Η Κασσιόπη στο βωμό ενός ξεπερασμένου μοντέλου ανάπτυξης






Παρασκευή, 01 Φεβ. 2013, 13:23

Η Κασσιόπη στο βωμό ενός ξεπερασμένου μοντέλου ανάπτυξης







Από την Κασσιόπη της Κέρκυρας ξεκίνησαν οι εκποιήσεις των δημόσιων εκτάσεων της χώρας, αφού η κυβέρνηση που θεωρητικά κόπτεται για το δημόσιο συμφέρον επέλεξε να το υπηρετήσει "βγάζοντας στο σφυρί" τις πιο πολύτιμες περιοχές της. Για τέτοια περιοχή πρόκειται και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιας και τα 500 στρέμματα δημόσιας γης που παραχωρούνται σε ιδιώτες για 99 χρόνια είναι από τις ελάχιστες περιοχές του νησιού που ακόμη παραμένουν σε φυσική κατάσταση, όντας περιβαλλοντικά ευαίσθητη ζώνη, εξαιτίας της γειτνίασής της με το διεθνούς σημασίας βιότοπο της λιμνοθάλασσας του Βουθρωτού στις απέναντι αλβανικές ακτές. Μάλιστα, η κυβερνητική βιασύνη για εκποίηση ήταν τέτοια που παρέκαμψε ακόμα και την ύπαρξη ναυτικού φυλακίου ελέγχου του στενού διάπλου, το οποίο βρίσκεται στην επίμαχη έκταση.
Η εκποίησή της αποτελεί ξεκάθαρη παραχώρηση των φυσικών πόρων του νησιού (οικοσυστημάτων, βιοποικιλότητας, δυνατοτήτων αξιοποίησης για την τοπική κοινωνία και οικονομία με δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας) σε έναν επενδυτή που προφανώς δεν ενδιαφέρεται για αυτά. Η σχεδιαζόμενη επένδυση όχι μόνο δεν τα προστατεύει, αλλά τα καταστρέφει για πάντα.¨
Όσο για το όφελος στην αγορά εργασίας, αυτό μπορεί να θεαθεί θετικά μόνο από όσους ονειρεύονται την ανάπτυξη με όρους της δεκαετίας του ΄70. Η Κέρκυρα είναι ήδη υπερδομημένη και υπερκορεσμένη τουριστικά. Μια επιπλέον γιγαντιαία και αυτάρκης τουριστική μονάδα, με ελάχιστη ή και καθόλου σύνδεση με την υπόλοιπη τοπική οικονομία, απλά θα ανακατανείμει έσοδα και θέσεις εργασίας σε βάρος άλλων μονάδων.
Το ξεπερασμένο αυτό τουριστικό μοντέλο δεν απαντά ούτε στις σύγχρονες
ανάγκες της κοινωνίας ούτε στις δεσμεύσεις της χώρας για προστασία του περιβάλλοντος και της απασχόλησης. Χρειάζεται επειγόντως ριζικός αναπροσανατολισμός πολιτικής, με παράλληλη αναβάθμιση και καλύτερη αξιοποίηση των κτιρίων που ήδη υπάρχουν, ηπιότερο τουρισμό όλο το χρόνο, στενή σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων και συνολικότερη πράσινη κατεύθυνση στην τοπική οικονομία. Μα πάνω από όλα χρειάζεται να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον, που είναι - εκτός των άλλων - και το τουριστικό προϊόν που προσελκύει επισκέπτες στην Κέρκυρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ