8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά
6.4.2012
8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά
Λέμε ΟΧΙ στις διακρίσεις, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό!
Η παγκόσμια ημέρα των Ρομά, βρίσκει και φέτος τους Ρομά και τις νομαδικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη να εξακολουθούν να αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, υφιστάμενοι διώξεις, διακρίσεις, ρατσιστική βία και αποκλεισμό από την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία [1], το 54,7% των παιδιών Ρομά στην Ελλάδα δεν παρακολούθησε σχολικά μαθήματα το 2008, ενώ η παιδική θνησιμότητα εκτιμάται σε 11,6%, ποσοστό τριπλάσιο περίπου από τον υπόλοιπο παιδικό πληθυσμό της χώρας [2]. Επιπλέον, συνεχίζουν να υφίστανται εξαναγκαστικές εξώσεις και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης σε διάφορους καταυλισμούς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οικογένειες Ρομά εκδιώκονται κατ’ εξακολούθηση. Το 2010, η Ελλάδα κρίθηκε ένοχη δυο φορές για παραβίαση διεθνών συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με περιπτώσεις εξαναγκαστικών εξώσεων και τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά.
Στην έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφορικά με την κατάσταση των δικαιωμάτων των Ρομά και των νομαδικών κοινοτήτων στην Ευρώπη [3], αναφέρει ότι στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια έχουν επανειλημμένα σημειωθεί περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος Ρομά [4], εκπαιδευτικός αποκλεισμός παιδιών Ρομά παρά τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου [5], χωρικός/οικιστικός διαχωρισμός των καταυλισμών Ρομά σε υποβαθμισμένες περιοχές καθώς και ο περιορισμός τους σε επαγγέλματα που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας όπως η συλλογή σκουπιδιών ή σκραπ.
Σε πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος σχετικά με τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό παιδιών Ρομά στο Νομό Καρδίτσας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι παρά την πρόθεση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το ζήτημα τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση δε βοηθάνε αρκετά στην αποτελεσματική κατάργηση του εκπαιδευτικού διαχωρισμού [6].
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την ελληνική κυβέρνηση, να ευθυγραμμιστεί άμεσα με τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ένταξη των Ρομά, προχωρώντας στην άμεση λήψη μέτρων για την άρση του αποκλεισμού των Ρομά από την εκπαίδευση, την υγεία, την αγορά εργασίας, αλλά και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
- Την Κυριακή 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της C.A.R.E. (Chlidren’s Ark Roma Education) στον οικισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας.
Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Υποσημειώσεις:
[1] Διεθνής Αμνηστία: Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά: http://goo.gl/ieJFK
[3] Ολόκληρη η έκθεση του Επίτροπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τίτλο “Human Rights of Roma and Travellers in Europe”: http://goo.gl/Cu8Xz
[4] Βλ σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Stefanou v. Greece (22-4-2010), Petropoulou-Tsakiri v. Greece (6-12-2007), Bekos and Koutropoulos v. Greece (13-12-2005)
[5] Βλ. για παράδειγμα Sampanis and others v. Greece (5-6-2008)
[6] Βλ. Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του ευρωβουλευτή Ν.Χρυσόγελου και η απάντηση της κας Reding εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://goo.gl/5Dx0y
.
Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Περισσότερες πληροφορίες:
Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2103306301 εσωτ.111
Γραφείο Τύπου, 2103306301 εσωτ. 116
Σχόλια