Προς κάθε ενδιαφερόμενο, για την Βασιλική Λευκάδας και το Πυρηνελαιουργείο

Προς κάθε ενδιαφερόμενο,

Μέσα σε ένα μήνα όπου η Ιαπωνία αφανίστηκε από τον ισχυρό σεισμό, οι συνέπειες του οποίου ήταν να ελευθερωθεί ραδιενέργεια στο περιβάλλον και με τις επιπτώσεις της έκχυσης πετρελαίων της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικό ακόμη νωπές στο κοινό, φαντάζει ανεύθυνο ολωσδιόλου να επιτραπεί οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να φέρει την ελάχιστη πιθανότητα πρόκλησης ρύπανσης και καταστροφής σε ένα ήπια ισορροπημένο περιβάλλον.

Είναι επίσης αυτονόητο από τα δύο αυτά παραδείγματα πως δηλώσεις ¨υπεύθυνων¨ διοικήσεων που ¨εγγυώνται¨ την αποφυγή πιθανής ρύπανσης που μπορεί να προκληθεί από εργοστάσια και επιχειρήσεις δεν είναι εμπιστοσύνης και γεγονός είναι πως οποιαδήποτε τέτοια διαβεβαίωση δεν πρέπει να φέρει απαλλαγή λόγω αμφιβολιών αλλά να εξετάζεται με σχολαστικότητα και μέχρι να εξαλειφθούν όλες οι ανησυχίες όπως η πιθανή ρύπανση θα πρέπει να απορρίπτονται οι άδειες λειτουργίας και όσες έχουν ήδη δοθεί να ανακληθούν μέχρι να υπάρξει συντριπτική και αμετάκλητη απόδειξη πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα κινδύνου στο τοπικό περιβάλλον.

Εμείς, οι υπογράφοντες, όντας εκπρόσωποι των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων στη Βασιλική, Λευκάδα με περισσότερα από 20 χρόνια προσφοράς στον τομέα αθλητικών πακέτων διακοπών στη Νότια Λευκάδα, αναφερόμαστε στην τρέχουσα αντιπαράθεση σχετικά με την επαναλειτουργία του εργοστασίου ελαιόλαδου στην περιοχή της Βασιλικής που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στο περιβάλλον από την Grecolio.

Δε χρειάζεται και πολύ σκέψη για να καταλάβει κανείς πως στην περίπτωση που το εργοστάσιο αυτό προκαλέσει ρύπανση στον αέρα και το νερό της Βασιλικής ολόκληρη η βιομηχανία τουρισμού θα έχει σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον, ακόμη και η εμφάνιση καπνού του εργοστασίου και τα σύννεφα που θα δημιουργηθούν μπορεί να αποτρέψουν τους τουρίστες να έρθουν στη Βασιλική εξαιτίας πιθανού ρίσκου για την υγεία τους.

Ειδικότερα, οι ιστιοπλόοι και οι windsurfers, οι οποίοι αποτελούν το κύριο μέρος των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή και συνεισφέρουν ένα υπέρμετρο ποσοστό στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις ακόμη και σε περιόδους με χαμηλό τουρισμό, είναι πολύ καλά ενημερωμένοι από τον δικό τους οργανισμό ενάντια στη ρύπανση ¨Surfers Ενάντια στα Αστικά Λύματα¨. Αρνητικές αναφορές από ένα τέτοιο οργανισμό σχετικά με την ποιότητα του αέρα και του νερού, εάν δημοσιευτούν, θα προκαλούσαν μεγάλη ζημιά στη φήμη του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή και θα χρειαζόταν μία δεκαετία για να αποκατασταθεί.

Κατανοούμε το γεγονός ότι έχει δοθεί άδεια λειτουργίας στο εργοστάσιο η οποία εκδόθηκε το 1994 που επιβάλλει αισθητά λιγότερο επαχθείς περιορισμούς από αυτούς που θα είχαν επιβληθεί στην περίπτωση που η άδεια είχε εκδοθεί σήμερα.

Έχουμε πληροφορηθεί πως δεν έχει επιτραπεί η είσοδος για έλεγχο στους ανεξάρτητους ελεγκτές περιβάλλοντος της ΠΑΚΟΕ από τους ντόπιους κατοίκους την ίδια χρονική περίοδο με τους χημικούς του Κράτους, όπως επίσης πληροφορηθήκαμε ότι τα ανεξάρτητα στοιχεία τους δε θα παραχωρηθούν δε καμία δικαστική διαμάχη. Επιπλέον οι χημικοί του Κράτους επέλεξαν να λάβουν δείγμα από το εργοστάσιο μία ημέρα όπου αυτό δεν λειτουργούσε (οπότε δε μόλυνε το περιβάλλον) ενώ αυτό ήταν το ζητούμενο όταν η ΠΑΚΟΕ έκανε τις αρχικές μετρήσεις.

Πιστεύουμε επίσης ότι σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης, θα γίνουν αποδεκτές μόνο οι μετρήσεις των χημικών του Κράτους…κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τους ενδιαφερόμενους.

Πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιο λόγω και εφόσον η Grecolio ΑΕ δεν έχει κάτι να κρύψει, οι ελεγκτές της ΠΑΚΟΕ δεν μπόρεσαν να κάνουν μετρήσεις την ίδια χρονική στιγμή με τους χημικούς του Κράτους.  

Είναι σύμπτωση αυτό; Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε σενάριο φαντασίας για αυτό το λόγω επανερχόμαστε στο αρχικό σημείο της επιστολής. Ότι η απαλλαγή λόγω αμφιβολιών δεν θα πρέπει να δίδεται στους πιθανούς ρυπαντές αλλά σε αυτούς που δηλώνουν καθαρά με δικά τους στοιχεία ότι η ρύπανση είναι αναπόφευκτη και υφίσταται ήδη. Για οποιονδήποτε, περιλαμβανομένου του δικαστηρίου, το να αρνηθεί κάποιος να ακούσει τέτοια στοιχεία φαίνεται παράλογο.

Πιθανότητα, η Grecolio είναι τόσο πεπεισμένη ότι το εργοστάσιο δε θα ρυπάνει το περιβάλλον που ίσως να τολμήσει να προσφέρει εγγύηση 50 εκατομμυρίων ευρώ που θα κρατηθούν για τα επόμενα 10 χρόνια ή μέχρι να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι δε θα ρυπάνει την τοπική περιοχή ή θα ζημιώσει την τοπική οικονομία.

Με εκτίμηση

Simon Morgan                                    Wildwind Holidays

Varvara Dranidis                                Healthy Option Holidays
                                   
Tony Booth                                         Club Vassiliki Holidays

Neil Di Katie and Chris Bingham          Sail Ionian

Kosmas Kottis                                    SurfSchool

John Howell                                        Active Adventure Holidays

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ