Στις μητέρες του Τρίτου Κόσμου αφιερώνουν τη φετινή μέρα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ξεκινούν εκστρατεία υπέρ του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας.

Στις 8 Μάιου οι Οικολόγοι Πράσινοι τιμάμε την Ημέρα της Μητέρας. Η μητρότητα αποτελεί διαχρονική κοινωνική αξία και διαρκή αδιαπραγμάτευτη φυσική διαδικασία. Η μητρότητα είναι συνυφασμένη με την προστασία του ανθρώπου, με την άνευ όρων προσφορά. Χωρίς να θεωρούμε την ανατροφή των παιδιών ευθύνη μόνο της μητέρας και χωρίς να υποχωρούμε από τους στόχους της γυναικείας χειραφέτησης, θεωρούμε ότι τιμώντας την μητρότητα τιμούμε και τη μητέρα, την γυναίκα που όχι μόνο κυοφορεί αλλά και αναθρέφει.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι το έναυσμα να αναλογιστούμε ότι την εμπειρία αυτή δεν τη βιώνουν ισότιμα όλες οι νυν και μέλλουσες μητέρες. Η ανισότητα στην προστασία της μητρότητας και της μητέρας που υπάρχει μεταξύ ανεπτυγμένων και μη χωρών, αλλά και η κοινωνικοοικονομική ανισότητα σε προηγμένες χώρες, δημιουργούν καταστάσεις τραγικές. Όταν οι κοινωνίες δεν είναι φιλικές προς την μητρότητα, η βρεφική αλλά και η περιγεννητική θνησιμότητα των μητέρων δημιουργούν μαύρες σελίδες στα στατιστικά στοιχεία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αφιερώνουμε λοιπόν τη Φετινή Μέρα της Μητέρας στις τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι μητέρες σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω των επισφαλών συνθηκών γέννησης, διατροφής και εκπαίδευσης αλλά και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο άλλο άκρο, καθώς επικρατεί η λογική που εμφανίζει την κύηση ως ασθένεια. Με τη χειραγώγηση και την υποβολή της εγκύου στην βιομηχανία των καισαρικών και στις λεγόμενες σουίτες, κυριαρχεί η ιδιωτικοποίηση της περιγεννητικής φροντίδας, απορροφώντας πολλά δις από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πέρα από τη μάστιγα που θέλει μητέρα και παιδί στο βωμό του κέρδους, έχουμε σήμερα να αντιπαλέψουμε και την υποβάθμιση των δημόσιων υγειονομικών μονάδων. Στο δύσβατο μονοπάτι της αναδιάρθρωσης τους με όρους Μνημονίου, υπάρχουν πλήθος κενά για την όποια αλλαγή του τοπίου στην αντιμετώπιση της μητρότητας ως φυσικού γεγονότος που χρήζει προστασίας από την πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται ύπουλα η πρακτική του πρόωρου απογαλακτισμού του βρέφους. Οικονομικά συμφέροντα, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση ως προς τα οφέλη του θηλασμού, στρέφουν μητέρα και παιδί στον απογαλακτισμό με την σταδιακή εκχώρηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, στερώντας και τους δύο από την σωματική επαφή που λειτουργεί προστατευτικά στον ψυχισμό μητέρας και βρέφους αλλά και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η προστασία της μητέρας και του παιδιού απαιτούν την προάσπιση του πρωταρχικού αυτού δικαιώματος που αποτελεί διαχρονική αξία για την ανθρωπότητα.

Την αναγνώριση αυτή εκφράζουμε εφέτος οι Οικολόγοι Πράσινοι, δίνοντας διάρκεια στην Παγκόσμια ημέρα της Μητρότητας με την συμβολική σύνδεσή της με την καμπάνια της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων, για το Μητρικό Θηλασμό. Η καμπάνια θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση ημερίδας τον Νοέμβρη ενόψει και της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου. Για μας αποτελεί προτεραιότητα η άσκηση πίεσης ώστε να επενδύσει η πολιτεία χρόνο και χρήμα στην προάσπιση του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος που προάγει την ψυχική και σωματική υγεία και των δύο μερών και συνιστά συνέχιση στη φυσική διαδικασία της μητρότητας.

Τιμούμε την μητέρα που στις δύσκολες αυτές συγκυρίες, ως εργαζόμενη ή μη αγωνίζεται και ονειρεύεται ένα διαφορετικό κόσμο σε έναν φιλόξενο για το ανθρώπινο είδος πλανήτη, γιατί αυτή είναι η φύση της ως γυναίκας και μητέρας. Η κοινωνία οφείλει να ενισχύσει και να εμπλουτίσει περισσότερο την προστασία της μητρότητας σε όλες τις εκφάνσεις της, με στήριξη και αναγνώριση στα πλαίσια των εργασιακών δικαιωμάτων με θέσπιση κανόνων και νόμων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η Θεματική Ομάδα Υγείας Οικολόγων Πράσινων









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ