Εκδήλωση για τις πολιτικές τις υγείας στο υποβαθμισμένο τοπίο της κρίσης.



By A Web Design

Περίθαλψη ώρα μηδέν… Εκδήλωση για τις πολιτικές τις υγείας στο υποβαθμισμένο τοπίο της κρίσης

Τετάρτη, 10 Ιούλ. 2013, 08:35  | 
Με «μελανά» χρώματα περιέγραψαν  Δευτέρα 8 ιουλίου, την κατάσταση του συστήματος δημόσιας υγείας και τη δυνατότητα πρόσβασης ανασφάλιστων και άνεργων πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, οι ομιλητές της εκδήλωσης για την πολιτική υγείας και τις επιπτώσεις της στο υγειονομικό σύστημα που διοργάνωσαν Δευτέρα 8 ιουλίου οι θεματικές ομάδες Υγείας και ΑμεΑ, των Οικολόγων Πράσινων.
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν τη λήψη μέτρων για την υγειονομική κάλυψη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων καθώς και για την ανάσχεση της αποδόμησης του ΕΣΥ λόγω των περικοπών από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Τονίστηκε δε η ανάγκη κατάρτισης ενός Εθνικού Σχεδίου για την Υγεία με έμφαση στη διαφάνεια των δαπανών και στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των πολιτών.
O κ. Αναστάσιος Σκρουμπέλος, από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας υπογράμμισε ότι η αποσταθεροποίηση της οικονομίας, το υφεσιακό περιβάλλον καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα προς επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγούν σε επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση του ανασφάλιστου πληθυσμού και συντελούν στην επιδείνωση των δεικτών υγείας.  Μίλησε για την ανάγκη ολικής επαναφοράς της Διακήρυξης της Alma-Ata (WHO 1979)  για ανάπτυξη του υγειονομικού τομέα με βάση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την προαγωγή της υγείας και την ενίσχυση των πολιτικών δημόσιας υγείας. Τόνισε ότι τα Δίκτυα των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας οφείλουν να αναδιαταχθούν με κριτήριο το μέγεθος και τις ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς, με κριτήριο την ευχερή πρόσβαση και το κόστος χρόνου των πολιτών και να προβούν σε ισότιμη κατανομή και μεταφορά ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων, ώστε να διασφαλίζεται η προσπέλαση των χρηστών και η παραγωγική λειτουργία των τοπικών δικτύων παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητη η αναδιοργάνωση του εθνικού δικτύου παροχής πρωτοβάθμιων υπό τους κανόνες της:
(α) ελεύθερης επιλογής από μέρους των καταναλωτών (β)  αποδοτικής χρήσης των πόρων (γ)   αποζημίωσης των προμηθευτών σύμφωνα με το παραγόμενο έργο (δ) ασφαλιστικής κάλυψης για τις υπηρεσίες οι οποίες είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές (ε) χρηματοδοτικής δικαιοσύνης ώστε οι επιβαρύνσεις των χρηστών να είναι ανάλογες του εισοδήματος και αντιστρόφως ανάλογες της ανάγκης (στ) της πλήρους λειτουργίας (365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα) ώστε να ανταποκρίνεται στη διαχείριση των προβλημάτων υγείας και του μικρού κινδύνου των νοικοκυριών και της κοινότητας
Ο κ.  Παναγιώτης Παπανικολάου μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) σημείωσε πως απαιτούνται κατεπείγοντα μέτρα για την ανάσχεση της «υγειονομικής γενοκτονίας» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- του πληθυσμού όπως:
  • Περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καθιέρωση κρατικοκεντρικού αντί ασφαλιστοκεντρικού χαρακτήρα στην πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας
  • Κεντρική προμήθεια φαρμάκων και υλικών.
  • Φρένο στις προκλητικές υπερτιμολογήσεις
    Επεσήμανε ότι η πολιτική της Τρόικας και των κυβερνήσεων της  έχει δύο όψεις , από την μία περικοπές, απολύσεις και κατάργηση δομών υπηρεσιών και από την άλλη κατεύθυνση πακτωλών ζεστού κρατικού και ασφαλιστικού χρήματος σε ημέτερους του ιδιωτικού τομέα.  Οι Υπουργοί των τελευταίων ετών κάνουν πως δήθεν ψάχνουν με τα κυάλια για πιράνχας στα βάθη του ορίζοντα, ενώ κάνουν πως δεν βλέπουν τους καρχαρίες που κολυμπάνε γύρω τους.  Πολιτικές προυποθέσεις για ανάσχεση της κατάστασης είναι,  η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αγώνα και ανατροπής.
Η κα Σωτηρία Δάλλα εκπρόσωπος εργαζομένων ΠΟΕΔΗΝ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις οδηγούν σε απαξίωση και ισοπέδωση τη δημόσια Υγεία. Όπως σημείωσε, η διαρκής υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ θα έχει και το 2014 οδυνηρά αποτελέσματα. Τόνισε  ότι η συμφωνία με την τρόικα για την κινητικότητα 1250 εργαζόμενων το 2013 και 1250 το 2014 , οδηγεί σε υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις. Την ίδια στιγμή,  με επίσημα στατιστικά στοιχεία καταγράφονται κενά της τάξης των 15.000- 20.000 εργαζομένων.
Η κα Ντίνα Βαρδαραμάτου, συντονίστρια Πολυϊατρείου και Προγραμμάτων Αθήνας ΜΚΟ PRAKSIS σημείωσε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν μειωμένη ή καθόλου πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας γεγονός που έχει αυξήσει τον αριθμό επισκεπτών στις υπηρεσίες της PRAKSIS. τόνισε τις παραβιάσεις ναθρωπίνων δικαιωμάτων με τις την επαναφορά της διάταξης υποχρεωτικού ελέγχου ασθενών με ΗΙV.
Η κα Μαρία Σούμπαση,  εκπρόσωπος Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων, τόνισε ότι η οριζόντια προσέγγιση και η επιθετική πολιτική χωρίς Εθνικό Σχέδιο που ακολουθείται στη δημόσια υγεία, με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη του χρέους τείνει να δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Σημείωσε ότι η  έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ και ο μετασχηματισμός του - υπό την εποπτεία ξένων Συμβούλων της Τask Force- από πάροχο και αγοραστή,  σε αμιγώς κοινωνικής ασφάλισης,  υπονομεύει τα θεμέλια του ΕΣΥ και τον κορμό  της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.Τόνισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων ως διέξοδο από την οικονομική κρίση στους παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία μας και αντίστοιχα τις δαπάνες περίθαλψης: τοξικά απόβλητα, εξορύξεις, ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα κα.
Ο κ. Στράτος Τσελάς, μέλος της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων ανέφερε πως η υγειονομική κάλυψη των ανέργων και ανασφάλιστων, αποτελεί όριο για να μην υποβαθμιστεί μία χώρα από Ευρωπαϊκή σε χώρα του τρίτου κόσμου.Η πολυπλοκότητα και η εξειδίκευση των υπηρεσιών υγείας αποτελούν σημείο αδυναμίας ενημέρωσης των χρηστών με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην αντιλαμβάνονται τι ακριβώς στερούνται, καθώς  χάνονται καθημερινά υπηρεσίες υγείας.
Η κα. Χριστίνα Ευθυμιάτου, εκπρόσωπος του Οικολογικού Ανέμου Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα και οξυμένα προβλήματα του τομέα υγείας στα νησιά, και ειδικότερα στα μικρά νησιά . Τόνισε δε την ανάγκη να εμπλακούν οι τοπικές κοινωνίες -με ενεργότερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης αλλά και μέσα από τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών σχημάτων-  στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη αλλά και στην επίλυση γενικότερων κοινωνικών προβλημάτων που συνδέονται με τον τομέα υγείας (πληροφόρηση, μετακινήσεις, κοινωνικός αποκλεισμός, ψυχική υγεία).
Ο κ. Φώτης Μπίμπασης συντονιστής Θεματικής Ομάδας ΑμεΑ επεσήμανε ότι τo πρόβλημα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι ότι δεν πιστοποιούν με το πραγματικό ποσοστό αναπηρίας αλλά με χαμηλότερα ποσοστά, αφού έχουν στόχο να μειώσουν το κόστος των κοινωνικών παροχών.Τα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης  απουσιάζουν με αποτέλεσμα να δαπανάται δημόσιο χρήμα στα ιδιωτικά κέντρα και στο εξωτερικό.
Οι Θεματικές Ομάδες Υγείας και ΑμεΑ των Οικολόγων Πράσινων
- See more at: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=4685%3A2013-07-10-06-36-53&catid=10%3Ahealth&Itemid=25#sthash.bgFuwRHP.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

SOS εκπέμπει το Νοσοκομείο Λευκάδας

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΣΕΙ