Οικολόγοι Πράσινοι: Μη πουλάτε τα κοινωνικά αγαθά – Το νερό είναι πολύτιμο





Η Π.Κ. Οικολόγων Πράσινων Λευκάδας εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της στην απόφαση του Δήμου Λευκάδας με την οποία παραχωρείται για ΕΙΚΟΣΙ χρόνια στην ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε. η διαχείριση των υφιστάμενων υδάτινων πόρων (νερό, αντλιοστάσια, γεωτρήσεις κλπ) αλλά και των όποιων μελλοντικών επενδύσεων για ύδρευση /άρδευση, αποχέτευση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η βιώσιμη διαχείριση του νερού, ως φυσικού πόρου και κοινωνικού αγαθού στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, δεν εξασφαλίζεται και δεν μπορεί να παραδοθεί σε καμία Ανώνυμη Εταιρεία που βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και θα επιβάλλει στους καταναλωτές τους νόμους της αγοράς. Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα πρέπει να βασίζεται σε σχέδια διαχείρισης ανά υδρολογική λεκάνη που προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής διαβούλευσης μέσω των Περιφερειακών Συμβουλίων Υδάτων.
Ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού και των καθημερινών αναγκών του, η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και των τουριστικών υπηρεσιών, καθιστούν το νερό εξαιρετικά πολύτιμο για την επιβίωση και την ανάπτυξη του τόπου μας, καμία εκχώρηση – ιδιωτικοποίηση φυσικών πόρων όπως το νερό δεν δικαιολογείται.

Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μέχρι σήμερα αδράνεια και κακοδιαχείριση που οδήγησε σε κακή ποιότητα παρεχόμενου νερού, παραβατικότητα, ελλιπέστατη καταγραφή και χρεώσεις, ολιγωρία είσπραξης αλλά και απουσία επαναχρησιμοποίησης /ανακύκλωσης του νερού. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί πειστική δικαιολογία για μια «λευκή επιταγή» – παραχώρηση των τοπικών πόρων και της δημοτικής περιουσίας στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. – μια εταιρεία που είναι ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παρουσιάζει ως αποτελέσματα τεράστια αύξηση κερδών εν μέσω κρίσης (+156%) και οδεύει τάχιστα στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Αμφισβητούμε επίσης το κατά πόσον η διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού μας μπορεί να επιχειρηθεί κεντρικά από μία Υπηρεσία με αποτελεσματικό τρόπο. Η εμπειρία σε άλλους τομείς από την Αθηνοκεντρική διαχείριση έχει υπάρξει διαχρονικά προβληματική. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσφατη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση (Καλλικράτης) σχεδιάστηκε στη λογική της δημιουργίας Δήμων – Κυβερνείων και της Περιφερειακής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων.
Καλούμε επομένως το Δήμο μας να αναλάβει τις ευθύνες και την υποχρέωση να προστατέψει τη δίκαιη, με ποιότητα και χαμηλό κόστος, συνεχή παροχή του νερού στους δημότες του, να σχεδιάσει και να διαχειριστεί την ορθολογική του χρήση, μετατρέποντάς το σε εργαλείο ουσιαστικής βιώσιμης ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Δεν κατανοούμε την άρνηση και δεν αποδεχόμαστε την αδυναμία που δηλώνουν ο Δήμαρχος και η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη να διαχειριστούν, κατά την υποχρέωση τους, τους υδάτινους πόρους.

Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση της λειτουργίας του Συνδέσμου Ύδρευσης Αποχέτευσης και των λοιπών υπηρεσιών του Δήμου σε θέματα νερού καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, τεχνικής και κάθε άλλης υποστήριξης προς το Δήμο από την ΕΥΔΑΠ είτε από γειτονική ΔΕΥΑ με σχετική εμπειρία.
Καταγγέλλουμε τις παράτυπες ή και παραπλανητικές διαδικασίες με τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στις αποφάσεις παραχώρησης:
- χωρίς ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Συμβουλίων και Παρέδρων, οι οποίοι στερήθηκαν και το δικαίωμα ψήφου που δικαιούνται,
- χωρίς απόφαση του Συνδέσμου Ύδρευσης Αποχέτευσης που είναι ιδιοκτήτης νερών και υποδομών.
- παρά και ενάντια στην εκφρασμένη θέληση της πλειοψηφίας των φορέων της τοπικής κοινωνίας.
Καταγγέλλουμε επίσης ότι στην προτεινόμενη σύμβαση δεν γίνεται καμία αναφορά για το θέμα του υφιστάμενου προσωπικού του Δήμου και του Συνδέσμου Ύδρευσης Αποχέτευσης, το οποίο η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα ιδιωτικοποιηθεί.

Θεωρούμε απαράδεκτους τους όρους των συμβάσεων που επιβάλλουν την υποχρέωση παραχώρησης και χρήσης από τον Δήμο στην ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ Α.Ε (άρα στους ιδιώτες που θα την αποκτήσουν), οικοπέδων, υφιστάμενων και νέων υποδομών, μηχανημάτων και κάθε κινητού και ακίνητου μέσου που διαθέτει.

Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο τον όρο της Προγραμματικής Σύμβασης – Πλαισίου σχετικά με την Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία θα αποφασίζει για κάθε ζήτημα που ανακύπτει από την ερμηνεία και εφαρμογή της σύμβασης, και η οποία προβλέπεται να αποτελείται από δυο εκπροσώπους υπουργείων, δυο εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ και τρεις μόνον εκπροσώπους όλων των συμβαλλόμενων ΟΤΑ οριζόμενους από την ΚΕΔΚΕ (!).

Ζητάμε να ανακληθεί η απόφαση του Δήμου που έχει ληφθεί για παραχώρηση της διαχείρισης των υδάτων τους στην ΕΥΔΑΠ Νήσων ΑΕ και να μην υπογραφεί από τον Δήμαρχο η Προγραμματική Συμφωνία Πλαίσιο, ούτε επί μέρους προγραμματικές συμβάσεις.
Yποστηρίζουμε τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς που με την Επιτροπή Αγώνα επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης. Καλούμε τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου, τους Δημοτικούς Συμβούλους και Παρέδρους να ενημερώσουν τους συντοπίτες τους.
Να διεκδικήσουμε όλοι την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων, την πρόληψη-μείωση σπατάλης, συλλογή βρόχινου νερού, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων νερών μετά τον καθαρισμό τους, προστασία και βιώσιμη διαχείριση των υπόγειων νερών.
• Να σχεδιαστούν έργα που θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές) και θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων.

                         ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
                                 Ο Συντονιστής
                           Μιχάλης Μαραγκάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ