Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα



Αποδέκτες:
ΚΕΠΑ Υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ,  Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση
           
 Aξιότιμε κε Υπουργέ,

          Ανάμεσα στα πολλά δραματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας που καλείστε να αντιμετωπίσετε, σας καλούμε να αντιμετωπίσετε και τα προβλήματα (θεσμικά και οργανωτικά) που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ζωή της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ΑμΕΑ. Σύμφωνα με το Νόμο 3863/2010, οι υγειονομικές επιτροπές αναπηρίας καταργήθηκαν και οι  αρμοδιότητες τους μεταφέρθηκαν  στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), το οποίο έχει τώρα την αρμοδιότητα καθορισμού του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων. Το ΚΕ.Π.Α καθορίζει πλέον το ποσοστό για σύνταξη αναπηρίας,  το χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑμεΑ και καθορίζει το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις που τα ΑμεΑ δικαιούνται από την πολιτεία.
Με την μεταφορά αυτή των αρμοδιοτήτων εμφανίστηκε το φαινόμενο οι  ΑμεΑ συμπολίτες μας να αντιμετωπίζουν την πολύμηνη περικοπή των συντάξεων τους (που για την συντριπτική πλειονότητα αποτελούν το  μοναδικό μέσο επιβίωσης), μέχρι την επανεξέταση της αναπηρίας τους .
Σύμφωνα με τους φορείς των ΑμεΑ, στο ΚΕ.Π.Α δυστυχώς κυριαρχεί η υποστελέχωση και η γραφειοκρατική αγκύλωση, με αποτέλεσμα να καθυστερεί αδικαιολόγητα η έκδοση των αποφάσεων.
Θα σας παρακαλούσαμε να μεριμνήσετε άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται τόσο με την έγκαιρη εξέταση των δικαιολογητικών και την πολύμηνη αναστολή της σύνταξης, όσο και με ζητήματα λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α που συντελούν σε αυτή την αρνητικά διαμορφωμένη κατάσταση, όπως ακολούθως έχουν επισημανθεί και από τους φορείς των ΑμεΑ και  είναι τα κάτωθι:





  • Αναστολή καταβολής της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος για διάστημα πολλών μηνών έως ότου παραλάβει ο εξεταζόμενος τη Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής. 
  • ·    Ανεπαρκής στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών και ειδικότερα των υγειονομικών επιτροπών που εξετάζουν άτομα με αναπηρίες ψυχικές, νευρολογικές και καρδιολογικές. 
  • ·     Ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για την κατ’ οίκον υγειονομική εξέταση, με αποτέλεσμα η εφαρμογή των όποιων εγκυκλίων για την κατ’ οίκον εξέταση να εξαρτάται από την καλή θέληση των ιατρών. 
  • ·   Υποχρέωση καταβολής του ποσού των 46€ ακόμα και για αιτούντες τη χορήγηση προνοιακού επιδόματος λόγω οικονομικής αδυναμίας (π.χ. άνεργοι). Η καταβολή του ποσού των 46€ ισχύει και για την ένσταση του εξεταζόμενου για την απόφαση της Α/Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής. 
  • ·         Συνέχιση του άδικου συστήματος επανεξέτασης ατόμων με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις που ιατρικά κρίνονται μη αναστρέψιμες. 
  • ·  Έλλειψη πρόβλεψης για την πλήρη ιατρική και φαρμακευτικής περίθαλψη των ασφαλισμένων των οποίων διακόπτεται η χορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος τους.
  • ·         Η πρόβλεψη του συστήματος για την κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μόνο για την πρωτογενή πάθησή των αιτούντων που εξετάζονται από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ.


Οι Θεματικές Ομάδες ΑμεΑ, Υγείας & Εργασίας των Οικολόγων Πράσινων

Πληροφορίες:      Φώτης Μπίμπασης,
                              Μαρία Σούμπαση,
                              Νίκος Σαραντάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ