25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ Να περάσουμε επιτέλους στη μετα-πυρηνική εποχή!
25.4.2011
25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ:
ΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑ-ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Τσερνομπίλ 1986, Φουκουσίμα 2011. Ένα ακόμα πυρηνικό ατύχημα.
Ένα ατύχημα παραπάνω από όσα μπορούσαμε να ανεχτούμε
Ένα ατύχημα παραπάνω από όσα μπορούσαμε να ανεχτούμε
Μήνυμα των Οικολόγων Πράσινων για την επέτειο της καταστροφής
Η κληρονομιά του Τσερνομπίλ και η εξελισσόμενη καταστροφή στη Φουκουσίμα μας υποχρεώνουν να δούμε επιτέλους με την απαραίτητη αποφασιστικότητα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον χωρίς πυρηνικά.Ένα τέταρτο του αιώνα μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, στις 26 Απριλίου 2011, η ραδιενεργή κληρονομιά του είναι ακόμα μαζί μας: Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και βαριά άρρωστοι, ολόκληρες περιοχές ακόμα αποκλεισμένες, εκατοντάδες τόνοι υψηλά ραδιενεργών υλικών πρόχειρα θαμμένων, που ακόμα περιμένουν μια στοιχειωδώς ασφαλή διαχείριση.Η καταστροφή στη Φουκουσίμα, σε μια χώρα-πρότυπο για τους υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας, επιβεβαίωσε πως αυτή ποτέ δε θα είναι απόλυτα ασφαλής. Πάντα θα συνοδεύεται από ένα δυσθεώρητο ρίσκο το οποίο δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε.Στη γειτονιά μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, πρέπει να παγώσουν τα σχέδια για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, να κλείσουν άμεσα οι παλιότεροι και επικίνδυνοι από τους υφιστάμενους αντιδραστήρες, να τεθούν οι αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές και σαφές χρονοδιάγραμμα κλεισίματος, σε όσους συνεχίσουν να λειτουργούν το επόμενο διάστημα.Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση δεν περιμένει. Τώρα που έγινε πια σαφές και στους πιο δύσπιστους ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ότι η εποχή της φτηνής και άφθονης ενέργειας τέλειωσε οριστικά, είναι διπλά επιτακτική η ανάγκη να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε άμεσα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
-----------------------------------------------------------
Να περάσουμε επιτέλους στη μετα-πυρηνική εποχή!
1986: Τσερνομπίλ
2011: Φουκουσίμα
Ένα ακόμα πυρηνικό ατύχημα.
Ένα ακόμα ατύχημα πέρα από τα όρια του αποδεκτού .
Πυρηνικά: επικίνδυνα, ακριβά, ανεπιθύμητα και περιττά
Οι τραγικές επιπτώσεις από την καταστροφή στη Φουκουσίμα φανερώνουν πως η πυρηνική τεχνολογία έχει εγγενές ρίσκο. Ποτέ δεν θα είναι 100% ασφαλής.
Πέρα από τον κίνδυνο ατυχήματος, δεν ξεχνάμε:
- Ότι ο ραδιενεργός κίνδυνος παραμένει άλυτος και για τα απόβλητα από τη «φυσιολογική και ασφαλή» λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων
- Ότι η παράμετρος του ανθρώπινου λάθους αλλά και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένουν ακόμα και στις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες.
Ακόμα όμως κι αν αγνοούσαμε εντελώς τέτοιους κινδύνους, υπάρχουν μια σειρά λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να απορρίψουμε την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας:
- Πρόκειται για μια πανάκριβη επιλογή. Τα κόστη διαχείρισης αποβλήτων, αποξήλωσης σταθμών και ασφάλισης για ατύχημα, επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, όχι την πυρηνική βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, η πυρηνική ενέργεια είναι μια επιλογή σαφώς ακριβότερη από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
- Η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού απαιτεί τουλάχιστον 12 χρόνια. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων που μόνο η εξοικονόμηση και οι ΑΠΕ μπορούν να δώσουν.
- Ακόμα κι αν κατασκευάζονταν 1000 νέοι πυρηνικοί σταθμοί, η παραγωγή τους θα κάλυπτε μόλις το 4% της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, χωρίς μάλιστα να είναι βέβαιο πως υπάρχουν επαρκή αποθέματα ουρανίου.
- Για το ίδιο ποσό επένδυσης, η ανάπτυξη αιολικής ενέργειας δημιουργεί μέχρι και 5 φορές περισσότερες εγχώριες θέσεις εργασίας σε σχέση με την πυρηνική.
Μην αφήσουμε την πυρηνική ενέργεια να πνίξει το μέλλον μας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουμε τη φωνή μας με τα πράσινα κινήματα όλου του κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης και ζητάμε από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις:
- Άμεσο τερματισμό των απευθείας ή έμμεσων επιδοτήσεων προς την πυρηνική ενέργεια
- Να κλείσουν τώρα οι πυρηνικοί σταθμοί που παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο, ή κατασκευάστηκαν πριν το 1980
- Να παγώσει κάθε σχέδιο για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών στην ΕΕ και να ασκηθεί κάθε πίεση για την αποτροπή κατασκευής σε γειτονικές χώρες
- Εφαρμογή των αυστηρότερων δυνατών προδιαγραφών για τους σταθμούς εκείνους που θα συνεχίσουν προς το παρόν να λειτουργούν, με σαφές χρονοδιάγραμμα για την οριστική διακοπή λειτουργίας τους
Ούτε στα Βαλκάνια, ούτε πουθενά!
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει αποτελεσματικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο ελεύθερες από πυρηνικά.
- Να σταματήσουμε τις σχεδιαζόμενες μονάδες στο Μπέλενε της Βουλαγαρίας και στο Άκουγιου στην Τουρκία.
- Να υπάρξει αποτελεσματικός διεθνής έλεγχος στα πυρηνικά του Ισραήλ, που έχουν μάλιστα και στρατιωτικό χαρακτήρα.
- Να ακυρωθεί κάθε σκέψη για νέα πυρηνικά στη Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Αίγυπτο.
Ενισχύουμε τις κοινές πρωτοβουλίες με τα αντιπυρηνικά κινήματα και τους Πράσινους όλων αυτών των χωρών για να τους βοηθήσουμε να κερδίσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους και να σταματήσουν τα σχέδια των κυβερνήσεων τους. Απέναντι στη ραδιενεργό απειλή, που δε γνωρίζει σύνορα, καμιά κοινωνία δεν έχει πια την πολυτέλεια να περιχαρακώνεται σε εθνικιστικά στερεότυπα.
Διπλά επιτακτική η ανάγκη για μια ενεργειακή επανάσταση!
Η καταστροφή στη Φουκουσίμα φανέρωσε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Η εποχή της φτηνής και άφθονης ενέργειας τέλειωσε οριστικά.
Χρειαζόμαστε λοιπόν μια επείγουσα στροφή σε ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές. Κοινές πολιτικές δεσμεύσεις και στόχοι με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οφείλουν να έχουν ορίζοντα την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τα πυρηνικά το 2030, για μια οικονομία 100% ανανεώσιμων πηγών το 2050.
ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ ΣΤΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ
Η ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ
Σχόλια