Αναγκαία μια συνεκτική πολιτική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους
Αναγκαία μια συνεκτική πολιτική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους
Το φλέγον ζήτημα της ανεργίας των νέων που φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη έθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο νέος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.
“Με την ανεργία των νέων στην Ελλάδα να έχει φτάσει στο 48% και τον αριθμό των ανέργων νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο να φτάνει τα 7.500.000, είναι θέμα επιβίωσης και κοινωνικής συνοχής η προώθηση συνεκτικών πολιτικών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, ιδιαίτερα σε τομείς που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στις κοινωνικές υποδομές. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση τόσο υπάρχοντες ευρωπαϊκοί πόροι όσο και νέες πηγές χρηματοδότησης που μπορεί να προέλθουν από την φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, της γκρίζας περιουσίας και των βραχυχρόνιων χρηματιστηριακών συναλλαγών” δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, κατά την πρώτη παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αν και δεν είναι γνωστό ποιοι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων θα παραμείνουν αδιάθετοι στο τέλος της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, είναι θετική η ανακοίνωση του κ. Μπαρόζο για επαναπρογραμματισμό με στόχο ώστε να διατεθούν αυτοί για να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Κάτι τέτοιο, όμως, πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή των περιφερειών, μέσα στις περιφέρειες, και με ιεράρχηση προτεραιοτήτων ώστε να χρηματοδοτηθούν πρωτοβουλίες που είναι έντασης εργασίας, δημιουργούν δηλαδή πολλές θέσεις εργασίας ενώ δεν απαιτούν μεγάλα κεφάλαια ή βαριές υποδομές. Τομείς με μεγάλη δυναμική για την απασχόληση νέων, που συμβάλλουν παράλληλα στην κοινωνική συνοχή αυτή την περίοδο της βαθιάς κρίσης, είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, ο πολιτισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και η πράσινη οικονομία και καινοτομία.
Είναι σημαντικό η κυβέρνηση αλλά ιδιαίτερα οι Περιφέρειες και τα Περιφερειακά Συμβούλια να επεξεργαστούν σχέδια και πρωτοβουλίες για την ενεργητική ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και πρέπει να το κάνουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με δεδομένο ότι – όπως δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Joh. Hahn – η Κομισιόν θα συζητήσει με τις κυβερνήσεις των 8 κρατών μελών που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ώστε να παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Ευρωκοινοβούλιο στις αρχές Μαρτίου”.
Ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της ανεργίας των νέων, άσκησε κριτική στις επιλογές της Κομισιόν στο θέμα της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης: “Υπάρχει μια αντίφαση στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Από τη μία η ΕΕ συζητάει για κοινωνική συνοχή και ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας κι από την άλλη προωθεί μέσω των προτάσεων της Τρόικα μια σειρά μέτρων που οδηγούν στην έκρηξη της ανεργίας και στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Στο Νέο Μνημόνιο υπάρχουν μέτρα που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 32% με αποτέλεσμα η αμοιβή ενός νέου κάτω των 25 ετών που εισέρχεται στην εργασία να είναι 440 ευρώ για 8ωρη απασχόληση, όταν λόγω απουσίας κοινωνικών υποδομών και του υψηλού κόστους ζωής είναι αδύνατον να επιβιώσει κάποιος χωρίς ένα μίνιμουμ εισοδήματος 800 ευρώ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες όλο και περισσότεροι νέοι απογοητέυονται και μεταναστεύουν.
Η Κομισιόν πρέπει να επανεξετάσει τις πολιτικές της για την Ελλάδα ώστε η προσπάθεια αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης να μην οδηγεί σε διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, αύξηση της ανεργίας και της ανέχειας, εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού”.
Δείτε την ερώτηση - παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου:
Σχόλια