ΕΣΥ ΑΡΘΡΟ Εφημερίδες Πράσινη Πολιτική και ΝΕΑ της Λευκάδας 14/5/2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
14/5/2010 
ΟΙ  ΣΤΟΧΟΙ  ΤΗΣ  ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ και η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Παρά τις θεσμοθετημένες ρυθμίσεις  προηγούμενων ετών και τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης είναι κοινά αποδεκτό ότι το ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σε οριακό σημείο και για αυτό οι υπεύθυνοι έχουν όνομα.                                                                                                                                 
    Με αφορμή όλο αυτό το σκηνικό και την εικόνα του ΕΣΥ που παραπαίει (ανύπαρκτη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, επικίνδυνες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας των Νησιών και της παραμεθόριου,  υπολειτουργία του ΕΚΑΒ, η υποβάθμιση και εργασιακή εξουθένωση του ανθρώπινου δυναμικού στα Δημόσια Νοσοκομεία  (σε άνω των 30.000 οι ελλείψεις προσωπικού) σήμερα  οι πολίτες αυτής της χώρας που  το 21% των ελλήνων είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας θα πληρώσουν την νεοφιλελεύθερη πολιτική υγείας και την κακοδιαχείριση που εφάρμοσαν τα δύο κόμματα εξουσίας. 
Σήμερα μετά από 26 χρόνια συνεχών θεσμικών ρυθμίσεων  και αλλαγών κυβερνήσεων, στο ΕΣΥ  βασικός πυρήνας των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις της τελευταίας 25ετίας έχει κατεύθυνση…
·        αποδυνάμωσης των υπηρεσιών περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας,
·        περικοπής  των δημόσιων δαπανών,
·        ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη διοίκηση των μονάδων υγείας,
·        εκχώρηση λειτουργιών του ΕΣΥ στον συνεχώς αναπτυσσόμενο ιδιωτικό τομέα,
·        ενοικίαση ιδιωτικών  κλινών ΜΕΘ,
·        παραχώρηση δημόσιων κλινών «πρώτης θέσης» σε ασφαλιστικές εταιρείες,
·        Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα( ΣΔΙΤ) για τη ανέγερση νέων νοσοκομείων με αντίτιμο τη συμμετοχή των ιδιωτών στο management του νοσοκομείου.
 Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και το ΔΝΤ και οι κυβερνητικές επιλογές θέτουν για το μέλλον την εφαρμογή μέτρων που θα έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με το Υγειονομικό μας Σύστημα, την στελέχωση και την χρηματοδότησή του ώστε αμφισβητείται ότι θα  είναι ικανό να παράγει ποιοτικές υπηρεσίες ακόμη και σε επίπεδο περιφεριοποίησης του εκτός κι αν… εισχωρήσει στον χρηματοδοτικό μηχανισμό των κερματισμένων περιφερειακών υγειονομικών υπηρεσιών,  το Ιδιωτικό Κεφάλαιο,  πράγμα που δημιουργεί άλλους συσχετισμούς και εικόνα σε αυτό που αρχικά υπήρξε ως δέσμευση για το ΕΣΥ. 
Γενικότερα έχουμε να επισημάνουμε ότι η ομαλή Περιφεριοποίηση του Υγειονομικού Συστήματος απαιτεί :
·        ξεκάθαρες νομοθετικές δεσμεύσεις,
·        κοστολόγηση ακριβείας,
·        διασφάλιση πόρων, στελέχωση με αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
Εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα ότι το Υγειονομικό Σύστημα και η Υγεία πρέπει να τεθούν αρχικά υπό την ρύση: « Πρώτα ο άνθρωπος» μέσω της διασφάλισης μιας Δημοκρατικής διακυβέρνησης της οικονομίας και των διασφαλίσεων ενός Green  New Deal και αφορούν:
  • Στην Αξιοπρεπή εργασία για όλους με δίκαιες αμοιβές
  • Στην Δημόσια παροχή υπηρεσιών
  • Στην ισότητα στην πρόσβαση στο Σ.Υ
Η ανάπτυξη του Υγειονομικού Συστήματος σχετίζεται για τους ΟΠ και με την Τοπική Ανάπτυξη σε ένα κοινωνικοποιημένο πλαίσιο  σχεδιασμού προτεραιοτήτων των τοπικών αναγκών βασισμένων σε πράσινες και αλληλέγγυες πολιτικές.
Σήμερα που οι ΟΤΑ βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής κρίσης ελλοχεύετε  με συρρίκνωση ο Δημόσιος και Κοινωνικός Χαρακτήρας της Τ.Α που κινδυνεύει να μην μπορέσει να στηρίξει την μεταφορά αρμοδιοτήτων και των υγειονομικών υπηρεσιών με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα.
Σήμερα  οι πολίτες αυτής της χώρας καλούμαστε να κρίνουμε και να κριθούμε  για το μέλλον του Δημόσιου Υγειονομικού Συστήματος για μετά την ΔΝΤ- Ε.Τ εποχή. Μέσα σε ένα περιβάλλον περιβαλλοντικής, κοινωνικής και  οικονομικής κρίσης οι Ο.Π  ευελπιστούμε ότι η εφαρμογή πολιτικής που στοχεύει στον άνθρωπο και στις πράσινες αξίες μπορεί να διαμορφώσει μια ευνοϊκότερη και φιλικότερη προσέγγιση στην επίλυση των προβλημάτων.       
ΓΙΑ τους Ο.Π  πολιτική για την υγεία σημαίνει πολύ περισσότερα από την περίθαλψη και τη διαχείρισή της. Οι σημερινοί τρόποι θεραπείας συγκαλύπτουν τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά δεν καταπολεμούν την ίδια. Οι δαπάνες περίθαλψης διογκώνονται ταχύτερα από τα ΑΕΠ και, όσο η αρρώστια αφήνει οικονομικό όφελος, οι επιχειρήσεις θα ανθούν και η πρόληψη θα έχει δευτερεύουσα θέση. Τα όρια προστασίας της υγείας και της  ζωής πρέπει να πάψουν να επηρεάζονται από τις προτεραιότητες της νεοφιλελεύθερης οικονομίας αλλά πραγματικοί αναδιανεμητικοί μηχανισμοί να στηρίξουν την  πράσινη οικονομία, μια  οικονομία αποκεντρωμένη με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα εστιασμένη σε τοπικό επίπεδο, εξισωτική, συλλογική και αλληλέγγυα που λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μια οικολογική και κοινωνική οικονομία που  σέβεται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, με συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς, δημοκρατική παιδεία και καλλιέργεια σχέσεων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας με δημοκρατικές διαδικασίες των ώριμων και υπεύθυνων τοπικών κοινωνιών.               
Η πράσινη πολιτική υγείας βασίζεται σε ξεκάθαρες αρχές και αξίες που αφορούν :
Ø  Δικαίωμα στην υγεία για όλους

Ø  Συνολική υπεύθυνη πολιτική για την δημόσια υγεία

Ø  Κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα στην υγεία

Ø  Δικαίωμα πληροφόρησης και συμμετοχής

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:  Αυστηρή πολιτική αντιμετώπιση της διαφθοράς, της κομματοκρατίας και της αναξιοκρατίας, απόρριψης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου,  αποδυνάμωσης των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, με αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής πολιτικής, με συμμετοχική δημοκρατία, με μείωση των εξοπλισμών κτλ, στηρίζουμε την Πράσινη Οικονομία το Κοινωνικό Κράτος. Η διόγκωση ενός πελατειακού, σπάταλου και αντιπαραγωγικού κράτους, που διογκώθηκε με ευθύνη των δύο κομμάτων εξουσίας και την ανοχή της αριστεράς και των συνδικάτων στη χώρα μας, δεν μπορεί να είναι η δικαιολογία για την προσπάθεια απαξίωσης της μισθωτής εργασίας και κατεδάφισης του όποιου κοινωνικού κράτους και μάλιστα από μια "σοσιαλιστική κυβέρνηση".
 Προτείνουμε την οργάνωση,  διαχείριση  της αποδοτικότητας του ελληνικού συστήματος υγείας, μέσω της αναδιανεμητικής  πολιτικής και της σωστής κατανομής των περιορισμένων πόρων με μέτρα που αποβλέπουν στην:
1. Εξοικονόμηση η οποία πρέπει να στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης, τον ανορθολογισμό των δαπανών, το νέο τρόπο διαχείρισης των προμηθειών και την έγκαιρη πληρωμή τους που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.
2. Πλήρη έλεγχο και καταγραφή όλων των ιατρικών πράξεων και της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσα από τη μηχανοργάνωση και το λογιστικό σχεδιασμό.
3. Αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων των ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου,. καθώς και τη μείωση του σημερινού υψηλού διοικητικού κόστους της διαχείρισης της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης και φροντίδας από τους ασφαλιστικούς φορείς.
4. Από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
5Από την ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας των νοσοκομείων.
6. Οι πόροι χρηματοδότησης να αντληθούν από τη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, από την αύξηση της φορολογίας των κερδών επί των μερισμάτων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, από την επαναφορά του φόρου για μισθώματα ακινήτων από την Εκκλησία και τέλος από την απόδοση γενναίου ποσοστού από την φορολόγηση καπνού και αλκοόλ.
Δεδομένου ότι η μέθοδος χρηματοδότησης σχετίζεται και επηρεάζει καθοριστικά κρίσιμες πλευρές του υγειονομικού συστήματος, όπως: η ισότητα στην πρόσβαση, την παροχή, την παραγωγή και τη διανομή των υπηρεσιών, την κατανάλωση και τη χρήση τους και την αύξηση των δαπανών υγείας, η οποιαδήποτε  μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει αφετηρία  αυτόν τον τομέα με παράλληλη αύξηση της αξιοπιστίας και της αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας.   
Μαρία Σούμπαση
Σύμβουλος Θεματικής Ομάδας Υγείας
Οικολόγων Πράσινων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ