στο λαϊκισμό δεν είναι αναίμακτη, αντίθετα έχει σοβαρό πολιτικό κόστος».
 Σημειώνεται, τέλος, ότι «το πρόβλημα της διάσπαρτης δόμησης έχει σοβαρότατες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, που δεν αντιμετωπίζονται μόνο με ρυθμίσεις στο όριο αρτιότητας. Χρειάζεται  λοιπόν να τεθεί ως στόχος η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς φορείς, για το σχεδιασμό μιας τέτοιας μετάβασης με όρους βιωσιμότητας και με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος. Στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό να συμβάλει και το ευρύτερο δυνατό φάσμα πολιτικών δυνάμεων».
                      Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:   Γ. Παρασκευόπουλος   6979 952070

             (ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των Οικολόγων Πράσινων)                                         


Προς
κ. Αλέξη Τσίπρα
πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
κ. Φώτη Κουβέλη
πρόεδρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Αγαπητοί φίλοι,
Στο νομοσχέδιο «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» που πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε σημειώσει ως θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα τη διάταξη του άρθρου 9 παρ.2α που προέβλεπε αύξηση σε 10 στρέμματα του ελάχιστου ορίου αρτιότητας και κατάτμησης των εκτός σχεδίου γηπέδων στις περιοχές του δικτύου NATURA2000.
Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη ενόψει της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, επαναφέροντας ως όριο αρτιότητας τα 4 στρέμματα προκειμένου να ικανοποιήσει μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Την απαράδεκτη αυτή υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ, που επιβάλλει βαρύτατο τίμημα στο περιβάλλον και τις προοπτικές της χώρας, καταδικάσαμε δικαιολογημένα σε έντονους τόνους τόσο εμείς ως  Οικολόγοι Πράσινοι όσο και τα κόμματά σας.
Εν όψει λοιπόν της δεύτερης ανάγνωσής του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά και της επικείμενης συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθυνόμαστε στα κόμματα που στήριξαν την αύξηση του ορίου αρτιότητας στα εκτός σχεδίου γήπεδα σε περιοχές NATURA2000, καλώντας τα να συνεννοηθούν για από κοινού κατάθεση τροπολογίας στο άρθρο 9.
Προτείνουμε η τροπολογία να επαναφέρει την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου στη συγκεκριμένη παράγραφο, για ελάχιστο όριο αρτιότητας τα 10 στρέμματα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να πιεστούν κυρίως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ιδιαίτερα όσοι επικαλούνται περιβαλλοντική ευαισθησία, και να κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να δοθεί επίσης το μήνυμα ότι η υποχώρηση της κυβέρνησης στο λαϊκισμό δεν είναι αναίμακτη, αντίθετα έχει σοβαρό πολιτικό κόστος.
Το πρόβλημα πάντως της διάσπαρτης δόμησης έχει σοβαρότατες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, που δεν αντιμετωπίζονται μόνο με ρυθμίσεις στο όριο αρτιότητας. Χρειάζεται  λοιπόν να τεθεί ως στόχος η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς φορείς, για το σχεδιασμό μιας τέτοιας μετάβασης με όρους βιωσιμότητας και με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό να συμβάλει και το ευρύτερο δυνατό φάσμα πολιτικών δυνάμεων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα περιμένουμε την απάντησή σας και θα είμαστε διαθέσιμοι για κάθε σχετική επαφή, διευκρίνιση ή πρακτική βοήθεια.

                       Με φιλικούς χαιρετισμούς 
Για την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
                              
                         Γιάννης Τσιρώνης   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ