ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ : ΔΤ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 
Δελτίο Τύπου 5/6/2013



Η 5η Ιουνίου είναι, ή τουλάχιστον οφείλει να είναι, ημέρα για στοχασμό για την καθημερινή ευθύνη καθενός μας για την κατάσταση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και για τις δράσεις που απαιτούνται για να ξεπερασθούν τα πρωτοφανή πλήγματα που δέχεται. Δράσεις που πρέπει είναι διαρκείς και μόνιμες και όχι επετειακού τύπου.
Οι ακολουθούμενες πολιτικές σήμερα δείχνουν μια σαφή οπισθοχώρηση σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας με το Ιόνιο να πρωτοστατεί λόγω του πλούτου του σε οικοσυστήματα και φυσικούς πόρους. Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, έτσι φτάσαμε τo περίφημο ΤΑΙΠΕΔ να είναι πλέον ο κύριος κάτοχος βάση μεταβίβασης 2700 στρεμμάτων στα Ιόνια Νησιά με σκοπό την «αξιοποίηση»-εκποίηση με «fast track» διαδικασίες.Τα οικοσυστήματα στην Λευκάδα, ο Ερημίτης, Προστατευμένη Περιοχή Φυσικού Κάλλους στη ΒΔ ακτή Κέρκυρας, οι Αλυκές Ζακύνθου υγρότοπος ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας, απειλούνται με υποβάθμιση μέσω διαδικασιών fast track μεταβιβάσεων.
Οι επιπτώσεις των εξορύξεων των υδρογονοανθράκων στον τουρισμό και στην προστασία της περιοχής που θα μεταβάλλουν την περιοχή από τουριστική βιομηχανία σε πετρελαικό εργοτάξιο, και η αντιμετώπιση των κινδύνων από πιθανά σεισμικά ρήγματα δεν μπορούν να βαπτίσουν τις πολιτικές επιλογές <<ανάπτυξης>> που απορρέουν από τις κατευθύνσεις των μνημονίων, ως πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος.
Η ποιότητα εδαφών και υπόγειων νερών αλλά και η αισθητική του τοπίου απειλούνται από το θάψιμο σύμμεικτων απορριμμάτων (μη επιτρεπτή πρακτική στο ευρωπαϊκό πλαίσιο), είτε τα στέλνουμε «μακριά» , ή αναμένουμε τη λύση από μεγάλες πανάκριβες για τον πολίτη Μονάδες Επεξεργασίας. Επιμένουμε να μην επενδύουμε στην καθημερινή συμμετοχή και ευθύνη των πολιτών, ώστε με μείωση, ανακύκλωση και διαλογή των οργανικών στην πηγή να μειώσουμε δραστικά το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος καθώς και την εξάρτηση από τους ΧΥΤΑ, που κάποιες φορές είναι εξόφθαλμα λάθος χωροθετημένοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ