ΚΡΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η στήριξη των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των συνεταιριστικών τραπεζών κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης
Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο
«Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Η στήριξη τέτοιων επιχειρήσεων σε χώρες που βρίσκονται σήμερα σε κρίση, όπως η Ελλάδα είναι περισσότερο αναγκαία ποτέ, έτσι ώστε οι χώρες αυτές να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία που έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Όμως δυστυχώς διαπιστώνουμε διαρκώς ότι στην Ελλάδα οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις συναντούν μεγάλα εμπόδια. Από τη μία μεριά το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει συνεχώς πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί, οι υπηρεσίες που στηρίζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα κλείνουν προτού ξεκινήσουν να λειτουργούν και τα κίνητρα για τη δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων αποδυναμώνονται. Επίσης η κοινωνική επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης καθώς οι συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες συνήθως στηρίζουν τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δεν εντάχθηκαν στη διαδικασία ανακεφαλαίωσης όπως οι συστημικές τράπεζες. Μόλις πρόσφατα οι εκπρόσωποι της Τρόικας συναντήθηκαν με εκπροσώπους των συνεταιριστικών τραπεζών ενώ θα έπρεπε η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών να αποτελεί προτεραιότητα.»
Αυτά δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο μιλώντας εκ μέρους των Πράσινων στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τη Δευτέρα 1 Ιουλίου στο Στρασβούργο στο πλαίσιο σχετικής έκθεσης για την «Συνεισφορά των συνεταιρισμών στην υπέρβαση της κρίσης». Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση TOIA , A7-0222/2013, η οποία περιλαμβάνει πολλές από τις θέσεις και τα αιτήματα των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που γνωρίζουν σημαντική άνθιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η έκθεση υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις αφού υπάρχουν σήμερα 160.000 με 123.000.000 μέλη και παρέχουν εργασία σε 5.400.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 50.000 συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών παρέχοντας θέσεις απασχόλησης σε 1.400.000 πολίτες. Μεταξύ άλλων απασχολούν και 30.000 ΑΜΕΑ.
Τη σημασία της στήριξης των συνεταιριστικών τραπεζών ανέδειξε ο Νίκος Χρυσόγελος και με την πρόσφατη συζήτηση που διοργάνωσε στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών από την Ευρώπη και την Ελλάδα [1]. Επίσης, έχει επισημάνει τις συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας με σχετικές ερωτήσεις του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή [2,3].
Το πανευρωπαϊκό δίκτυο συνεταιριστικών τραπεζών έχει σήμερα, 4.000 Συνεταιριστικές Τράπεζες, 72.000 καταστήματα, 217 εκατομμύρια πελάτες, 56 εκατομμύρια μέλη, 858.000 εργαζόμενους, και 20% κατά μέσον όρο μερίδιο αγοράς. Οι περισσότερες Συνεταιριστικές Τράπεζες της ΕΕ ήταν σε θέση να αντιμετωπίζουν την οικονομική θύελλα σχετικά καλά και να συνεχίσουν να στηρίζουν την τοπική και περιφερειακή οικονομία, την πράσινη στροφή της οικονομίας και τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Η περιορισμένη έκθεσή τους σε τοξικά επενδυτικά προϊόντα, η διοίκηση χαμηλού ρίσκου αλλά κυρίως οι μακροχρόνιες, προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες τους αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά τους, και συνέβαλλαν ώστε οι Συνεταιριστικές Τράπεζες να έχουν σταθερά αποτελέσματα ακόμα και μέσα στην κρίση, στηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες.
Δείτε το βίντεο της παρέμβασης του Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια:
Σχόλια