Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Κραυγή απόγνωσης από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους

"Στο ΓΝΖ δεν περισσεύει κανείς!"- Δραματική έκκληση για την σωτηρία της Υγείας στο νησί
Παρασκευή, 08 Ιούλιος 2011 10:30
του ΓΝΖ για τις προτεινόμενες αλλαγές που προωθούνται στον χώρο της Υγείας και βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως της οικονομικής θέσης τους.

Χθες, η ioniannews.gr αμέσως μετά την κρίσιμη γενική συνέλευση των εργαζομένων και γιατρών στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, ενώ κατέγραψε την ανησυχία και την οργή τους για την διάλυση της Υγείας. Οι άνθρωποι που στελεχώνουν το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας, απηύθυναν δραματική έκκληση σε όλους τους Ζακυνθινούς, να ενώσουν μαζί τους τις δυνάμεις τους ώστε να προστατευτεί η υγεία όλων.
"Αν υπάρχει ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αγωνιστούν μαζί οι Ζακυνθινοί, αυτό δεν είναι άλλο παρά το δικαίωμα στην υγεία" τονίστηκε.
Ακολουθεί αναλυτικά η απόφαση των εργαζομένων και, φυσικά, οι δραματικές αλλαγές και η σημασία τους.
"Σήμερα  7 / 7 / 2011 συνήλθαμε σε έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία ήταν και η μαζικότερη της τελευταίας δεκαετίας, και αποφασίσαμε τα ακόλουθα:

Σχετικά με την τελική πρόταση του Υπουργείου υγείας για ανασυγκρότηση της λειτουργίας του νοσοκομείου Ζακύνθου εκτιμούμε συνολικά ότι είναι διαλυτική των υπηρεσιών υγείας και καταστροφική όσο αφορά το επίπεδο ζωής και διαβίωσης των Ζακυνθινών αλλά και των επισκεπτών μας .

Πρόσφατα (19/06/2011) με ημερίδα μας εγκαιρα  επισημάναμε ότι

α) η νησιωτική ιδιαιτερότητα του νοσοκομείου μας αλλά και τα πληθυσμιακά δεδομένα ( 45.000 μόνιμοι κάτοικοι και περίπου 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο)

β) το γεγονός ότι η τουριστική δραστηριότητα αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων για το νησί μας αλλά και μια από τις σημαντικότερες πηγές συναλλαγματος για τη χώρα

γ) οι απαρχαιωμένες και αναντίστοιχες με τις ανάγκες  υποδομές υγείας για το νησί κυρίως όσο αφορά το υπάρχον νοσοκομείο

δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εκτός από το να αναπτυχθούν, να επεκταθούν και να εξελιχθούν οι υπηρεσίες υγείας ,έτσι όπως ακριβώς προσφέρει σαν δυνατότητα το νέο υπερσύγχρονο νοσοκομείο Ζακύνθου, το οποίο προγραμματίστηκε από δεκαετίας και σήμερα είναι έτοιμο προς παράδοση.
Σταθμό στην εξέλιξη του ΕΣΥ στη Ζάκυνθο, αποτέλεσε η τροποποίηση του οργανισμού από 80 κλίνες που ήταν προ 25ετίας σε 160, με βάση πληθυσμιακά και επιδημιολογικά κριτήρια, αλλά και τη δυναμική εξέλιξή τους. Στη βάση των 160 κλινών τροποποιήθηκε κατασκευαστικά και το νέο νοσοκομείο. Eδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι 160 κλίνες αντισοιχούν με τον ελάχιστο αριθμό κλινών  που αναλογούν σε ένα πληθυσμό 45000 κατοίκων  ( χωρίς να λαμβάνονται  υπόψην οι  παρα πολλοί επισκέπτες του νησιού) με βάση την ευρωπαική νομοθεσία και τo τι ισχύει  για  χώρες με τους  χαμηλότερους  δείκτες   κλινών  ανα 1000 κατοίκους ( 4-5 κλίνες  ανα  1000  κατοίκους)

Όμως τα προβλήματα δεν λύθηκαν.

. Ζητήσαμε επιπλέον χρηματοδότηση και εισπράξαμε μειώσεις στον προϋπολογισμό των λειτουργικών εξόδων του νοσοκομείου· Ζητήσαμε την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό και εισπράξαμε την λογική του 5 προς 1 που σήμερα έγινε 10 προς 1 κάτω από τις επιταγές του μνημονίου. Σήμερα μας προτείνουν την μείωση του ιατρικού προσωπικού με μετακίνηση 7 ιατρών εκτός νησιού!!!· Ζητήσαμε μεταφορά στο νέο νοσοκομείο και αντιμετωπίζουμε (αν περάσει η πρόταση) τη  μετατροπή του σε ένα αναβαθμισμένο Κ.Υ. που στην πράξη δεν θα είναι τίποτα άλλο από κέντρο διακομιδών.  Τί άλλο μπορεί να σημαίνει άλλωστε η πρόταση των 70 αναπτυγμένων κλινών για το νέο νοσοκομείο (όσο δηλαδή ήταν η δύναμη του παλαιού νοσοκομείου την δεκαετία του 80΄) για ένα νησί που τους θερινούς μήνες φτάνει τους 120.000 ανθρώπους .
· Ζητήσαμε μάλιστα να λειτουργήσει άμεσα το από έτους έτοιμο  νέο νοσοκομείο, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε φθορές στις υποδομές και τον εξοπλισμό και εισπράτουμε την πρόταση να «κλειδώσουμε» τις 90 από τις 160 κλίνες του απενεργοποιώντας έτσι το 60% των δυνατοτήτων του σημαντικότερου μεταπολεμικά έργου στη Ζάκυνθο.
· Δηλώσαμε τέλος σε όλους τους τόνους, ότι δεν συζητάμε καν την όποια ιδιωτικοποίησή του και,  πριν στεγνώσει το μελάνι από τους φόβους που εκφράσαμε, εισπράξαμε την πρόταση για εκχώρηση κλινών  του σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Δηλαδή ένα νοσοκομείο για τους παρακατιανούς από την μια και για τους προνομιούχους από την άλλη σε πρώτη θέση – σουίτα.

Καταγγέλουμε τη στοχοποιημένη και αυθαίρετη παράθεση στοιχείων, σχετικά με τη μέση πληρότητα των κλινών στο υπάρχον νοσοκομείο την οποία το Υπουργείο επικαλείται για τις προτεινόμενες περικοπές, ακριβώς επειδή είναι άλλη η πληρότητα που έδωσε το Νοσοκομείο μας για το 2010 και άλλη αυτή που εμφανίζει το Υπουργείο στην επιχειρηματολογία του. Δεν είναι δυνατό το πραγματικό 58% πληρότητας του Χειρουργικού τομέα να εμφανίζεται από το υπουργείο σαν 38% ούτε και το  πραγματικό 79% πληρότητας του Παθολογικού τομέα να γίνεται 52%.

Είναι επίσης γεγονός ότι η αναφορά σε στοιχεία της λειτουργίας του νοσοκομείου μας από πλευράς του Υπουργείου, έχει ανακρίβειες σχετικά με τον αριθμό των κλινών σε περισσότερες από 1 κλινικές,  ενώ παραλείπει εντελώς να αναφερθεί στην  από 10ετίας λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, της Μονάδας Εμφραγμάτων και της λειτουργίας των ΤΕΠ με μονάδα βραχείας νοσηλείας.

Επίσης αυτό που έχει ληφθεί υπόψη, είναι η ποσοτική διάσταση της πληρότητας των κλινών ενώ έχει αγνοηθεί η ποιοτική πλευρά, που αφορά την γρηγορότερη διακίνηση των περιστατικών σε όλες τις κλινικές που τα τελευταία χρόνια επιτύχαμε,  και  η οποία βεβαίως μπορεί να μειώνει  λίγο την πληρότητα, αλλά συμβάλλει στην ταχύτερη, ασφαλέστερη και οικονομικότερη για το σύστημα διακίνηση των ασθενών.

Δηλώνουμε ότι όχι μόνο δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση στην προσπάθεια υποβάθμισης του Οργανισμού του νοσοκομείου, «ο οποίος προβλέπει κλίνες και αντίστοιχο προσωπικό» που με τόσο κόπο κερδίσαμε, αλλά θα αγωνιστούμε να μην χάσει η Ζάκυνθος ούτε ένα νοσηλευτικό κρεβάτι από το νέο νοσοκομείο.

Απαιτούμε άμεσα να διοριστούν οι εννέα (9) ιατροί που προσελήφθησαν αλλά δεν διορίστηκαν (παγκόσμια πρωτοτυπία), αλλά και να προκυρηχθούν οι θέσεις του ακτινολόγου, του καρδιολόγου, του παθολόγου, του αιματολόγου κ.α. που βρίσκονται σε προτεραιότητα όπως και να καλυφθούν οι κενές θέσεις του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.  Από τη Ζάκυνθο δεν διώχνονται ιατροί.!!! Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε την μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προκύπτει από την προτεινόμενη συρρίκνωση του Οργανισμού του νοσοκομείου. Δεν είναι μόνη συναδελφική αλληλεγγύη και κοινωνική ευαισθησία, είναι ότι κανείς στην πραγματικότητα δεν περισσεύει.

Αρνούμαστε  να αποδεχτούμε έστω και ένα ιδιωτικό (προνομιακό) κρεβάτι στο νέο δημόσιο νοσοκομείο μας.

Πιστεύουμε ότι τα λίγα κρεβάτια με τα οποία προτείνεται να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση, θα είναι μόνο η αρχή με τις «κλειδωμένες» κλίνες να περιμένουν ανάλογη τύχη.

Δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο.

Ζητάμε από τον Βουλευτή Ζακύνθου εμπράκτως να παραμείνει στο πλευρό των εργαζομένων αλλά και των Ζακυνθινών, υπερασπίζοντας τις υπάρχουσες δομές υγείας και τον Οργανισμό του νοσοκομείου, απαιτώντας παράλληλα την άμεση μεταφορά μας στο νέο νοσοκομείο χωρίς εκπτώσεις και ύπουλα ανοίγματα στον ιδιωτικό τομέα.

Είμαστε σίγουροι πως οι προτάσεις του Υπουργείου για τέτοιο εξευτελισμό των Ζακυνθινών που συγχρόνως υποτιμά την αντίδραση αλλά και την νοημοσύνη τους, δεν θα περάσουν.  

Στην αντίθετη περίπτωση καλούμε τους συμπατριώτες μας, κ. Βουλευτή και κ. Διοικητή του Γ.Ν.Ζ. να διαχωρίσουν επίσημα την θέση τους αρνούμενοι να έχουν ευθύνη σε αυτό το βρώμικο έργο της εξαθλίωσης του επιπέδου της Υγείας στο Νησί μας.

Αποφασίζουμε

1. Να δοθεί συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ

2. Να ενημερωθούν τα ΜΜΕ της Πρωτεύουσας

3. Να ενημερωθεί και να συμπαρασταθεί στο πρόβλημα μας με παρέμβση στο Υπουργείο η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ

4. Να αναρτηθούν πανό στο νοσοκομείο μας, το λιμάνι και το αεροδρόμιο

5. Να συναντήσουμε άμεσα τον Βουλευτή Ζακύνθου ζητώντας του να υποστηρίξει τις θέσεις μας και τις ανάγκες των συμπολιτών του και  μέσα από συνάντηση  που θα  βοηθήσει  να  γίνει μεταξύ εκπροσώπων των σωματίων μας  και   του υπουργού υγείας.

6. Να ζητήσουμε την έμπρακτη συμπαράσταση του Δημάρχου και του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου

7. Να προγραμματίσουμε συνάντηση – ενημέρωση με τους φορείς, τα σωματεία και τους συλλόγους της Ζακύνθου

8. Να περάσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις δηλώνοντας ότι αν μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν έχουν επισήμως αποσυρθεί με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους υπευθύνους και τον Βουλευτή Ζακύνθου, θα προχωρήσουμε στο «κλείσιμο» του νοσοκομείου Ζακύνθου, στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας και του αισθήματος ευθύνης απέναντι στο λειτούργημά μας".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ