ΜΕ ΜΑΝΤΗΛΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ


                                                     25 Μαΐου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΩΤΟ 13-6 '2012
ΜΕ ΜΑΝΤΗΛΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ GRECOLIO !!!
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Τα βράδια περπατούν με μαντήλια στο πρόσωπο οι επισκέπτες στην Βασιλική, γυρίζοντας στα δωμάτιά τους, και οι κάτοικοι κρατούν τα παράθυρά τους ερμητικά κλειστά στην γύρω περιοχή, καθώς δυστυχώς η βιομηχανία της GRECOLIO δουλεύει εντατικά κατά τις νυχτερινές ώρες. Όπως είναι φυσικό, οι διαμαρτυρίες πέφτουν βροχή και οι εταιρείες Τουριστικών πρακτόρων απειλούν με αποχώρηση των εταιρειών τους από την Βασιλική. Οι δε κάτοικοι παραπονιούνται για αναπνευστικά προβλήματα, και έντονη δυσφορία από τους καπνούς του εργοστασίου.

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ GRECOLIO ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
ΓΙΑ ΠΡΩΤH  ΦΟΡΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΟ 1986.
Μέσα στην Τουριστική περίοδο, αγνοώντας την άτυπη συμφωνία μεταξύ της κοινωνίας και του ΤΑΟΛ, για τη μη λειτουργία του εργοστασίου κατά τους θερινούς μήνες, αγνοώντας και την δημόσια αντίστοιχη υπόσχεση των (φερόμενων ως) προηγούμενων διαχειριστών της GRECOLIO Κελίδη και Ναστούλη,  αλλά και την οικονομική κρίση που μαστίζει ήδη πολλές επιχειρήσεις της περιοχής, ο (φερόμενος ως) νέος ιδιοκτήτης Παύλος Βαρδινογιάννης δήλωσε ενώπιον σύσσωμης της κοινωνίας, κατοίκων και επιχειρηματιών, ότι θα δουλέψει την ραφιναρία του, για πρώτη φορά στην ιστορία και μετά από 25 χρόνια ύπαρξης της βιομηχανίας, αδιαφορώντας και για τις διαμαρτυρίες, τα παράπονα και τις προειδοποιήσεις των. Να σημειωθεί, ότι ακόμη δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το αν ο κ. Βαρδινογιάννης είναι πράγματι ιδιοκτήτης ή απλά επιθυμεί να γίνει!

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ.
Μετά από πρόσκληση του Παύλου Βαρδινογιάννη, 130 περίπου κάτοικοι, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων, δημοσιογράφοι και ο σωματοφύλακάς του (πιθανότατα ένοπλος!!!) παραβρέθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη 17/5 στο Δημαρχείο Απολλωνίων.
Η πρόσκληση έγινε ώστε τελικά ο κ. Βαρδινογιάννη να δηλώσει, ότι σκοπεύει να μετεγκατασταθεί μελλοντικά, άγνωστο το πότε ακριβώς! Προκαλώντας τους παρευρισκομένους, εξ αρχής δήλωσε ότι επιχειρεί την μετεγκατάσταση, όχι γιατί οι κάτοικοι το ζητούν, αλλά γιατί αυτό συμφέρει τον ίδιο. Συνέχισε στο ίδιο αυταρχικό μοτίβο ξεκαθαρίζοντας ότι θα δουλέψει πλήρως όλο το καλοκαίρι, κάτι το οποίο ήταν ιδιαιτέρως προκλητικό, μια και εξέθετε για πρώτη φορά σε άμεσο κίνδυνο τους κατοίκους και τους επισκέπτες  της περιοχής σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και ‘τιμών δείκτη δυσφορίας’, μα και όλες τις εποχιακές επιχειρήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και για το ότι αυτό θα συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μετά από 25 χρόνια ύπαρξης του εργοστασίου!
Επέμεινε βέβαια στο να ψεύδεται, όταν όλοι οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν ότι δυσφορούσαν από τους καπνούς και την ρύπανση του αέρα από το εργοστάσιο, βαπτίζοντας τους αέριους ρύπους ως «υδρατμούς», παρ’ όλο που η GRECOLIO στην ίδια την δική της μελέτη αναφέρει ότι εκλύονται στον αέρα σκόνη, τέφρα και υδρατμοί! Ο δε κ. Τριανταφύλλου, συνεργάτης του κ. Βαρδινογιάννη, συνέχισε τα ψεύδη δηλώνοντας μόνο την μισή αλήθεια, και συγκεκριμένα ότι τα υγρά απόβλητα παραλαμβάνει ο βιολογικός Ακτίου Βόνιτσας και μάλιστα με υπογραφή Δημάρχου, αποκρύπτοντας την άλλη μισή αλήθεια, δηλαδή το γεγονός της ανάκλησης του εν λόγω εγγράφου με το υπ’ αριθμ. 568 έγγραφο, το οποίο επίσης φέρει την υπογραφή του Δημάρχου κ. Σολδάτου Νικολάου!
Ο κ. Βαρδινογιάννης έκλεισε την πρότασή του επιτρέποντας ¨δίαυλο επικοινωνίας¨ με τον Γενικό Διευθυντή του, όταν θα υπήρχε πρόβλημα στην περιοχή, ώστε να κλείσει την μονάδα! Δηλαδή μας πρότεινε αντί την Αστυνομία να καλέσουμε τους ίδιους να μας καθησυχάσουν, καθώς το να ρουφήξουν τους καπνούς πίσω σίγουρα δεν θα το μπορούσαν.
Το πλέον αξιοσημείωτο ήταν, ότι δεν έγινε καμία αναφορά από τους εν λόγω κυρίους στον πρόσφατο τραγικό θάνατο του συμπολίτη μας Δημητρίου Πολίτη, από επιβεβαιωμένο εργατικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας τους, ενώ νωπές ήταν ακόμα οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων στην κάμερα της δημοσιογράφου Κατερίνας  Μεσσήνη για την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ.
            Χωρίς υπεκφυγές ο κ. Βαρδινογιάννης δήλωσε ότι δεν έχει αποκαταστήσει όλους τους περιβαλλοντικούς όρους τους οποίους συνελήφθη να μην τηρεί από τους Ειδικούς Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα την καμινάδα δεν την έχει μεγαλώσει στα 25 μέτρα ύψος που επιβάλλεται (από 10-15 που είναι σήμερα). Σημειώνουμε εδώ ότι το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ουσιαστικό, καθώς με την σημερινή κατάσταση ο καπνός εγκλωβίζεται σε χαμηλά επίπεδα μέσα στην υγρασία του κάμπου, με ολέθριες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

 Η ¨ΑΠΙΘΑΝΗ¨ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΚΑΡΠΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ.
Αφού είχε προηγηθεί η απίθανη ατάκα Βαρδινογιάννη: «…όταν φύγουμε, θα σας λείψουμε!», η συνάντηση ¨έκλεισε¨ με το απίθανο: «καλύτερα μία τέτοια μονάδα από τον τουρισμό»!!! Η εν λόγω φράση πυροδότησε φυσικά έντονες αποδοκιμασίες με κατάληξη το επιθετικό κρεσέντο του κ. Βαρδινογιάννη: «…μόνος μου και όλοι σας..!!». Να σημειωθεί ότι την ώρα εκείνη, ο σωματοφύλακας δίπλα του είχε απειλητικά βάλει τα χέρια του στα όπλα που είχε μέσα στα ρούχα του, και εμπρός και πίσω! Ο πολιτισμός των ολίγων σε όλο του το μεγαλείο!!!

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,
 ΣΕ ΡΟΛΟ ΥΠΗΡΕΤΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.
Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λευκάδας, με υπογραφή του προϊσταμένου της Θωμά Κατωπόδη, πρότεινε τον Νοέμβριο του 2011 την διενέργεια δειγματοληψιών «για ικανό χρονικό διάστημα» των υγρών αποβλήτων, ώστε να αποφασίσει τυχόν αποδοχή των στον Βιολογικό Καθαρισμό (Αστικών Λυμάτων) του Δήμου (προφανώς Βασιλικής ή Λευκάδας), ‘επιτρέποντας’ έτσι στο Σ.τ.Ε. να συνεδριάσει μόλις 1 μήνα μετά, τον Δεκέμβριο του 2011 (λες και για κάποιο λόγο περίμενε την απόφαση αυτή…….) και ουσιαστικά να αδειοδοτήσει την GRECOLIO αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό. Όλα ίσως φαίνονται σύννομα, με μία όμως σημαντική διαφορά: ο κ. Κατωπόδης αγνόησε έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που είχε λάβει μόλις 7 μήνες πριν (Απρίλιο 2011) το οποίο ξεκαθάριζε: «…σύμφωνα…… με τα αναφερόμενα στην Νομαρχιακή απόφαση 1856/2006 (με τότε Νομάρχη τον νυν Δήμαρχο κ. Κ. Αραβανή)……..και την Κ.Υ.Α. 65414/22-4-1999…… ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΚΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.
Έτσι, για μία ακόμη φορά ο Δήμος Λευκάδας βρέθηκε ουσιαστικά να ¨αδειοδοτεί εμμέσως¨ την βιομηχανία της GRECOLIO.

ΜΙΣΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Αραβανής σε πρόσφατη συνέντευξή του στην δημοσιογράφο κ. Μεσσήνη Κατερίνα δήλωσε: «..εμείς δεν δώσαμε άδεια για τα λύματα». Η αλήθεια είναι όμως άλλη, γιατί αρχικά με την απόφαση 31464/10-11-2011 των Τεχνικών Υπηρεσιών ο Δήμος δέχθηκε να δώσει άδεια για τα λύματα, έστω και με προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα το Σ.τ.Ε. να επιτρέψει την λειτουργία της βιομηχανίας. Απλά στην συνέχεια, και μετά την πίεση της Κοινωνίας προς των Δήμαρχο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες θυμήθηκαν ότι: «…σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους των βιολογικών καθαρισμών του Δήμου μας επιτρέπεται μόνο η επεξεργασία αστικών αποβλήτων, Ως εκ τούτου δεν δύναται να ικανοποιηθεί το αίτημά σας.» (33871/1-2-12), αφού φυσικά είχε δωθεί το πράσινο φως στο ΣτΕ να αδειοδοτήσει την μονάδα και το κακό είχε προκληθεί.

Η ΥΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Παρά τον ¨καταπέλτη¨ των Ειδικών Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κατά της GRECOLIO,  περί σειράς σημαντικότατων παραβάσεων (26-4-11),  και το αντίστοιχο αίτημα της Πρωτοβουλίας μας την 1η-2-2012, περί ελέγχου συμμορφώσεως επί των ανωτέρω παραβάσεων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων (Υπερ-Περιφέρεια), ως Υπεύθυνη Αρχή, δεν έχει ακόμη ελέγξει την τυχόν συμμόρφωση της βιομηχανίας, με αποτέλεσμα αυτή να δουλεύει ανεξέλεγκτη, με τους παλαιούς περιβαλλοντικούς όρους, και χωρίς χρονικό όριο, με το πρόσχημα του ΣτΕ για έκδοση άδειας διάθεσης υγρών αποβλήτων. Για μία ακόμη φορά ζητούμε Δημόσια την παρέμβασή της, την οποία ούτως ή άλλως οφείλει!

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΟΥΣΑ
Οι εκλεγμένοι υπόσχονται πριν ότι μετά θα φροντίσουν για όλους και όλα, ενώ μετά δυστυχώς φροντίζουν κυρίως για το ατομικό τους συμφέρον.
Μήπως θα έπρεπε επιτέλους κάποιος από όλους αυτούς που αποτελούν την Αυτοδιοίκηση, τον Ελεγκτικό μηχανισμό του Κράτους, και την δικαστική εξουσία  να κάνει το καθήκον του, προασπίζοντας εμάς τους πολίτες που εκτός του ότι τους αναθέσαμε αυτό το έργο, τους πληρώνουμε κιόλας αδρά γι’ αυτό; Επιτέλους, οι νόμοι θα τηρηθούν σε αυτή την χώρα; οι παραβάτες θα πληρώσουν για τις πράξεις τους; το συμφέρον της υγείας και ελευθερίας των πολλών και του καθαρού περιβάλλοντος δεν πρέπει να υπερισχύει από το οικονομικό συμφέρον του ενός;
Για όλους εμάς πλέον ή ολιγωρία και η αδράνεια θεωρείται συνενοχή, αφού ουσιαστικά συγκαλύπτει το κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα που συντελείται στον τόπο μας, και μάλιστα από ξενοχωρίτες.

Είναι πλέον δεδομένη η αντίδραση σύσσωμης της κοινωνίας, η οποία έχει το δίκιο και το νόμο με το μέρος της. Μετά και την τελευταία προκλητική στάση και αδιαλλαξία των βιομηχάνων, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των προσπαθειών και η άσκηση κάθε νόμιμου μέσου, μέχρι την Οριστική Διακοπή Λειτουργίας της εν λόγω Δραστηριότητας ή την μετεγκατάσταση τής μονάδας.

Εν κατακλείδι, το Δ.Σ. και τα μέλη της Πρωτοβουλία μας επιθυμούν να εκφράσουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συμπολίτη μας  Δημητρίου Πολίτη.
΄ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ΄

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ