Αναστέλλεται εν μέρει η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία διατάχθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ

Με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, αναστέλλεται εν μέρει η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία διατάχθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ έως τη δημιουργία νέου φορέα.
Αυτό που ουσιαστικά «διατάσσει», το ΣτΕ με την απόφασή του είναι η άμεση επαναλειτουργία των συχνοτήτων δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (και όχι της ΕΡΤ, η οποία έχει διαλυθεί) μέχρις ότου με νόμο ορισθούν τα του νέου φορέα. Στο μεταβατικό αυτό στάδιο η απόφαση τους Σ.τ.Ε ουσιαστικά ορίζει ή επιτρέπει τη δημιουργία ενός μεταβατικού οργανωτικού σχήματος. Αυτό το οργανωτικό σχήμα και ο επικεφαλής του θα επιλέξουν με ποιους και πόσους εργαζόμενους και τί είδους πρόγραμμα θα εκπέμψει η δημόσια ραδιοτηλεόραση κατά το μεταβατικό στάδιο.
Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:

α. ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και
β. ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.
Οπως διευκρίνισε λίγο αργότερα ο κ.Μενουδάκος, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα οριστεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.
Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.
Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.
Αντίθετα, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».
Οπως έγινε γνωστό, εκ μέρους του Δημοσίου δεν αναμένεται να κατατεθεί αίτηση αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
ethnos.gr
Απέρριψε το «μαύρο» το ΣτΕ - Τα μυστικά της απόφασης 
Αντιδράσεις για την ψηφιακή «πρεμιέρα» της ΝΕΡΙΤ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ