Παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων Ζακύνθου για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο
Δελτίο τύπου 28-3-2012
Υδρογονάθρακες ή άνθρακες ο θησαυρός;
Παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων Ζακύνθου για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις που πολύ εύκολα πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, παίρνοντας σπασμωδικά και οριζόντια μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης, το ίδιο επιπόλαια κινούνται για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στο Ιόνιο.
Βασική θέση των Οικολόγων Πράσινων είναι πως άλλο πράγμα η δημοσιονομική εξυγίανση και άλλο η επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Βλέπουμε να επαναλαμβάνονται οι ίδιες καταστροφικές συνταγές του παρελθόντος, αυτές που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική , περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση. Η εκμετάλλευση της προίκας του ορυκτού μας πλούτου δεν αποτελεί προτεραιότητα δημοσίου συμφέροντος που υπερισχύει από κάθε άλλη.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η Ζάκυνθος έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αξιοποιήσει τα οποία δεν θα υπονομεύσουν την μελλοντική ευημερία μας. Η προηγούμενη εμπειρία από τις χώρες που έχει περάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δείχνει πως η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων πάντα προβαλλόταν σαν τη μόνη διέξοδο από την κρίση, χωρίς όμως αυτή να οδηγεί σε οικονομικά αποτελέσματα, ενώ οι πληγές στο περιβάλλον και την κοινωνία ήταν τεράστιες.
Η προσπάθεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο όπως εκφράστηκε από τη σύσκεψη στην Κεφαλονιά με τον υφυπουργό περιβάλλοντος κύριο Μανιάτη, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Το Ιόνιο και ιδιαίτερα η περιοχή του Πατραικού κόλπου θα γεμίσει με εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αρκετά από τις οποίες θα είναι υποθαλάσσιες , καθημερινά διάφορα τάνκερ θα μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αγωγοί θα ποντιστούν επίσης για τη μεταφορά, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο πλέγμα για μια ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή.
Πολλοί θα σκεφτούν ότι το πετρέλαιο θα μας δώσει μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη και έτσι θα ξεπεράσουμε πιο άνετα την κρίση. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την οικονομίστικη αντίληψη διότι:
- Πρώτα από όλα πόσο μπορεί να εκτιμηθεί σε ευρώ ο καθαρός αέρας, η καθαρή θάλασσα και η ομορφιά ενός τοπίου;
- Πόσο εκτιμάται η φυσική αρμονία, ο ίδιος ο τόπος που ζούμε και αγαπάμε και που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;
- Ένα ατύχημα σε μια υποθαλάσσια εξέδρα πετρελαίου μπορεί να μη συμβαίνει αρκετά συχνά αν όμως συμβεί θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο μας. Ας μην ξεχνάμε το πρόσφατο ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού, όπου η πετρελαική κηλίδα είχε μήκος 1000 χλμ και έκταση όσο το νότιο Αιγαίο. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφικά ανεπανόρθωτη για τις ακτές της Ζακύνθου επειδή εκτός από τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα έδινε το τελειωτικό κτύπημα στον Τουρισμό, που ήδη περνάει κρίση. Οι ακτές για να καθαρίσουν θα ήθελαν τουλάχιστον μια δεκαετία προκαλώντας περιβαλλοντικό και οικονομικό μαρασμό στον τόπο μας. Τα οποιαδήποτε αντισταθμιστικά οφέλη (αν και όταν δοθούν), θα ήταν ψίχουλα μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα.
- Ο Πατραικός είναι ένας κλειστός κόλπος και η αναμενόμενη φυσική αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής θα ήταν πιο μακροχρόνια απ’ ότι αναμένεται.
- Η περιοχή του Ιονίου είναι η πιο σεισμογενής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στοιχείο που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος ιδιαίτερα στις υποθαλάσσιες εξορύξεις.
- Πόσο έτοιμοι είναι η μηχανή του κράτους και της αυτοδιοίκησης για την έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε περίπτωση ατυχήματος ή καταστροφής από ακραία καιρικά φαινόμενα(πχ ανεμοστρόβιλοι), τα οποία θα εμφανίζονται με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα και ένταση; Μην ξεχνάμε τις πυρκαγιές στη Ηλεία.Μην ξεχνάμε ότι κάθε φορά που κάνει μια μπόρα πλημμυρίζει όλη η Αττική και τέλος μην ξεχνάμε ότι ακόμα δεν έχει ανελκυστεί το ναυάγιο του
Sea Diamond μαζί με το πετρέλαιο στις δεξαμενές του από την Καλντέρα της Σαντορίνης, που αποτελεί ορολογιακή βόμβα για το ίδιο το νησί και να σταλθεί ο λογαριασμός στην πλοιοκτήτρια εταιρία.
- Μιλούν για μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη, που όμως πρόκειται ουσιαστικά για ψίχουλα. Τα κοιτάσματα του Πρίνου μέσα σε 30 χρόνια λειτουργίας έδωσαν στο Ελληνικό δημόσιο περίπου 400 εκατ. Ευρώ. Στην διάσκεψη της Κεφαλονιάς μίλησαν για όφελος του δημοσίου 8 δις Ευρώ σε βάθος 20-40 χρόνων. Η παγκόσμια εμπειρία μας δείχνει ότι το όφελος θα είναι σίγουρα μονοψήφιο ποσοστό του συνολικού κέρδους των εταιριών εξαγωγής( συνήθως γύρω στο 5% σε μεγάλο βάθος χρόνου).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι όμως σε κάθε όχι που λέμε, έχουμε να αντιπαρατάξουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Η μαγική λέξη για να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση είναι η ανάπτυξη, όχι όμως με τις παλιές αντιλήψεις του παρελθόντος αλλά με επαναπροσανατολισμό της οικονομίας μας, με προτεραιότητα στην βιωσιμότητα και στην ποιότητα ζωής.
Έχουμε σχεδόν τα πάντα στη διάθεσή μας σε αυτόν τον τόπο. Ήλιο άφθονο, θάλασσα, ανέμους, γεωθερμία. Ας εκμεταλλευτούμε τα δώρα της φύσης για να ζήσουμε σε αρμονία με αυτήν. Ας προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που δεν έχουν περιβαλλοντικό κόστος αλλά έχουν τεράστιες δυνατότητες και δημιουργούν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας από άλλες πρακτικές.
Η επιτυχία είναι σίγουρη και το κόστος ελάχιστο. Γιατί να μην προσπαθήσουμε;
Σχόλια