Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη σύνοδο Κορυφής της 8-9 Δεκεμβρίου

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Αθήνα: Πλατ. Ελευθερίας 14 - 10553, τηλ. 210 3306301, fax210 3834390
Θεσσαλονίκη: Πλάτωνος 1 & Εγνατία, 54631, τηλ. 231 0266705, fax 231 0269780

8.12.2011

Η κρίση της Ευρωζώνης χρειάζεται βιώσιμες και δημοκρατικές απαντήσεις
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη σύνοδο Κορυφής της 8-9 Δεκεμβρίου

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 8-9 Δεκεμβρίου, ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κρίση που απειλεί πλέον τα ίδια τα θεμέλια του ευρώ χρειάζεται βιώσιμες και δημοκρατικές απαντήσεις. Για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης χρέους η ΕΚΤ πρέπει να λειτουργήσει σαν πραγματική κεντρική τράπεζα. Ταυτόχρονα, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων.  Το μοντέλο της συναπόφασης των εθνικών κυβερνήσεων έχει αποτύχει. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται να εξοπλιστεί με αυξημένο ρόλο εποπτείας και ελέγχου και να βρεθεί στο κέντρο των κοινών αποφάσεων. Ο άξονας Μέρκελ-Σαρκοζύ δεν μπορεί να παρακάμπτει άλλο τις δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρώπης».

Οπτικοποιημένη η δήλωση υπάρχει στο:


Αναλυτικά:
Η πρόσφατη απειλή υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας όλων των κρατών της ευρωζώνης είναι η τελευταία ένδειξη πως το ευρώ αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη κρίση. Οι ηγέτες των κρατών μελών, 2 χρόνια τώρα έχασαν πολύτιμο χρόνο κρύβοντας το κεφάλι τους στην άμμο και εξαντλούνταν σε παζάρια, μπλόφες και ημίμετρα σε ατέλειωτους κύκλους Συνόδων Κορυφής, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός έπεφτε πρώτος θύμα της κρίσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κανοναρχούσαν ψηλότερα πολιτικά μικροσυμφέροντα και τακτικά οφέλη για τη χώρα τους από μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική και προοπτική. Παρά την κρισιμότητα των στιγμών, η ίδια εικόνα και τακτική επαναλαμβάνεται και σήμερα, όταν δυο μεγάλες χώρες επιδιώκουν να επιβάλλουν πολιτικές, αγνοώντας θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πραγματικές ανάγκες των οικονομιών και των κοινωνιών.
Η Σύνοδος της 8-9 Δεκεμβρίου θα έπρεπε να δώσει μια τελική βιώσιμη και δημοκρατική διέξοδο από την κρίση. Δυστυχώς, η συμφωνία των Μέρκελ-Σαρκοζύ τη Δευτέρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για κάτι τέτοιο: εμμονή στη διαρκή και ολική λιτότητα, απόρριψη των ευρωομολόγων, περιορισμένο ρόλο για την ΕΚΤ, παραγκωνισμός του ευρωκοινοβουλίου και των δημοκρατικών διαδικασιών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα περιμέναμε από τη Σύνοδο αυτή αφενός να “σβήσει την πυρκαγιά” της κρίσης χρέους που απειλεί άμεσα αρκετές χώρες και αφετέρου να δρομολογήσει δομικές αλλαγές που θα αποκαταστήσουν άμεσα την εμπιστοσύνη στο ευρώ και θα θεμελιώσουν την βιώσιμη ευημερία σε μια ενωμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Για το πρώτο, η μόνη βραχυπρόθεσμη λύση είναι η ΕΚΤ να λειτουργήσει ως πραγματική Κεντρική Τράπεζα, με την κατάλληλη πολιτική στήριξη, προκειμένου να σταματήσουν και τα επικίνδυνα παιχνίδια των κερδοσκόπων στις αγορές ομολόγων.
Για μια διέξοδο από την κρίση με μόνιμα χαρακτηριστικά, χρειαζόμαστε μια πραγματική οικονομική ένωση και διακυβέρνηση, βασισμένη στην αλληλεγγύη και με εργαλεία ουσιαστικού δημοκρατικού ελέγχου. Η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συνοδεύεται από τη δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων που θα μειώνει το βάρος στις χώρες που πλήττονται και ταυτόχρονα θα υπογραμμίζει την προοπτική του κοινού νομίσματος.
Το σημερινό μοντέλο των διακυβερνητικών αποφάσεων, μεταξύ κυβερνήσεων με συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα και οπτικές έχει αποτύχει, όπως αποδεικνύεται από τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που τονώνουν τα κυκλικά χαρακτηριστικά της ύφεσης και των ελλειμμάτων. Η Κομισιόν πρέπει να αναλάβει την άσκηση της κοινής οικονομικής διακυβέρνησης, ΄ταυτόχρονα όμως με αναβαθμισμένο και ουσιαστικό ρόλο ελέγχου, εποπτείας και συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο ευρωπαϊκό θεσμό που εκλέγεται από τους πολίτες και λογοδοτεί σε αυτούς.
Κάθε αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ πρέπει να υλοποιηθεί με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ και να εξασφαλίζει πως το νέο σύστημα θα στηρίζεται σε ξεκάθαρες δημοκρατικές βάσεις. Οτιδήποτε διαφορετικό, όπως η επιβολή κανόνων μέσω διακυβερνητικού Πρωτοκόλλου, αποτελεί προσβολή των θεμελίων πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει έλλειψη θέσεων και αποφασιστικότητας, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες. Η εκπροσώπηση της χώρας, δειλή και άβουλη αντάμα, παραμένει στη γωνία των εξελίξεων, χωρίς να δείχνει ότι πιστεύει σε διέξοδο από το σημερινό φαύλο κύκλο και μια καλύτερη προοπτική.
Συμβάλλει έτσι στο στήσιμο ενός σκηνικού που δεν μπορεί να γεμίσει κανέναν μας με αισιοδοξία για το σήμερα και αύριο της Ευρώπης και της χώρας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ελεάννα Ιωαννίδου 6932 705289
Τάσος Κρομμύδας 6945 940916

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ