Ψήφισμα Οικολόγων Πράσινων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων




μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

                                                                                                                                          19/11/12
Ψήφισμα Οικολόγων Πράσινων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Μέτρα λιτότητας και εκποίηση δημόσιας περιουσίας
Σχετικές πληροφορίες
Τα μέτρα λιτότητας, που επιβλήθηκαν από την τρόικα(ΕΕ. ΔΝΤ και ΕΚΤ) στην ελληνική κυβέρνηση ως χώρα οφειλέτη προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα,  έχουν επεκταθεί σε εκποίηση δημόσιων περιοχών, περιλαμβανομένων και  των  προστατευόμενων  περιοχών φυσικού κάλλους, όπως ο Ερημίτης στην Κέρκυρα, νησί  που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και συμβάλλει σημαντικά στην εθνική οικονομία.
Ο Ερημίτης είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Κράτους, που  έχει περιέλθει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου(ΤΑΙΠΕΔ)  το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα και έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση των διαπραγματεύσεων με ενδεχόμενους επενδυτές. Τοπικοί φορείς της Κέρκυρας έχουν κάνει προσφυγή για την ακύρωση της πιο πάνω απόφασης, ισχυριζόμενοι ότι η ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ είναι παράνομη γιατί αντιβαίνει στο σύνταγμα  και έχει οριστεί δικάσιμος για τις 27 Νοεμβρίου, 2012.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη αρχίσει  τη διαδικασία για leasing του Ερημίτη  για 99 έτη  από ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν πλήρη δικαιοδοσία για εκμετάλλευση της περιοχής.
Το οικοσύστημα Ερημίτης βρίσκεται στη βορειοδυτική  ακτή της Κέρκυρας και έχει έκταση 500 περίπου στρεμμάτων  δασικής περιοχής με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, περιλαμβάνει τρείς λίμνες, επτά παραλίες και είναι βιότοπος του θηλαστικού βίδρα (lutra-lutra) καθώς και σταθμός σπάνιων αποδημητικών πτηνών. Ο Ερημίτης έχει ανακηρυχτεί ως Προστατευόμενη Περιοχή Φυσικού κάλλους-Protected  Natural Formation- (αρθ.5 νόμος 3937/2011, παρ.5,β) και μπορεί να μετατραπεί μόνο σε οικολογικό πάρκο. Εν τούτοις, το  σχέδιο που προβλέπεται  είναι η «ανάπτυξη» της περιοχής  με οικοδόμηση περίπου 180 στρ. για βίλλες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. 

Οι Οικολόγοι  Πράσινοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
  • Επισημαίνουμε ότι  δομικές ρυθμίσεις αυτού του είδους, που επιβάλλονται από την τρόικα για βραχυπρόθεσμα κέρδη, κατά κανόνα  έχουν σαν τίμημα ολέθριες συνέπειες.

  • Εκφράζουμε την ανησυχία μας και την σαφή αντίθεσή μας στα σχέδια της κυβέρνησης για μακροχρόνιο leasing δημόσιας γης σε ενδεχόμενους επενδυτές.
  • Επισημαίνουμε ότι ο Ερημίτης έχει ανακηρυχθεί ως Προστατευόμενη Περιοχή Φυσικού Κάλλους με χλωρίδα και πανίδα  ιδιαίτερης σημασίας για την Ευρώπη.
  • Φρονούμε ότι αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση καταστροφής   ανεκτίμητου βιότοπου, επιδεικνύει πλήρη έλλειψη περιβαλλοντικής προστασίας και ευαισθησίας εκ  μέρους της κυβέρνησης.
  • Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε ενεργά τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς στον αγώνα τους για διασφάλιση αυτής της γης, που αποτελεί κληρονομιά από τους προγόνους τους και έτσι πρέπει να παραμείνει  για τις μελλοντικές γενιές.
  • Τονίζουμε  ότι το οικοσύστημα Ερημίτης περιέχει σπάνια και προστατευόμενα είδη κυρίως λόγω  απουσίας ανθρώπινης παρέμβασης, και επομένως, η μετατροπή του σε τουριστικό συγκρότημα θα επηρεάσει το μικροκλίμα και θα οδηγήσει σπάνια είδη σε εξαφάνιση.

       Οικολόγοι Πράσινοι Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ