Φουκουσίμα, ένας χρόνος μετά: Να διδαχθούμε από το πάθημα
Βρυξέλλες 8/03/2012
Φουκουσίμα, ένας χρόνος μετά: Να διδαχθούμε από το πάθημα
Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετέχει στις εκδηλώσεις των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο.
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι Πράσινοι έξω από το κτίριο του ευρωκοινοβούλιο αλλά και στις συζητήσεις για τις διάφορες πλευρές της πυρηνικής ενέργειας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για την 1η επαίτιο από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα.
Ως αποτέλεσμα της πυρηνικής καταστροφής στην Φουκουσίμα πριν από ένα χρόνο:
- ελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τη θάλασσα διπλάσια ραδιενέργεια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις,
- το 22% της ραδιενέργειας κατέπεσε στο έδαφος, με τρόπο που καθορίστηκε από την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων αλλά ραδιοισότοπα πέρασαν στην τροφική αλυσίδα ακόμα και στον ωκεανό
- ακόμα και σε απόσταση 45 χιλομέτρων από το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων εντοπίζεται το εξαιρετικά τοξικό πλουτώνιο.
Η πυρηνική καταστροφή στη Φουκοσίμα κατέρριψε τον μύθο ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ασφαλής ακόμα και σε σεισμογενείς περιοχές. Η Ιαπωνία ήταν το παράδειγμα που χρησιμοποιούσαν οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας για να καθησυχάζουν τους πολίτες που ανησυχούσαν από την ανάπτυξη πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η καταστροφή αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί, αφού υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις από ειδικούς. Όμως, η ιαπωνική κυβέρνηση επηρεάζεται ακόμα και σήμερα καθοριστικά από την πυρηνική βιομηχανία. Αποτέλεσμα αυτής της επιρροής είναι ότι απέφυγε να ενημερώσει εγκαίρως και σωστά τον πληθυσμό, έστελνε επιστήμονες ακόμα και στις ιδιαίτερα επιβαρημένες περιοχές για να καθησυχάζει τους πολίτες, ενώ απέκρυψε, και συνεχίζει να το κάνει, σημαντικές πληροφορίες. Επομένως, σοβαρά πολιτικά και ηθικά θέματα εγείρονται ακόμα και σήμερα από τον τρόπο που η γιαπωνέζικη βιομηχανία διαχειρίζεται το θέμα. Το ανυπολόγιστο κόστος διατήρησης της πυρηνικής ενέργειας (οικονομικό, υγείας, δημοκρατικού ελλείμματος) είναι ανυπολόγιστο, και καθιστά μια στρατηγική απαλλαγής από την πυρηνική ενέργεια, αναγκαία.
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:
“Η καταστροφή στην Φουκουσίμα συνέβη γιατί δεν διδαχτήκαμε από τα σοβαρά πυρηνικά ατυχήματα, που είχαν συμβεί προηγουμένως στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην (πρώην) Σοβιετική Ένωση. Μάλιστα το 2007 πολλοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι το περιστατικό σε άλλον πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας ήταν πιθανόν προάγγελος μιας πιο σοβαρής πυρηνικής καταστροφής. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη υποφέρει, έχουν ήδη υποστεί βλάβη της υγείας τους ή έχουν χάσει και τη ζωή τους, εξαιτίας της λεγόμενης ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας αλλά και των δοκιμών πυρηνικών όπλων σε στρατιώτες – πειραματόζωα ή στον πληθυσμό διαφόρων περιοχών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τον πληθυσμό στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διδαχθούν από τα παθήματα του παρελθόντος για να μην έχουμε επανάληψη του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα. Η Ιαπωνία έχει αναγκαστεί να διακόψει προς το παρόν τη λειτουργία των 52 από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες και οι άλλοι δύο θα χρειαστεί να κλείσουν μέσα στον Απρίλιο. Είναι μια απόδειξη ότι μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε χωρίς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς το κόστος της πυρηνικής ενέργειας είναι ανυπολόγιστο, ακόμα και αν δεν συμβαίνει ατύχημα. Επομένως, η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, για παραγωγή ενέργειας ή όπλων πρέπει να τελειώσει. Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί απειλή, και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης. ”.
Οι εκδηλώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο γίνονται υπό την αιγίδα της συμπροέδρου της Ομάδας των Πρασίνων Rebecca Harms, που είχε επισκεφθεί προσφάτως την Ιαπωνία, και σε αυτές συμμετείχαν γιαπωνέζοι επιστήμονες, καθώς και άλλων χωρών, ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης από τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρηνική καταστροφή καθώς και χωρικοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή τους λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.
Η συν-πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Rebecca Harms δήλωσε:
“Εδώ και ένα χρόνο, η κατάσταση στην Φουκουσίμα δεν τελεί "υπό έλεγχο". Tο εργοστάσιο αλλά και η γύρω περιοχή, πολύ πέρα από τα 20 χλμ της ζώνης αποκλεισμού, πλήττονται από υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας με τους κατοίκους να αισθάνονται πλήρως εγκαταλελειμμένοι. Η Ιαπωνία θα πρέπει να ηγηθεί πρωτοβουλίας για μια διεθνή ομάδα δράσης η οποία θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει συντονισμένα τις επιπτώσεις της καταστροφής με την σταθεροποίηση των αντιδραστήρων και την απορρύπανση της περιοχής, προστατεύοντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, μόνο η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει πρόσβαση και παρέχει μια πολύ κακή υπηρεσία στην Ιαπωνία υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις του ατυχήματος. Το κόλπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να παρουσιάζει την καταστροφή ως ένα πρόβλημα της τεχνολογίας και της κουλτούρας ασφάλειας της Ιαπωνίας, είναι φτηνό και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της πυρηνικής βιομηχανίας αντί να ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των κατοίκων. Η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργεί με βάση τα συμφέροντα των πολιτών της, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλειάτους αντί να υπηρετεί την πιο ανεύθυνη βιομηχανία. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει επίσης να μάθουμε από τις επιπτώσεις του ατυχήματος στη Φουκουσίμα. Τα Ευρωπαϊκά τεστ κοπώσεως δεν έχουν κάνει τίποτα για να μειώσουν τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας. Αντιθέτως αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής η οποία διασφαλίζει ότι η πυρηνική βιομηχανία μπορεί να συνεχίσει με τις προϋπάρχουσες τακτικές.Μόνο όταν αυτή η τεχνολογία υψηλού κινδύνου εγκαταλειφθεί, θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πυρηνικές καταστροφές, όπως αυτή της Φουκουσίμα”.
Δείτε:
- Το μήνυμα πράσινων ευρωβουλευτών (Για ελληνικούς υπότιτλους πατήστε cc). http://www.youtube.com/watch?
v=duSfBdDkIdE&feature=youtu.be - Το βίντεο από την ημερίδα που οργάνωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 7 Μαρτίου για την 1η επέτειο από την καταστροφή της Φουκοσίμα, που παρακολούθησαν και οι προσκεκλημένοι του Ν. Χρυσόγελου από την Ελλάδα. http://www.greenmediabox.eu/
archive/2012/03/07/fukushima/ - Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι.
Σχόλια