Δε δίνουμε λευκή επιταγή", λένε οι Ευρωπαίοι Πράσινοι


 Αντίθετοι στη συνέχιση των βομβαρδισμών στη Λιβύη, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι με ομόφωνο ψήφισμά τους. Εκτιμούν ότι ξένες επεμβάσεις, από αέρος ή στο έδαφος, υπερβαίνουν τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1973του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εφόσον δεν αποσκοπούν στην προστασία των αμάχων. Οι Πράσινοιζητούν κατάπαυση του πυρός, διαπραγματεύσεις και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP) στη Βουδαπέστη, όπου συμμετείχαν οι δύο εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων στο EGP Όλγα Κήκου και Πάνος Λογγινίδης, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιάννης Τσιρώνης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στο συνέδριο του EGP, που απαρτίζεται από 34 ευρωπαϊκά Πράσινα Κόμματα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να εκφραστούν οι ειρηνιστικές πράσινες ευαισθησίες στην τελική ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου για το θέμα της Λιβύης.

Οι σύνεδροι έκριναν ότι η υποχρέωση να γίνει σεβαστό το αίτημα για κατάπαυση του πυρός ισχύει εξίσου για όλες τις πλευρές και ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους αντάρτες αντιβαίνει στο εμπάργκο όπλων.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ζητούν να καθοριστούν άμεσα οι όροι για την κατάπαυση του πυρός και την προστασία του άμαχου πληθυσμού και να αρχίσει διαμεσολάβηση μεταξύ των πλευρών, που θα οδηγεί σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, για να βρεθεί μια ειρηνική και βιώσιμη λύση και που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Λιβύης.



Με αφορμή την κοινή "πράσινη" παρέμβαση, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος καιο Γιάννης Τσιρώνης έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:


«Βασισμένοι στη θεμελιώδη αρχή της Δημοκρατίας, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στους Λίβυους πολίτες, στη δημοκρατία και την ειρήνη στην περιοχή. Δυστυχώς, τα αντανακλαστικά τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης δε λειτούργησαν εγκαίρως. Το ζητούμενο μιας πιο πειστικής διπλωματίας και μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής πρωτοβουλίας παρέμεινε ζητούμενο. Στην "ευαίσθητη" και ασταθή περιοχή της Μεσογείου, η ΕΕ οφείλει να εγκαταλείψει τις λογικές της στήριξης συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Είναι καιρός να γίνει έρευνα και για τις οικονομικές σχέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τη Λιβύη, ιδιαίτερα για τις πωλήσεις όπλων στο καθεστώς. Και δεν είναι μόνο η Λιβύη. Δημοκρατικές δυνάμεις χρειάζονται στήριξη και σε Μπαχρέιν,ΥεμένηΣυρία και Σαουδική Αραβία.
Είναι σημαντικό ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι εκφράζουν την κοινή τους ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες. Πρέπει να επιδιωχθεί το άνοιγμα της διαμεσολάβησης μεταξύ των μερών, με διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης και διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Λιβύης. Η διεθνής παρέμβαση δεν αποτελεί λευκή επιταγή προς τη Συμμαχία. Είναι η ώρα της διπλωματίας και επιτέλους πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους πρόσφυγες. Η ΕΕ δεν πρέπει να ξεχνά τη λειτουργία βάσει της αρχής της αλληλεγγύης, ιδιαίτερα για θέματα ασύλου και μετανάστευσης..».



Για περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Τσιρώνης 6974 063052



Συνημμένα, το κείμενο ψηφίσματος στα ελληνικά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ