άρθρο Μ.Μαραγκάκη υποψ. ΟΠ ΨΗΦΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ


         ΨΗΦΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΨΗΦΟ  ΣΤΟΥΣ  ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ  ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους η οικονομική κρίση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς συνδέεται άρρηκτα με την κρίση στην πολιτική ζωή, την κοινωνία και το περιβάλλον. Μόνη ελπίδα και διέξοδος από την κρίση είναι η ταυτόχρονη ανάπτυξη σύγχρονων  κοινωνικά δίκαιων οικολογικά υπεύθυνων και βιώσιμων οικονομικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών.
Οι πολιτικές και οι πολιτικοί που επί δεκαετίες καταστρέφουν το περιβάλλον αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία, την ποιότητα ζωής, που υποθηκεύουν το συλλογικό κοινωνικό συμφέρον στον ατομικό πλουτισμό, που αδιαφορούν για ότι δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται, στενά δεμένες με την πολιτική ανευθυνότητα΅, την εκτεταμένη ανομία, την διαφθορά, την ανοχή στα συμφέροντα των ισχυρών, πρέπει επιτέλους και χωρίς επιστροφή να γίνουν παρελθόν.
Χρωστάμε στον εαυτό μας και στην κοινωνία ριζικές αλλαγές σε όλα αυτά που μας έκαναν αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης, σε όλα αυτά που μας διαπόμπευσαν διεθνώς, μας μετέτρεψαν σε στόχο χλευασμού, δίνοντας τον μόχθο μας, τον εθνικό μας πλούτο, το μέλλον μας ,βορά στο μεγάλο τραπέζι των λαίμαργων τοκογλύφων και τραπεζιτών. Όλοι αυτοί που με τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χωρίς την παραμικρή διαπραγμάτευση μας οδήγησαν στο Μνημόνιο και σε εφαρμοστικές ρυθμίσεις, βλέπουν τα νησιά μας στο Ιόνιο, τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου σαν κερδοφόρο σταυροδρόμι φτηνής ενέργειας, φτηνής εργατικής δύναμης και ακόμη φτηνότερου τουρισμού στον  ευρωπαϊκό νότο.
Υπόσχονται  ψεύτικη ευημερία και θυσιάζουν την αξιοπρέπεια και το μέλλον των πολιτών με την εγκαθίδρυση εργασιακού μεσαίωνα και την «κινεζοποίηση» των σχέσεων εργασίας. Στηρίζουν την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών στο όνομα της «ασφάλειας» που ανοίγει τον δρόμο για την παραβίαση των κοινωνικών διακαιωμάτων και ελευθεριών.
Στόχος τους, η λεηλασία των φυσικών πόρων με αιχμή τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου παράλληλα με την τσιμεντοποίηση και την ανέγερση χιλιάδων τουριστικών κατοικιών. Aυτό θα είναι το οριστικό χτύπημα της Λευκάδας όπου το μεγαλύτερο κομμάτι της ορεινά χωριά, αγροτοκτηνοτροφικές, αλιευτικές και εμποροβιοτεχνικές δραστηριότητες, νεανική επιχειρηματικότητασυρρικνώνεται, περιθωριοποείται και καταρρέει. Το φυσικό περιβάλλον δέχεται αλεπάλληλα χτυπήματα από την διαχείριση των απορριμάτων, την έλλειψη ή την κακή λειτουργία μονάδων βιολογικού καθαρισμού, την χωρίς σχεδιασμό πολεοδομική επέκταση, τις καταπατήσεις την έλλειψη δασικής πολιτικής, κτηματολόγιου, την αλλαγή χρήσης γης, την απουσία σχεδιασμού. Αδυνατεί να στηρίξει πλέον τον ποιοτικό τουρισμό που έχουμε ανάγκη να αναπτύξουμε.
Σε αντίθεση με όλους όσους «δεν θέλουν να δουν » το οικολογικό σοκ που θα προκαλέσουν οι επιπτώσεις του Μνημονίου στο φυσικό περιβάλλον, όπως ρητά αναφέρεται στην έκθεση του WWF προς την Commissionοι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε συνολική πρόταση για την υπεράσπιση της πολιτιστικής και κοινωνικής κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος, του φυσικού πλούτου της Λευκάδας, των Ιόνιων Νησιών και των ακτών της Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
Η υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών με πράσινη στροφή στην οικονομία με βασικό πυλώνα την ύπαιθρο, ο εναλλακτικός τουρισμός μικρής κλίμακας, η αξιοποίηση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, η πράσινη επιχειρηματικότητα και καινοτομία, η ανάπτυξη εναλλακτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρής κλίμακας μπορούν  να προσφέρουν τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν ανάγκη οι άνεργοι οικογενειάρχες συμπολίτες μας και τα νέα παιδιά που μπαίνουν στην αγορά εργασίας.
Το μεγαλύτερο κοίτασμα πλούτου που διαθέτει η Λευκάδα μας, είναι ο ήλιος της, το τοπίο της, το φυσικό περιβάλλον της, ο πολιτισμός και η παράδοση που οικοδόμησε ο ακούραστος και δημιουργικός  λαός της.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν και μπορούν να παίξουν ένα ρόλο καταλύτη για να διαμορφωθεί μια πολύ ευρύτερη κοινοβουλευτική αλλά ταυτοχρόνως κοινωνική πλειοψηφία στη βάση ρεαλιστικών, ουσιαστικών και προς όφελος της κοινωνίας μεταρρυθμίσεων με ένα πράσινο επενδυτικό σχέδιο που θα ανακουφίσει την κοινωνία. 
Η ελληνική κι ευρωπαϊκή εμπειρία αποδεικνύει ότι οι Πράσινοι – όπου έχουν παρουσία, στο ευρωκοινοβούλιο, τα εθνικά κοινοβούλια, την αυτοδιοίκηση - είναι χρήσιμοι, επειδή πέρα από την κριτική επεξεργάζονται και καταθέτουν προτάσεις και λύσεις.. Προτάσεις για αλλαγές και στην διοίκηση, από την περιφέρεια προς το κέντρο, ώστε να είναι προς όφελος του πολίτη, αποτελεσματική, υπεύθυνη, αποκομμένη από το πελατειακό μοντέλο του παρελθόντος. Η πιο αναγκαία σήμερα πολιτική είναι αυτή που προωθεί  λύσεις άμεσα, για όσους έχουν ανάγκη.Οι πολίτες είναι κουρασμένοι, η κοινωνία, η οικονομία , το περιβάλλον δεν αντέχουν, δεν μπορούν να περιμένουν. Η προοπτική διακυβέρνησης της χώρας περνά μέσα από την εκλογή των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή, εγγύηση για πραγματικές ουσιαστικές συγκλίσεις και κοινωνική συνοχή.

Μιχάλης Μαραγκάκης
Υποψήφιος Βουλευτής Λευκάδας Οικολόγων Πράσινων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ