ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιλέξαμε χθες να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ),σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, θεωρώντας ότι η επί της ουσίας συζήτηση στη συνεδρίαση αυτή έχει εγκλωβιστεί από τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η εκπαίδευση είναι μια συνεχής και ενιαία διαδικασία, που αφορά και τις τρεις βαθμίδες  και συνεπώς είναι αναγκαίος ο  συνολικός σχεδιασμός της, ώστε  κάθε βαθμίδα να στηρίζεται στη δομή της αμέσως προηγούμενης.
Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων φαίνεται να έχει υιοθετήσει ακριβώς το αντίστροφο. Εύλογα αναρωτιόμαστε που βασίστηκε η πρόταση για  το «νέο Λύκειο» που παρουσίασε σήμερα η Υπουργός, όταν η συζήτηση για την υποχρεωτική εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο - Δημοτικό & Γυμνάσιο) είναι σε εξέλιξη στην ολομέλεια του ΣΠΔΕ. Ή μήπως τελικά δεν είναι;
Αναρωτιόμαστε αν είναι ουσιαστικός ή μετατρέπεται σε προσχηματικός ο ρόλος αυτού του οργάνου, όταν διεξάγονται παράλληλες συζητήσεις και συντάσσονται  προτάσεις  ερήμην των οργάνων που η ίδια η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επισημάνει την ελλιπή από άποψη ουσίας αλλά πλήρη από επικοινωνιακή πλευρά αξιοποίηση των συνεδριάσεων τόσο του ΕΣΥΠ όσο και της ολομέλειας του ΣΠΔΕ έως τώρα.
Αντιλαμβανόμαστε ότι ο «πολιτικός χρόνος» είναι μικρός, όμως η Κυβέρνηση και η Υπουργός θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι αλλαγές στην παιδεία, για να αποδώσουν σε βάθος χρόνου, θέλουν διαδικασία αξιόπιστη, χρόνο και συναίνεση.
Η παιδεία δεν είναι στοίχημα κανενός κόμματος και κανενός υπουργού, είναι στοίχημα όλης της κοινωνίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η βιασύνη και ο αιφνιδιασμός που επιβάλλει με αυτούς τους χειρισμούς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε συνδυασμό με την  υποχρηματοδότηση - απότοκο του μνημονίου, υπονομεύουν τονουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας και δε συμβάλλουν στο να αναδειχθούν οι αναγκαίες αλλαγές οι οποίες θα εξασφαλίσουν μια υγιή δημόσια εκπαίδευση ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, παρά το αρνητικό κλίμα, θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες και καλούμε την κα Υπουργό να τολμήσει έναν επί της ουσίας διάλογο, αντιμετωπίζοντας την εκπαίδευση ως ενιαία διαδικασία  και δίχως άλλα επικοινωνιακά τεχνάσματα.
                                     Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Περισσότερες πληροφορίες: Ιωάννα Κοντούλη  επικοινωνία:  6972400417

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ