Ανακοίνωση για το Πυρηνελειουργείο: ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ

Συμπληρώθηκαν είκοσι δυο μέρες, από τη στιγμή που οι κάτοικοι της Νότιας Λευκάδας και κυρίως της Βασιλικής ξεκίνησαν κινητοποιήσεις, με αίτημα την διακοπή της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου. Μιας μονάδας που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, το φυσικό τοπίο, την ανάπτυξη και κυρίως δημιουργεί σοβαρότατη όχληση στους κατοίκους σε θέματα υγείας (δυσφορία, δυσκολία αναπνοής, κ.λπ.). Είκοσι δυο μέρες συνεχούς παρουσίας δεκάδων συμπολιτών μας, κάτω από δύσκολες πολλές φορές καιρικές συνθήκες, με κόστος προσωπικό και επαγγελματικό, με μια όμως πρωτοφανή μεταξύ τους αλληλεγγύη και διάθεση αυτοοργάνωσης.
Τον αγώνα αυτό τον έδωσαν και εξακολουθούν να τον δίνουν, μόνοι τους.
Η πλειοψηφία των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων αδιαφορεί (στο όνομα ποιών λόγων άραγε;).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος δεν πέρασε ούτε καν να τους δει. Δεν φτάνει όμως αυτό, αλλά δεν έκανε, όλες αυτές τις μέρες, καμιά ενέργεια προώθησης και αξιοποίησης της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. της 8ης Μαρτίου 2011.
Κάποιοι άλλοι, προσπαθούν να κρατήσουν, έστω τα προσχήματα, έκαναν «εθιμοτυπική» επίσκεψη.
Είναι όμως αυτός ακριβώς ο αγώνας που έφερε την πρώτη μεγάλη νίκη, που ανάγκασε την, συνειδητά, «σκουριασμένη» κρατική και αυτοδιοικητική μηχανή, να ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχων.
Ελέγχων που έπρεπε ήδη να είχαν γίνει, διότι:
► O μεν κ. Δήμαρχος, υπέγραψε την άδεια λειτουργίας στις 13/12/10, χωρίς να κάνει (ούτε καν προσχηματικό) έλεγχο.
► Ο δε κ. Αντιπεριφερειάρχης (έχει την αρμοδιότητα από την 1/1/2011), ενώ γνώριζε από τις 15 Ιανουαρίου (όταν έγινε η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων) ότι η λειτουργία του εργοστασίου δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, δεν ξεκίνησε καμιά διαδικασία ελέγχων. Ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε μετά την 1η Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων από τους κατοίκους (ποτέ δεν είναι αργά).
Οι έλεγχοι αυτοί, «κολοβοί» στην ουσία που πέρασαν και περνούν, από σαράντα κύματα, με τεχνολογική αδυναμία μέτρησης ρύπων και ελέγχου κατά τη λειτουργία, με μειωμένη διάθεση για εντοπισμό των παραβάσεων από ορισμένους ελέγχοντες, έδειξαν σημαντικές παραβιάσεις της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, τα οποία ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προσπάθησε να αυτοαναιρέσει.
Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22/3/2011 από υπαλλήλους της αντιπεριφέρειας Λευκάδας, διαπιστώθηκε, πέραν πάσης αμφιβολίας (με τη χρήση χρωστικής ουσίας), αυτό που καιρό τώρα, υποστηρίζουν οι κάτοικοι,
η διαρροή αποβλήτων στο περιβάλλον.
Να ήταν όμως μόνο αυτό;
Τουλάχιστον εννέα από τους περιβαλλοντικούς όρους παραβιάζονται, όπως προκύπτει από τους ελέγχους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
► Περιβαλλοντικός όρος Νο 6: Ο «λεγόμενος» βιολογικός καθαρισμός (ουσιαστικά δεν υφίσταται), δεν διαθέτει εγκατάσταση φυσικοχημικής επεξεργασίας.
► Περιβαλλοντικός όρος Νο 2: Ο ελαιοπυρήνας παραμένει εκτεθειμένος στις βροχοπτώσεις, χωρίς περιφερειακά τοιχία, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται, μέσω των ομβρίων, σε γειτονικά αγροκτήματα ρύποι.
► Περιβαλλοντικοί όροι Νο 10, 33, 47: Δεν τηρούνταν συγκεκριμένα βιβλία που ορίζονται.
► Περιβαλλοντικός όρος Νο 26: Δεν γίνονταν μετρήσεις στις συγκεντρώσεις του εξανίου.
► Περιβαλλοντικός όρος Νο 33: Δεν γίνονταν μετρήσεις υγρών αποβλήτων.
► Περιβαλλοντικός όρος Νο 54: Δεν γίνονται μετρήσεις της ποιότητας του νερού.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν.3325/2005, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μπορεί να προχωρήσει, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, σε προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου.
Οφείλει να το κάνει. Ο νόμος του δίνει την δυνατότητα.
Θα είναι τεράστια η ευθύνη του, αν δεν το κάνει.
Παράλληλα είναι σαφές, και επιβεβαιώνεται από αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων πυρηνελαιουργείων και από την ευρωπαϊκή πρακτική, ότι οι περιβαλλοντικού όροι που είχαν τεθεί, δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος. Η ευθύνη βαρύνει την πολιτεία και το αναχρονιστικό της θεσμικό πλαίσιο.
Αν λοιπόν παρ’ ελπίδα, ο «διορισμένος» Υπερπεριφερειάρχης, θελήσει να ανανεώσει τους περιβαλλοντικούς όρους πρέπει να συμπεριλάβει και νέους πιο αυστηρούς.
Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη προτείνει στον κ. Αντιπεριφερειάρχη, μια σειρά επιπλέον περιβαλλοντικούς όρους που πρέπει να εισηγηθεί προς τον Υπερπεριφερειάρχη, μεταξύ των οποίων είναι και η αναγκαστική μετεγκατάσταση του, εντός ενός έτους.
Είναι φανερό, από όλα τα παραπάνω, ότι αγώνας των κατοίκων έφερε σοβαρά θετικά αποτελέσματα.
Κέρδισαν άλλη μια «μάχη». Δεν έχουν κερδίσει ακόμη τον «πόλεμο».
Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή.
Τώρα είναι η κορύφωση του αγώνα τους.
Η Κίνησή μας, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή, θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους, για έναν και μοναδικό λόγο, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ.
 
Λευκάδα, 22 Μαρτίου 2011
Για τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Κων/νος Δρακονταειδής



Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  'ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ' ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ .

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με όλο το σεβασμο για την δουλειά σας αλλα δεν αναφερετε τις πηγες των αποτελεσματων των μετρησεων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ