<< Πού οδεύομεν στο χώρο της Υγείας ;>>

  << Πού οδεύομεν στο χώρο της Υγείας ;>>

____________________________________________________________________________

Η πολιτική της λιτότητας , ύφεσης και ανεργίας επηρεάζει με αρνητικούς δείκτες τα επίπεδα υγείας του πληθυσμού.
Σήμερα η εικόνα στην χώρα μας όσον αφορά  την αύξηση της ανεργίας είναι δραματική. Η ανεργία είναι  σήμερα στο 26,8% και οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το 2014 θα ανέλθει στο 31,5%.
Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας  των πολιτών,  έχουν μειωθεί στο 52,9%,  σε πληρωμές που αφορούν φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις κι αυτό λόγω της ισοπεδοτικής φοροεπιδρομής στα εισοδήματα τους που έχουν επιφέρει αδυναμία και  στην προσέγγιση υπηρεσιών υγείας. Oι αποκλεισμοί στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και  όσον αφορά σε ανασφάλιστους, ψυχικά πάσχοντες, μετανάστες και παιδιά  που έχουν ανάγκη μέγιστης στήριξης ιατροκοινωνικής, οδήγησαν την Κυβέρνηση στη λήψη μέτρων που όμως συνιστούν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην επισιτιστική και υγειονομική κρίση που η χώρα κινδυνεύει να εισέλθει.  Οι κοντόφθαλμες και λογιστικές πρακτικές αποκλείουν επίσης χιλιάδες συμπολίτες μας από την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είτε επειδή λαμβάνουν ένα πενιχρό προνοιακό εισόδημα, είτε επειδή έχουν (ένα πλασματικό) τεκμαρτό εισόδημα,  είτε ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής υγείας
 Όσον αφορά στα μέτρα που η κυβέρνηση θέλει να λάβει και όσον αφορά στη  κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της υγείας αφορά σε θεραπεία με ασπιρίνες στα πλαίσια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης.
 Στην Ελλάδα των 1.200.000 ανέργων και των 2.800.000 που διαβιούν κάτω από τά όρια της φτώχειας,  η κάλυψη  100.000 ανσφάλιστων και ανέργων σε ετήσια βάση  και εφάπαξ  και  η επί 3 χρόνια συνέχιση του προγράμματος (100.000 συν 56.000 μαζί με τους ψυχικά πάσχοντες και διαβιούντες σε δομές ψυχικής αποκατάστασης)  καθώς και ο εμβολιασμός του ευάλωτου πληθυσμού δεν συνιστούν "ανακάλυψη του τροχού" αλλά υποχρέωση ενός κράτους δικαίου που θέλει να υποστηρίξει την βιωσιμότητά του και να προλάβει την υγειονομική κρίση όταν αυτή είναι στα πρόθυρα. 
Στο χώρο  κάλυψης των ασφαλισμένων τα πράγματα δεν είναι καλύτερα όταν η  κατάσταση επισημαίνεται ως  οριακή και απαιτεί άμεση λήψη μέτρων όπως  αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΠΥ, καλώντας το υπουργείο Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην μείνουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα.
Την ίδια στιγμή  στα πλαίσια των συγχωνεύσεων των 50 διασυνδεόμενων νοσοκομείων καταργούνται 10.000 κλίνες , ενώ θα έπρεπε οι αλλαγές στη νοσοκομειακή περίθαλψη να υποστηρίζονται από την συνύπαρξη ενός ολοκληρωμένου Χάρτη Υγείας που θα φωτογράφιζε τις ανάγκες υγείας κάθε περιοχής και τις διαθέσιμες υποδομές της χώρας, λαμβάνοντας υπ' όψην  την γεωμορφολογία και τις ιδιαίτερες ανάγκες της.
Απαραίτητη στα πλαίσια της επισιτιστικής και υγειονομικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών  είναι  και η υιοθέτηση μιας συνεπούς μετανεστευτικής πολιτικής γιατί η οικονομική κρίση δεν μπορεί να  είναι δικαιολογία ώστε να αρνηθούμε τις ανθρωπιστικές αξίες ως κοινωνία, που επιβάλλουν την περίθαλψη και παράνομων μεταναστών. Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να τους φιλοξενήσει όλους μόνιμα  είναι καιρός να ζητήσει θαραλλέα την υποστήριξη της Ε.Ε. σε  αυτό το θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Πολιτεία οφείλει να θεσμοθετήσει επιτέλους  την δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στους ανασφάλιστους με ρεαλιστικά κριτήρια κατώτατου ορίου εισοδήματος και να επαναφέρει τις αθρωπιστικές αξίες στην αξιολόγηση και σχεδιασμό του Συστήματος Υγείας που θα περιλαμβάνει με αξιοπρέπεια τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τους άνεργους, μετανάστες τους  ανασφάλιστους με στόχο την κοινωνική βιωσιμότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Μαρία Σούμπαση


Σύμβουλος Θεματικής Ομάδας Υγείας Οικολόγων Πράσινων
       Συντονίστρια Περιφερειακής Οργάνωσης Ιονίων Νήσων  Οικολόγων Πράσινων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ